Wachacz - zestaw naprawczy |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-03-2005, 19:18 Wachacz - zestaw naprawczy
|
|
|
Mam pytanie do osob, ktoere naprawialy tylny wachacz.
Czy zestaw naprawczy to cos takiego .
Czy jeszcze czegos potrzebuje.
Jeszcze jedno pytanie?
Czy wachacz przedni lepiej regenerowac czy kupic nowy.
Bo nowy kosztuje 100zl i mniej jest roboty przy tym a cena podobna jak za regeneracje. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-03-2005, 19:24
|
|
|
To jest dokładnie zestaw naprawczy do tylnego wahacza . |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-03-2005, 21:25
|
|
|
Potwierdzam to jest komplet części do naprawy tylnego wahacza.
Ja bym teraz regenerował bo taki za 100 zł jest na rok. Sam się przekonałem.
Ostatnio byłem w Fiacie na ul. Zakopiańskiej w Krakowie i mają przecene za fabryczny trzeba dać 220 zł a kosztował 450. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-03-2005, 21:35
|
|
|
A czy wystarczy mi jeden czy potrzebuje dwa??? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 13-03-2005, 21:43
|
|
|
Zestaw jest na jeden wahacz.
Ja na drugi kupowałem same łożyska bo gumkę i reszte miałem ok.
Rada: Wyjmij sobie bak będzie wygodniej, jeśli nie demontujesz belki.
Ciężko jest wybić szalki łożysk. Brak podejścia. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-03-2005, 21:47 Re: Wachacz - zestaw naprawczy
|
|
|
Emf napisał/a: | Mam pytanie do osob, ktoere naprawialy tylny wachacz.
Czy zestaw naprawczy to cos takiego .
Czy jeszcze czegos potrzebuje.
Jeszcze jedno pytanie?
Czy wachacz przedni lepiej regenerowac czy kupic nowy.
Bo nowy kosztuje 100zl i mniej jest roboty przy tym a cena podobna jak za regeneracje. |
Zdjecie przedstawia zestaw do tylnego wahacza.
Osobiscie jestem za zakupem nowego wahacza przedniego, najlepiej oryginalu. W najgorszym wypadku mozna kupic (tak zrobilem) wahacz TOFAS (turecki producent Fiatow T/T), albo np. Febi-Bilstein. Oba w okolicach 150 PLN/szt.
Regeneracja mnie nie przekonuje z prostego powodu - Fiat nie oferuje oryginalnych zestawow naprawczych do wahaczy, a wiec ta operacja przypomina loterie jak w przypadku kupna najtanszych kompletow. Takie jest moje zdanie. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Radzio_wawa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 141 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-03-2005, 01:08
|
|
|
Odpukać, ale mój po regeneracji działa jeszcze dobrze (prawie rok) |
_________________ '02 Focus 1.8 TDCI - następca Tempry
'92 1.6 SX SW / LPG - sprzedana
no risk - no fun
Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-03-2005, 01:14
|
|
|
Moj zas juz ma 60tys. nakulane i jest spokoj. Wlasnie tez naprawailem zestawem naprawczym. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 14-03-2005, 10:57
|
|
|
Osobiście jestem za kupnem nowego wachacza.
Sam nigdy nie regenerowałem przedniego wachacza. Myślę, że jest to nieskuteczne szczególnie przy pojazdach z dużym obciążeniem przodu, tak jest w moim przypadku.
A co chyba ważniejsze niebezpieczne.
Osobiście odradzam.
Tył robiłem na początku tego roku, bo już strasznie nosiło i stukałe. Jest Ok !. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-03-2005, 11:16
|
|
|
A co widzisz nie bezpiecznego powiec , w wymianie tulejek?? metalowo-gumowych??Bo ja mam po regeneracji 4 wahacze i jestem zadowolony |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 14-03-2005, 12:13
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | A co widzisz nie bezpiecznego powiec , w wymianie tulejek?? metalowo-gumowych??Bo ja mam po regeneracji 4 wahacze i jestem zadowolony |
Mówiąc o regeneracji wahacza mam na myśli sworzeń wahacza czy jak ktoś woli gałka.
Tulejki gumowo-metalowe właściwa nazwa"silentblockach" bądź "łóżysko wyciszające" to wogóle inna sprawa.
Kończąc powiem tak każdy z nas jeżdżąc i naprawiając swoje pojazdy musi dokonywać pewnych wyborów, wiadomo głównie chodzi o kasę ale czy tylko ?.
Widziałem autko po wypadku spowodowanego zerwaniem sworznia wahacza - uwierz kolego "wystarczy", ta laska przeżyła chyba tylko cudem. !!!
Mysilę, że pokora przy podejmowaniu pewnych decyzji jest bardzo wskazana a bezpieczeństwo na drodze to nie tylko nasze bezpieczeństwo ale i innych użytkowników dróg |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-03-2005, 12:21
|
|
|
M@ciej napisał/a: | tempra-grafitmetalic napisał/a: | A co widzisz nie bezpiecznego powiec , w wymianie tulejek?? metalowo-gumowych??Bo ja mam po regeneracji 4 wahacze i jestem zadowolony |
Mówiąc o regeneracji wahacza mam na myśli sworzeń wahacza czy jak ktoś woli gałka.
Tulejki gumowo-metalowe właściwa nazwa"silentblockach" bądź "łóżysko wyciszające" to wogóle inna sprawa.
Kończąc powiem tak każdy z nas jeżdżąc i naprawiając swoje pojazdy musi dokonywać pewnych wyborów, wiadomo głównie chodzi o kasę ale czy tylko ?.
Widziałem autko po wypadku spowodowanego zerwaniem sworznia wahacza - uwierz kolego "wystarczy", ta laska przeżyła chyba tylko cudem. !!!
Mysilę, że pokora przy podejmowaniu pewnych decyzji jest bardzo wskazana a bezpieczeństwo na drodze to nie tylko nasze bezpieczeństwo ale i innych użytkowników dróg |
Tu Kolega ma racje. Jezeli ktos uwaza, ze sensowna jest wymiana tulei w przednich wahaczach to moze to spokojnie zrobic. Najwyzej po kilku tysiacach - jak w moim wypadku zaczna stukac. Inna sprawa sworzen - z technicznego punktu widzenia niewymienialny w T/T. Ingerencja w ten element jest poza wszelkimi normami producenta i jest to prawdziwa loteria, czy nie zawiedzie. A skutkiem uszkodzenia sworznia moze byc urwanie kola... Warto o tym pomyslec. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|