|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zdjęcie odmy korpus silnika-filtr powietrza |
Autor |
Wiadomość |
gbartosz
Wiek: 44 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 31 Skąd: Pułtusk/Wałcz
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-11-2007, 13:36 Zdjęcie odmy korpus silnika-filtr powietrza
|
|
|
hej Koledzy
Jak w temacie...kiedyś byłem szczęśliwym posiadaczem maluszka i tam jest sytuacja podabna, od odmy idzie przewód do filtra powietrza. czytałem o maluszku i sugerowano by ją zwiesić swobodnie za silnik a króciec na filtrze powietrza zaślepić. tak też zrobiłem i poprawiło się spalanie oraz oczywiście skład mieszanki...
a dlaczego jest tak, że odma połączona jest z filtrem powietrza? otóż norma unijna mówi że drobinki oleju powinny być zamknięte w obiegu silnika i powinny ulegać spalaniu - stąd przewód idący do filtra powietrza, gdzie razem z powietrzem gardziel zasysa owe drobinki. Co to robi dla silnika? powoduje że mieszanka paliwowo-powietrzna zawiera drobiny oleju.
w Tipo mam także odłączoną odmę a przewód zwieszony swobodnie. króciec w obudowie filtra zatkałem... i tak smigam od 4 lat....świece zawsze mam pięknie wypalone-może od gazu- ale jest tak jak mówię.
JAK KOLEDZY OCENIACIE SKUTECZNOŚĆ OWEGO ROZWIĄZANIA - BRAK DROBIN OLEJU W SKŁADZIE MIESZANKI....???
pozdrowionka |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-11-2007, 13:46
|
|
|
Powiem tak, nigdy tego nie próbowałem. Auto mamy od 94 roku i silnik sprawuj się dobrze. A po zatkaniu odmy nie wyskauje Ci korek bądź bagnet? Tam panuje dosyć zmienne ciśnienie i zatkanie odmy może spowodować, że to "ciśnienie" nie ma gdzie ucieć - stąd pytanie o korek i bagnet. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
gbartosz
Wiek: 44 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 31 Skąd: Pułtusk/Wałcz
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-11-2007, 14:11
|
|
|
odmy nie zatkałem-jest zwieszona rurka gumowa i resztki oleju skraplają się na "ziemie"
ekolodzy mnie zabiją!!
zaślepiłem tylko króciec w filtrze powietrza |
|
|
|
|
Q..
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 19-01-2008, 21:58
|
|
|
Pomysł stary jak świat (zwłaszcza przy zaoranym silniku) , ale nie zbyt dobty. Pominąwszy zaniczyszczenie środowiska , przez przewód przewietrzenia komory korbowej dostaje się teraz do oleju wilgoć i zanieczyszczenia stwłe z powietrza. Olej dostaje w du.. 10 razy więcej niż pracując w zamkniętym układzie. Powodzenia. |
_________________ BRAVO 1.6 & LANCIA Y 1.4 & MAREA SW 1.6 |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-01-2008, 14:52
|
|
|
jeśli już wykonujemy taką operacje to najlepiej wsadzić tą odmę do plastikowej butelki, przynajmniej nie będziemy zostawiać kropek na parkingu.
jeszcze lepszym rozwiązaniem jest "tłumik płomieni" wygląda to jak taka mała mosiężna spiralna siateczka wsuwana do rurki od odmy, która miedzy innymi rozbija olej na drobne cząsteczki, a konkretnie ma na celu:
Cytat: | Cytat z "Budowa eksploatacja napraw -Polski Fiat 126p"
Cytat:
W silniku zastosowano zamknięty system przewietrzania skrzyni korbowej. Gazy se skrzyni korbowej zawierają duże ilości związków toksycznych , działających szkodliwie na organizm człowieka i z tego powodu wypuszczanie ich do atmosfery jest niewskazane.Wnętrze pokrywy zaworów jest połączone gumowym przewodem z filtrem powietrza. W ten sposób gazy ze skrzynie korbowej są wysysane przez silnik i z nowym ładunkiem powietrza wracają do komory spalania.W metalowej rurce przyspawanej do wlewu oleju, jest osadzony tzw tłumik płomieni, wykonany w formie szczoteczki z cienkich drucików,zapobiegających ew.przedostaniu sie płomieni do układu ssącego |
|
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|