|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amory |
Autor |
Wiadomość |
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-03-2005, 21:28 Amory
|
|
|
Zanierzam wkrótce zrobiś kapitalny remont tylnego zawieszenie ponieważ coś mi zaczyna stukać.
Wymontuje całą belkę i przedewszystkim ją zakonserwuje bo trochę pordzewiała.
Moje pytanie jakie twarde amory polecacie do tyłu bo te już są wychulane i jak cisne na zakrętach to mi delikatnie tył ucieka.
Chodzi mi jakiej firmy i jaki typ.
Może ktoś zna orientacyjną cenę. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-03-2005, 01:09
|
|
|
Moje tylnie amorki padly ... po jakis 160tys. Teraz jade na drugiej "parce". Mam juz 110tys. nakulane. Co do firmy, jest duzo ktore je produkuje. Wydaje mi ze nie masz co przeplacac, kup dedykowane do Tempry, czyli Magnetti Marelli. Choc za jakies SACHS, KYB zaplacisz z okolo 30-50zł wieciej za sztuke.
Ceny za pojedyczny amorek w granicach 150zł.
Poszukaj http://www.automotosklep.home.pl |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 07-03-2005, 15:11
|
|
|
Ja kupiłem na allegro: firma cofap prod. Brazylia olejowo gazowe czyli tak jak głosi instrukcja (cofap obecnie w koncernie MM) cena 69zł/szt przesyłka 9 zł
miałem po trzech dniach w piątek zamontowałem (zajęło to ok.1,5 godz.) i jeszcze pozostaje wypróbowanie w terenie.
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 07-03-2005, 17:02
|
|
|
OK dzięki jutro napewno na jakieś się zdecyduje! |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 08-03-2005, 21:10
|
|
|
Dzisiaj wypróbowałem nowe tylne amory na drodze. Jest zauważalna różnica. Dotychczas kiedy jechałem w pojedynkę to z tyłu dochodziły odgłosy jakby tarabaniła sie tylna półka. Szczególnie było to słychać na nierównej nawierzchni oraz przy cofaniu. Co ciekawe kiedy tył był dociążony to nic się nie tłukło. Teraz tarabanienia nie słychać :-)
Na koniec taka refleksja dotycząca sprawdzania amortyzatorów poprzez "bujanie" samochodem czyli naciskanie na karoserię i sprawdzanie ile razy odbije. Niestety takie sprawdzanie jest dobre dla zupełnie zużytych amortyzatorów. Poprzednie jakie miałem - przednie sprawdzane w ten sposób były dobre ale na kostce brukwej "tarabaniło" po wymianie jest znacznie lepiej. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-03-2005, 22:14
|
|
|
memo napisał/a: | Dzisiaj wypróbowałem nowe tylne amory na drodze. Jest zauważalna różnica. Dotychczas kiedy jechałem w pojedynkę to z tyłu dochodziły odgłosy jakby tarabaniła sie tylna półka. Szczególnie było to słychać na nierównej nawierzchni oraz przy cofaniu. Co ciekawe kiedy tył był dociążony to nic się nie tłukło. Teraz tarabanienia nie słychać :-)
|
mnie sie cos tlucze z tylu, zastanawiam sie czy to nie amortyzatory. Tyl wymienialem zaraz jak kupilem Tipka. Od tej pory przejechalem nieco ponad 30 tys., ale amorki najwyzszego lotu nie byly, bo z EMF... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 09-03-2005, 18:16
|
|
|
Ja stawiałem na amortyzatory lub słynne łożyskowanie wahaczy. Postanowiłem wymienić amortyzatory (to mogłem zrobić samodzielnie) na szczęscie zadziałało. Naprawdę jeździ się znacznie przyjemniej.
Co ciekawe kiedyś po wymianie przednich amrtyzatorów z początku miałem obiekcje czy to było konieczne. Na dłuższej trasie przekonałem się, że jak najbardziej tak. Po prostu zwykle jak wjeżdżałem w dziurę lub jakieś nierówności to odruchowo oczekiwałem takiej a nie innej reakcji samochodu po wywamianie musiałem zmienić przyzwyczajenia :-)
PS
30 tys km na tylne amortyzatory to chyba niewiele czyżby naprawdę padły ? |
|
|
|
|
EMDE
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2005 Posty: 52 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-03-2005, 19:57 Re: Amory
|
|
|
dziura.arek napisał/a: |
Chodzi mi jakiej firmy i jaki typ.
Może ktoś zna orientacyjną cenę. |
Kupiłem M Marelli do Tipo, bo w 12 latku były jeszcze fabryczne
tył 65zł przód około 100
wymieniłem cały komplet i jescze doszły poduszki z przodu po około 70 każda bo były rozwulkanizowane
amory kupowałem u gościa na terenie wawy dowozi pod drzwi jak ktoś chce dam namiary |
_________________ Był FIAT TIPO 1,4 DGT LPG
jest Opel Omega 2,5 V6 |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-03-2005, 21:21
|
|
|
memo napisał/a: | 30 tys km na tylne amortyzatory to chyba niewiele czyżby naprawdę padły ? |
Nie, jako takie sa ok. Problem jest tylko w tym postukiwaniu. Niekoniecznie to sprawa amortyzatorow... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|