|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
szarpie autem i strezla w gaznik na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
koksik
witamy nowego
Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 9 Skąd: Niegoszowice
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-08-2008, 19:42 szarpie autem i strezla w gaznik na wolnych obrotach
|
|
|
Witam
Mam problem z mym autkiem objawy sa takie jak w temacie a mianowicie szarpie autkiem i strzela w gaznik cos na wolnych obrotach i jak jade na wysokim biego dopiero gdy mocno wcisne gaz i jade na wysokich obrotach objawy ustaja. wymienilem juz swiece przewody wysokiego napiecia kopulke i palec rozdzielacza. mechanik powiedzial zebym pomyslal o wymianie aparatu zaplonowego.czy ktos moze mi pomudz i podpowiedziec co mam zroboic ewenualnie powiedziec gdzie moge kupic taki aparat uzywany moze ktos z was ma nieznam sie zabardzo na tym ale ma on podcisnienie i modul!! moze ktos wie od jakiego innego auta muglbym zalozyc taki aparat ewentualnie sam modu! a i najwazniejsze autko o kturym mowa to fiat tipo 1,4 z gaznikiem. |
|
|
|
|
togre
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 18-08-2008, 20:06
|
|
|
Jesli nie masz gazu to sprawdz w jakim stanie jest pompa paliwa, obok bagnetu oleju, zobacz czy dobrze tryska paliwo,
Jesli masz gaz to podstawowa rzecz stan puszki z filtrem powietrza, dolotu do niej, no i stan swiec w ktorych odleglosc od elektrody musi byc mniejsza... |
_________________ Siała... spustoszenie powyżej 3000 obr |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-08-2008, 21:58
|
|
|
koksik, no to ci mechanik poleciał z grubej rury ja bym najpierw posprawdzał bardziej podstawowe rzeczy napisz dokładniej jaki masz silnik najlepiej typ napisz to łatwo ustalimy jak masz sterowany aparat zapłonowy czy podsinieniem z gaźnika czy przez digiplex. Mogły nawet popękać przewody podciśnieniowe ze starości ja bym od razu nie wymieniał pół ślinka jak to nie którzy mechanicy robią |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
koksik
witamy nowego
Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 9 Skąd: Niegoszowice
|
Wysłany: 18-08-2008, 23:19
|
|
|
silnik jaki posiadam to 1,4 typ160 A1 000 benzyna +gaz gaznik TLDE weber. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-08-2008, 09:21
|
|
|
No więc wydaje mi sie że masz digiplexa. Tak czy siak zapłon nie będzie działa dobrze jeżeli któryś elementów jest uszkodzony, na dzień dobry obejrzeć czy kable od podciśnienie między digi a aparatem są całe, potem kabelki od elektryki (przy digiplexie), ktoś kiedyś zgubił masę na nim i mu wariował zapłon. Jak już masz głowę pod maska warto sprawdzić sobie podstawę gaźnika zawsze to wszystkim radzę bo to najczęstsza przyczyna nie równomiernej pracy gaźnika. Ogólnie strzały w gaźnik na LPG spowodowane są źle występującym momentem zapłonu (ale większość elektryki wymieniłeś) lub krytycznie złej mieszanki czasem bardzo złą kondycją, wręcz nieszczelnością zaworów. Na razie sprawdź sobie przewodziki. Może też tak być jak powiedział ci mechanik aparat szwankuje, choć wątpię bo mało co tam może się popsuć, a elementy zużywalne wymieniłeś. Dodam jeszcze że w układzie z digipleksem występują chyba znane i lubiane nam czujniki CPW I CPP (albo samo CPW już sam nie pamiętam) a one potrafią ostro namieszać jak są nie sprawne. Odnośnie tych czujników wystarczy że spiszesz sam skrót w szukajke i dostaniesz kilka postów.
** Dodano: 19-08-2008, 10:24 **
P.S: gdyby okazało sie że to aparat to daj ogłoszenie w dziale kupie na forum albo poszukaj w dziale sprzedam na pewno ktoś ma taki aparat i sprzeda ci w dobrej cenie. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|