Sprzedaż Auta Brak Papierów |
Autor |
Wiadomość |
Mrogas
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 143 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-02-2009, 17:19 Sprzedaż Auta Brak Papierów
|
|
|
Witajcie koledzy i kolezanki to prawopodobnie bedzie mój przedostatni temat na forum...
Niestety musze sprzedac mojego Tipka tylko mam nastepujacy problem...
Nie bede sciemnial ale zgubilem wszystkie umowy kupna sprzedaży.
Co w takim momencie moge zrobic? Sprzedac go jako 100% nie moge bo jeden tłok poszedł
myslalem zeby go w całosci na czesci pchnac bo oficjalnie nikt sie nie doczepi bo auto jest z
legalnego zródła także nikt szukac go nie bedzie...
Co mam zrobic? |
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-02-2009, 17:29
|
|
|
a po co Ci umowy kupna ? jeśli masz dowód rejestracyjny to Ci wystarczy do sprzedazy auta |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-02-2009, 17:51
|
|
|
dokładnie... dowód rejestracyjny, polisa oc, karta pojazdu (jeśli była wydana).
Piszesz umowę, bierzesz kasę od gościa i tyle. Potem do wydziału komunikacji lecisz z informacją o sprzedaży wehikułu i chyba jeszcze zgłaszasz ubezpieczycielowi, ale nie pamiętam dokładnie. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 16-02-2009, 18:15
|
|
|
Mrogas nie chcesz sprzedać całego?
OT Off |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 16-02-2009, 19:22
|
|
|
yoyo napisał/a: | a po co Ci umowy kupna ? jeśli masz dowód rejestracyjny to Ci wystarczy do sprzedazy auta |
Ale auto nie jest zarejestrowane na mnie... |
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-02-2009, 19:40
|
|
|
ahh no to musisz mieć ostatnia umowę, zawsze możesz znaleźć poprzedniego właściciela i spisać duplikat, albo mniej legalna opcaj rozebrać na części i spisac jakąś kolejną fikcyjną umowę na wymyslone dane żeby mieć podkładke gdyby za jakiś czas ubezpieczalnia albo urząd miasta się upomnieli |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 16-02-2009, 20:25
|
|
|
Jutro popołudniu jade do goscia który jest jeszcze na dowodzie i z nim spisze umowe.
A pozniej sprzedaje auto mam nadzieje ze zostanie na forum |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-02-2009, 23:03
|
|
|
Mrogas napisał/a: | Jutro popołudniu jade do goscia który jest jeszcze na dowodzie i z nim spisze umowe. |
Nie rób takiej głupoty bo później będziesz chodził na Policję składać zeznania z powodu fałszowania umowy.
Z tego co napisałeś wynika, że umów było kilka więc chcesz najzwyczajniej w świecie sfałszować dowód własności.
Narobisz kłopotu sobie i temu człowiekowi figurującemu w DR (o ile będzie na tyle głupi, że spisze tą umowę z Tobą). |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 16-02-2009, 23:07
|
|
|
Emf napisał/a: | Mrogas napisał/a: | Jutro popołudniu jade do goscia który jest jeszcze na dowodzie i z nim spisze umowe. |
Nie rób takiej głupoty bo później będziesz chodził na Policję składać zeznania z powodu fałszowania umowy.
Z tego co napisałeś wynika, że umów było kilka więc chcesz najzwyczajniej w świecie sfałszować dowód własności.
Narobisz kłopotu sobie i temu człowiekowi figurującemu w DR (o ile będzie na tyle głupi, że spisze tą umowę z Tobą). |
Emf to jest tak ze facet który jest w dowodzie rejestracyjnym sprzedal auto do komisu z ktorego kupil go inny koles a ja od tego kolesia ale nikt nie przerejestrowal tego auta. Chyba ze ostatni wlasciciel wyrejestrowal auto wtedy bede musial zwrocic sie do komisu.
Bo teraz nie rozumiem o co chodzi z fałszowaniem? Sprzedal auto ale go nikt nie przerejestrowal wiec nadal jest jedo wlasnoscia
Chcialem odtworzyc ostatnia umowe Gosc->Komis->a co dalej to zobacze |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 16-02-2009, 23:26
|
|
|
Mrogas napisał/a: | Bo teraz nie rozumiem o co chodzi z fałszowaniem? Sprzedal auto ale go nikt nie przerejestrowal wiec nadal jest jedo wlasnoscia |
Nie jest.
Sprzedał więc nie jest właścicielem.
Fałszujesz dowód własności, transakcja którą chcesz "niby" przeprowadzić (zakup między Tobą, a tym człowiekiem) jest fikcją.
Jeśli ten człowiek ma choć odrobinę oleju w głowie to Ci tej umowy nie podpisze.
