|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
skrzypi z przodu przy skrecie w prawo... |
Autor |
Wiadomość |
kristoff8
Wiek: 43 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 30 Skąd: Kraków-skawinA
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-05-2006, 20:07 skrzypi z przodu przy skrecie w prawo...
|
|
|
witam wszystkich, jestem nowy na forum, tipka tez mam niedawno,
mam do Was pytanie, moze komus sie to przytrafilo, mianowicie chodzi o dziwne skrzypienie z przodu, głównie przy skręcie w prawo, skrzypi tak jak by sie otwierało stare drzwi czy cos w tym stylu
prosze o rady gdyz nie moge zlokalizowac problemu |
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 17-05-2006, 20:11
|
|
|
u mnie tak skrzypiało,okazało sie że po wymianie drążka wszytsko ucichło,nawet stuki w zawieszeniu ,hehe ale to dobrze |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 17-05-2006, 20:18
|
|
|
Przegu drążka kierowniczego-przegub wachacza-łożysko amortyzatora. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-05-2006, 20:27
|
|
|
Prawa poduszka zawieszenia silnika też moze być
Najlepiej jechac na stacje gdzie robią przeglądy i tam Ci sprawdzą wszystko na szarpakach, ja tak zrobiłem wczoraj okazało sie ze mam do wymiany dwa wahacze i lewą poduszke zawieszenia silnika. Koszt diagnozy 10 zł. i wszystko wiadomo
Jeszcze jedno najważniejsze żeby przed kontrolą na stacji auto było suche, chodzi oto że połaczenia gumowe np. po deszczu jest cięzko wyczaić co skrzypi. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 17-05-2006, 21:26
|
|
|
hmm.. łożysko amorka (ale chyba nie), drążek kier-końcówka - możliwe, możes sam pooglądać, nawet bez kanału na max skręconych kołach będzie widać i ręką poszarpać pójdzie, możliwe, że tuleje wahacza, sam sworzeń raczej by stukał, bardzo możliwe , że poduszka silnika (sam się przekonałem o dziwo jakie nietypowe odgłosy w nietypowych sytuacjach może wydawać, a namierzyć ciężko);
by sprawdzić poduszkę - zaciągnij ręczny i z gazem średnim 'rzucaj' sprzęgło, by szarpało autkiem, jakby się wyrwać miało do przodu i usłyszysz, ktoś może zajrzeć przy tym pod maskę podczas 'szarpania' czy silnik się nie przemieszcza, jak wygląda poducha wtedy;
ponadto weź WD40 i obsikaj z wszystkich stron poduchę - jak ucichnie częściowo/całkiem - to ona; sprawdzone
potem możesz napsikać na końcówkę drążka kierowniczego, potem do góry amorka zasikać WD40; w ten sposób masz szansę dojść kiedy ucichnie więc co jest powodem;
chyba, że masz coś z samym ukł kierowniczym, osłony drążków ('harmonijkowe') czy sama maglownica... powodzenia, być może dojdziesz, ja u siebie znalazłem, że to głównie poducha grała/skrzypiała itp, ale też nie od razu... |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 17-05-2006, 21:30
|
|
|
Poduszka by stukala
Drazki tez raczej stukaja:-)
Moze klocki ci skrzypia albo lozyska
Mozlkiwosci szukania masz duzo :]
Ja jak naraize uporalem sie z problemem "mielenia" |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 17-05-2006, 21:39
|
|
|
oj, niekoniecznie poduszka by stukała, wierz mi ... ile ja się naszukałem źródeł mielenia i innych nietypowych dźwięków
łożyska amorków możliwe, ale reszta ukł kierown. ?... też coś może być...
a też przy przechyle autka przy skręcie (właśnie - skręt na parkingu, w miejscu czy powolnej jeździe, czy skrzypienie przy porządnym skręcie z przechyłem więc?)
może np sprężyna przy amorku ocierać jak źle siądzie/się przemieści u góry kielicha, może stabilizator... możliwości dużo... trzeba na żywo w 2 osoby dochodzić lub na stację diag/do dobrego mechanika z kanałem... |
|
|
kristoff8
|
Wysłany: 18-05-2006, 07:48
|
|
|
dzięki wielkie, teraz juz wiem za co wogole sie brac, nie ukrywam ze zaczyna mnie to skrzypienie troche denerwowac
pozdrowienia |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-05-2006, 16:01
|
|
|
mi troche skrzypialo. sprawdzilem a tam gumowa oslona sworznia wachacza ma dziurke. w strzykawke olej - olej w dziure- no i nie skrzypi |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-05-2006, 20:00 Re: skrzypi z przodu przy skrecie w prawo...
|
|
|
kristoff8 napisał/a: | witam wszystkich, jestem nowy na forum, tipka tez mam niedawno,
mam do Was pytanie, moze komus sie to przytrafilo, mianowicie chodzi o dziwne skrzypienie z przodu, głównie przy skręcie w prawo, skrzypi tak jak by sie otwierało stare drzwi czy cos w tym stylu
prosze o rady gdyz nie moge zlokalizowac problemu |
Ja miałem to samo... Jak mechanik usłyszał to od razu wiedział o chodzi :-) Sprawdź czy Ci takie blachy osłaniające tarczę hamulcową od wewnątrz nie ocierają o tarczę. U mnie tak było że właśnie przy dużym skręcie w jedną ze stron (nie pamiętam w którą) ta blacha ocierała o tarczę w czasie manewrowania i skrzypiało. Mechanik odgiął ją śrubokrętem i po problemie.
