Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysokie obroty na zimnym...
Autor Wiadomość
rosti 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-07-2008, 13:13   Wysokie obroty na zimnym...

CZEŚĆ

Mam Tipo 1.4 gaźnik i taki problem...

Jak zapalam zimny silnik to obroty automatycznie się podwyższają i są utrzymywane(nie mam obrotomierza) tak jakbym miał ssanie włączone, ale one w ogóle nie jest ruszane. Dopiero jak silnik rozgrzeje się to tak obroty automatycznie spadają jakbym wyłączył ssanie i auto chodzi normalnie?

Co to może być za przyczyna jak tak zimny silnik jest trzymany na obrotach, pomimo, że nie włączam ssania.

Dodam, że silnik nie gaśnie ani na tych wyższych obrotach, ani po tym jak one spadną...

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-07-2008, 13:28   

rosti, wygląda na to że ssanie masz automatyczne u mojego braciaka jest tak samo ale prócz tego jak wyciągnie ssanie to samo mu się wsuwa
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 07-07-2008, 15:02   

rosti, moze poprzedni wlasciciel kiedys kombinowal z auto-ssaniem. W sumie to powinienes byc zadowolony, chyba ze obroty sa przesadnie duze, ale mnie np wkurza zabawa z regulowaniem ssania tak, zeby obroty trzymac na ok 1200-1500 na minute. Bo z kazda minuta one tak czy inaczej rosna. miszko opisal gdzies, co zrobic zeby takie auto ssanie na gaznikowcu stworzyc i chyba sam to ma. O ile pamietam chodzilo o zamontowanie elektrozaworka polaczonego z termostatem pod jeden z wezy podcisnienia. Kiedys chcialem sie za to wziasc ale czasu nigdy nadosc duzo nie ma.
A tak wracajac do tematu. Jesli silnik nazbyt nie wyje i da sie na tym "ssaniu" normalnie jezdzic, to nie widze problemu, bo to tylko plus jest.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

rosti 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-07-2008, 16:22   

Dodam jeszcze, że Tipo mam kilka lat, dokładnie 8. Te "auto" ssanie dopiero mam jak dałem do mechanika auto do regulacji i czyszczenia gaźnika...przejeździłem zimę w ogóle nie używając ssania manualnego...

...ale na pewno przez to więcej paliwa spala, a co do obrotów to nie wiem jakie są, bo nie mam obrotomierza...ale słychać, że silnik chodzi wyżej (latem szybciej te "auto ssanie" wyłącza się -> można wytrzymać

Odpowiedz do tematu