|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wyjący central zamek !!! |
Autor |
Wiadomość |
djash1986
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-08-2006, 00:05 wyjący central zamek !!!
|
|
|
Witam!!!
Mam nietypową sprawę tzn. kłopot z cantralnym zamkiem w przednich drzwiach od strony pasażera. Tzn. central działa bez problemu, otwiera i zamyka dzrzwi.
Ale własnie w przednich drzwiach od strony pasażera strasznie wyje podczas zamykania.
Juz nie moge zniesc tego dzwieku a ludzie na ulicy dziwnie patrzą gdy zamykam auto bo dzwiek jest naprawde glosny!!!
Prosze was o pomoc !! moze ktos juz też miał podobny problem , a może wiecie co z tym zrobić.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam !!! |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-08-2006, 07:01
|
|
|
Wyje?? Hmmm... rozebrać, zobaczyć gdzie wyje i nasmarować.
A na początek możesz spróbować psiknąć WD40 (lub inne cudo) do zamka - może dotrze gdzie trzeba.
Pozdrawiam |
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-08-2006, 07:40
|
|
|
djash1986 napisał/a: | moze ktos juz też miał podobny problem |
U mnie było tak:
najpierw głosna praca centralnego od strony pasażera, potem przestał działac centralny od strony kierowcy ale pozostałe były ok, po wymianie siłownika od str. pasażera wszystko jest ok.
Teraz mam większy problem : najpierw głosna praca prawy tył co zlekceważyłem pomimo wcześniejszych doświadczeń. Efektem było: najpierw przestał działac prawy tył a teraz zaczął się zacinać lewy tył no i oczywiście dalej jest głośno. W przyszłym tygodniu rozbieram wszystko i ewentualnie wymienię siłownik który kosztuje 18 zł. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
djash1986
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-08-2006, 20:16
|
|
|
Dzieki za info. Juz wczoraj mialem razebrane drzwi. Nasmarowałem co sie dało i nic. Nadal wyje. Dobrze ze jak zlozylem to chociaz działa. Pozostaje chyba mi wymienic siłownik, skoro on jest odpowiedzialny za wycie. Mam pytanie gdzie go mozna kupic za 18 zł ??? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-08-2006, 23:09
|
|
|
jeśli masz 'dokładany' centralny i dokładane siłowniki, to wykły siłownik 15 zeta, z 18-20zeta siłownik master 5 kablowy (taki na przód potrzebujesz) a kupisz w każdym szanującym się większym elektronicznym sklepie, czy sklepie samochodowym-elekrycznym, ew allegro;
albo zamów np nowyelektronik.pl |
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-03-2007, 11:22
|
|
|
Mam taki sam problem - pasażer "wyje" (zamek nie istota żywa ) , otwieranie drzwi od kierowcy jest niemozliwe bo wyjący zamek nie odskakuje i zamyka wszystko nazad..Wyjąłem bezpiecznik i mam manuala.
Zamontowany jest fabryczny CZ. Czy te siłowniki da się zastąpić innymi i podłączyć pod fabryczną instalację?
Z tego co wiem, W siłownikach są zębatki, które się wycierają a wycie jest wynikiem tarcia zjechanych zębów. Naprawa raczej niemożliwa, w każdym bądź razie niełatwa. |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-03-2007, 14:29
|
|
|
praktycznie wszystkie siłowniki są w tej chwili znormalizowane także nie powinno być problemu z wymianą koszt to 12.50zl i 21.00 za mastera 5 przewodów( u mnie w sklepie ) + pol godzinki roboty |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-03-2007, 21:25
|
|
|
dokladnie tak jak przedmowca pisze... zadnych problemow... ale jesli od pasazera masz Slave to lepiej zamontuj Slave... |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|