Jak podpisze i wyjdzie to na jaw to razem z Tobą będzie chodził się tłumaczyć odpowiednim Organom. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 17-02-2009, 09:44
|
|
|
Czyli bede musial odtworzyc wszystkie umowy zaczynajac od tego goscia ktory jest w dowodzie... Auto przeszło przez kilka rak bez rejestracji i doszlo do mnie legalnie wiec auto jest niby moja wlasnoscia... |
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-02-2009, 09:58
|
|
|
Mrogas napisał/a: | Czyli bede musial odtworzyc wszystkie umowy zaczynajac od tego goscia ktory jest w dowodzie |
a po co ci wszystkie umowy? znajdź gościa od którego TY kupiłeś autko i spisz duplikat i po sprawie. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-02-2009, 10:05
|
|
|
Mrogas napisał/a: | wiec auto jest niby moja wlasnoscia... | no właśnie... niby Twój. Jednak jeżeli poprzedni właściciel nie kwapił się ani do przerejestrowania, ani do zgłoszenia dokonania zakupu w US, ty nie masz umowy kupna i okazałoby się że on też nie ma umowy, to tak faktycznie to auto nie jest Twoje, bo nie ma na to żadnego dowodu. Właściciel na którego auto jest zarejestrowane zapewne nie był głupi i wyrejestrował auto. Więc i on także nie jest właścicielem. I jeżeli on posiada umowę sprzedaży z tym od którego auto kupiłeś to formalnie Twój poprzednik jest właścicielem tego auta. W takich zagmatwanych sytuacjach jestem jak najbardziej ZA karaniem osób, które nie przerejestrowują zakupionych aut. Ale to wciąż niedoskonały przepis i ludzie mają w dupie prawo i zasady. I teraz masz problem. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 17-02-2009, 12:16
|
|
|
Mrogas, a ja na Twoim miejscu bym mu powiedział parę słów w temacie tego co Ci sprzedał ( mówię tu o stanie technicznym auta - wiesz w czym rzecz... )
co do tematu - masz nauczkę, że jak już coś kupować to w 100% czysta sprawa ma być żeby później nie mieć problemów |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 17-02-2009, 13:17
|
|
|
Luczu napisał/a: | Mrogas, a ja na Twoim miejscu bym mu powiedział parę słów w temacie tego co Ci sprzedał ( mówię tu o stanie technicznym auta - wiesz w czym rzecz... )
co do tematu - masz nauczkę, że jak już coś kupować to w 100% czysta sprawa ma być żeby później nie mieć problemów |
Nie kupowalem od tego goscia to jest gosc do ktorego mam jedyny namiar.
Kupilem w 100% pewnie ze wszystkimi umowami tyle ze ktopotu sobie sam narobilem (jak zawsze) bo zgubilem wszystko... |
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 19-02-2009, 21:29
|
|
|
Mrogas, musisz znaleźć gościa który sprzedał Ci auto, reszta jest nie ważna, znajdź tego gościa który kupił auto z komisu i sprzedał Tobie, sporządź z nim duplikat umowy którą zawarłeś z nim wcześniej i niech on to podpisze, auto MUSI zostać zarejestrowane (teoretycznie nie jest to obowiązek ale w lepiej jak sam widzisz żeby było). jak tylko znajdziesz tego gościa który Ci sprzedał auto to już z górki... tylko weź go znajdź... powodzenia |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 19-02-2009, 21:52
|
|
|
Mrogas, z całym szacunkiem ale zachowałeś się idiotycznie... jak można zgubić te papiery?? może masz je gdzieś w domu wciśnięte... albo w aucie.... szukaj.... papiery do gazu masz czy tez wcięło??
Ile wytrzymał silnik który wsadziłeś?? |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-02-2009, 14:37
|
|
|
Ja tam się nie znam, ale podpisując umowę kupna-sprzedaży zarówno Ty jak i poprzedni właściciel macie tą samą wersje umowy. Tak więc może by go odszukać i po prostu zrobić kopie jego umowy ( jeżeli ją zachował) |
|
|
|
|
Mrogas
|
Wysłany: 20-02-2009, 15:25
|
|
|
Już jest wszystko załatwione Cały komplet papierów bede miał w poniedziałek. Bylem w komisie i dostane kopie umowy komu koles sprzedal i odrazu do niego ide po duplikat i wszystko jest tak jak ma byc.
ubek papiery na gaz tez bede mial bo zalalatwiam duplikat u wytwórcy (STAKO)
A silnik duzo nie wytrzymal... może z 1000km... Ale nie wiem czy mechanicy nie dali ciala bo
z tego co wiem chlodnica była nieodpowietrzona i troszke sie grzał... ale nie duzo. |
|
|
|