Pozdr,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-05-2006, 20:19 Re: skrzypi z przodu przy skrecie w prawo...
|
|
|
Zbyniu napisał/a: |
Ja miałem to samo... Jak mechanik usłyszał to od razu wiedział o chodzi :-) Sprawdź czy Ci takie blachy osłaniające tarczę hamulcową od wewnątrz nie ocierają o tarczę. U mnie tak było że właśnie przy dużym skręcie w jedną ze stron (nie pamiętam w którą) ta blacha ocierała o tarczę w czasie manewrowania i skrzypiało. Mechanik odgiął ją śrubokrętem i po problemie.
|
U mnie nie tyle to skrzypiało, co piszczało... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
kristoff8
|
Wysłany: 21-05-2006, 20:47
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | Ja miałem to samo... Jak mechanik usłyszał to od razu wiedział o chodzi :-) Sprawdź czy Ci takie blachy osłaniające tarczę hamulcową od wewnątrz nie ocierają o tarczę. U mnie tak było że właśnie przy dużym skręcie w jedną ze stron (nie pamiętam w którą) ta blacha ocierała o tarczę w czasie manewrowania i skrzypiało. Mechanik odgiął ją śrubokrętem i po problemie |
a powiedz na postoju tez ocierało? bo u mnie czy stoi czy jedzie to skrzypi, ale mysle ze to bedzie cos od wahacza, bo nieraz jak go kołysze przy skrecie to jeszcze bardziej skrzypi i wygląda jak skrzypienie starej gumy |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-05-2006, 22:40
|
|
|
U mnie to było tylko wtedy gdy samochód się poruszał a koła były skręcone.
Kiedy dokładnie jest u Ciebie to skrzypienie ?
Pozdr,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 22-05-2006, 13:47
|
|
|
W mojej Temperce też piszczało, skrzypiało a po wymiane wahaczy i poduszek zawieszenia silnika nastała błoga cisza |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-05-2006, 14:10
|
|
|
U mnie tez cos zaczelo skrzypiec. Stawiam na przegub. Bo raz jak sie dobrze ustawi to nie skrzypi, a raz jak skrece kola i zaczne ruszac to skrzypi. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 22-05-2006, 18:28
|
|
|
Dzisiaj rano byłem na stacji diag.też ze skrzypieniem.A tu szok-tarcze, klocki.wahacze,drązki {poduchy silnika i tak były w planie} i tylne amory do wymiany-teraz i ja piszczę i skrzypię.Częsci kupione i jutro wio. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
kristoff8
|
Wysłany: 22-05-2006, 21:59
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | U mnie to było tylko wtedy gdy samochód się poruszał a koła były skręcone.
Kiedy dokładnie jest u Ciebie to skrzypienie ?
Pozdr,
Zbyszek |
wlasnie jak stoje na postoju i krece w prawo to skrzypi, jak odkrecam zpowrotem w lewo to juz nie skrzypi, przy jezdzie jest to samo, mysle ze to nie przegub jak miszko napisal bo przegub raczej szczela lub terkocze, na moje ucho to jakas czesc gumowa,
[ Dodano: 23-05-2006, 20:48 ]
dzis sciągłem koło zeby obadac co tam skrzypi, zacząlem ruszac drązkiem kierowniczym i zaczął skrzypieć, wiec albo gałka albo maglownica... |
|
|
|
|
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-05-2006, 22:50
|
|
|
Ja bym raczej tez stawiiał na przegub lub osłony tarczy hamulcowej
A moze tez tuleje gumowe stabilizatora to tez niesie dziwny pogłos po aucie.Tylko nie myl koncówek drazka stabilizacyjnego od tuleji gumowych stabilizatora.Zycze powodzenia |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 26-05-2006, 08:33
|
|
|
Wymieniłem i wahacze i poduchy-cisza. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
kristoff8
|
Wysłany: 24-06-2006, 21:00
|
|
|
wreszcie doszedłem co to skrzypi, nawet nie było problemu, okazało sie ze drążek kierowniczy na łączeniu z maglownicą skrzypiał, podniosłem lekko gumową osłone drążka/maglownicy, nawciskałem tam oleju i przestało skrzypieć:)
pozdr dla wszystkich |
_________________ FiattipO 1,6 DOHC |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|