Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o pomoc w wywalczeniu godziwego odszkodowania
Autor Wiadomość
meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 05-02-2011, 15:58   Prośba o pomoc w wywalczeniu godziwego odszkodowania

Witajcie. Opowiem w skrócie historię w której potrzebuję pomocy. 20 października 2010r moja siostra miała wypadek samochodem, była duża mgła, zero widoczności, wjechała gościowi w dupę. Jej wina, spisane oświadczenie, brak uszczerbków na zdrowiu, brak policji. Na szczęście miała autocasco w firmie InterRisk. Samochód to Alfa Romeo 156 2.4 JTD z grudnia 1998r na tzw full wypasie - skóra, klima, pełna elektryka, drewno itd. Kiedy zawierała umowę autocasco 8 miesięcy przed zdarzeniem to agent ubezpieczeniowy wycenił jej wóz na kwotę 7500zł. Nie zgodziła się na taką propozycję, dlatego agent gdzieś tam podzwonił, poszperał w papierach i powiedział ze jest możliwość ubezpieczenia wozu na kwotę 11500zł za co trzeba dopłacić oczywiście i to około 400zł dopłaty było, na co siostra się zgodziła. Po 2 tygodniach od oględzin po wypadku przychodzi wyliczenie - szkoda całkowita. Wartość pojazdu przed kolizją 7800zł a po kolizji 2800zł. Do wypłaty 5000zł, które po tygodniu wpłynęły na konto. No to ja zaraz sadzę odwołanie dlaczego tak mało, niedawno przyszło pismo w stylu że więcej nie zapłacą i już. Kwestia jest taka - dlaczego wartość auta przez kolizją jest oceniona na 7800zł skoro wykwalifikowany pracownik pozwolił na zawarcie umowy na 11500zł (za którą oczywiście pieniądze dodatkowe wzięli bo przecież tyle potrafią)?? Czy możliwy jest spadek wartości 12 letniego wozu o 32% w ciągu 8 miesięcy?? Czy dokument pod którym podpisał się ubezpieczyciel nadaje się tylko jako papier toaletowy do wychodka i nie zobowiązuje firmę ubezpieczeniową do niczego?? Proszę o pomoc w skleceniu kolejnego odwołania... ;)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

zuku19 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-02-2011, 17:18   

spróbuj tu http://www.forumprawne.info/ lub tu http://prawnikow.pl/forum

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-02-2011, 17:21   

zuku19, spoko oko zaraz się pewnie wypowie kolega świstak :D
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-02-2011, 17:49   

Czekamy na Świstaka.

A jaką umowę dokładnie autocasco zawarłeś? Czy była wykupiona amortyzacja części?
Niestety jeżeli nie znasz się na ubezpieczaniach to bardzo szybko stosując różne zapisy mogą zejść z ceny.
Po drugie im starsze auto tym szybciej spada jego wartość.

Pisz odwołania.

meter30 

Wysłany: 05-02-2011, 17:58   

To siostra zawierała umowę, o ile mi wiadomo nie było takiego czegoś jak amortyzacja części, ale spadek wartości 32% w 8 miesięcy, skoro na samochodzie nie przybyło nawet jednej maleńkiej ryski?? Znalazłem skan umowy
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

schowane, zainteresowani będą widzieć ;)
Jelcyn
     assistance

manieek133 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-02-2011, 18:28   

Jestem zainteresowany i chcę widzieć :lol:

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-02-2011, 20:50   

zobaczymy dokument może coś na polisie widać ;)

** Dodano: 07-02-2011, 21:40 **
Nie widzę sprawy, nie widze papierów jakie ma InterRisk w tej szkodzie ale po mojemu to sprawa sumy ubezpieczenia (zaniżenie wartości rynkowej) i sprawa VAT.
Polisa jest brutto a Ty dostałeś chyba! netto, do wartości brutto musisz im napisac oświadczenie że nie jesteś Vat-owcem,
"oświadczam że nie jestem płatnikiem podatku Vat" - całe oświadczenie. bezsens totalny ale każda firma tego wymaga zwłaszcza do AC. druga kwestia to zurzycie, likwidator poleciał w kulki i dał Ci zużycie na pojeździ spore. ale o tym już mówią warunki ogólne AC InterRisk. Trzecia sprawa to suma ubezpieczenia, w większości firm wypłata szkody z AC jest do WARTOśCI RYNKOWEJ AUTA W CHWILI WYPADKU. dlatego wiele firm (w tym InterRisk) stosuje też opcję ochrony sumy ubezpieczenia, czyli za dodatkową opłatą mamy możliwość wypłąty odszkodowania z dnia zawarcia ubezpieczenia.
udziału własnego dzieki bogu na polisie nie ma więc z tym jest luz ;)
poczytaj OWU AC InterRisk (Ogólne Warunki Ubezpieczenia)
meter30 napisał/a:
Czy możliwy jest spadek wartości 12 letniego wozu o 32% w ciągu 8 miesięcy??

wg towarzystwa możliwy jest spadek wartości nawet o 85% ;) jeśli nie zgadzasz sie z wyceną zawsze możesz złożyć odwołanie. o to chodzi likwidatorowi, kasa ma jak najdłużej pozostać w firmie bo twoje niewypłącone odszkodowanie pracuje ;)
w tej sytuacji ja radzę złożyć odwołanie, poparte wyceną niezależnego rzeczoznawcy z PZMotu i oczekiwanie 30dni
kiedyś jak szukałem na allegro takich usług to napisane było w ogłoszeniu, że średnio tow ubezp zaniżają wartości rynkowe pojazdów o około 30%. powinno wystarczyć, likwidator powinien uznać taki kosztorys. Ale 100% pewności nikt Ci nie da.
Techniczny jak robił Ci wycenę po szkodzie to pewnie wziął z wersji podstawowej, a z tego co piszesz to jest tzw "full opcja" i z takiej wersji z jakiej liczona była wartość do ubezpieczenia powinna być liczona wartość po szkodzie minus zurzycie po 8 mcach eksploatacji.
i taka moja rada na przyszłość: nie zawierajcie AC w opcji "wycena", nigdy na kosztorys, zawsze warsztat.
Właściciel pojazdu niech dzwoni na infolinię interrisk i dowie sie dokładnie jaki jest powód tak niskiej wypłąty.

** Dodano: 07-02-2011, 22:10 **
meter30,

ile Twoja siostra ma lat i kto prowadził pojazd? jesli nie siostra to ile lat ma kierowca?
Własnie oglądam sobie OWU AC Inter Risk i zaciekawił mnie par. 22 ust. 9

Dalej mamy par 24 ust 1, okres eksploatacji, pomniejszenie wartości rynkowej za okres eksploatacji liczony od daty 1 rejestracji do dnia szkody. i to mi najbardziej pasuje do twojego przypadku.
     assistance   Moneta

paziak 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 07-02-2011, 23:17   

no to ja sie wypowiem ... może troche mniej profesjonalnie/prawnie niż świstak ale z tego co wiem w takich sytuacjach warto jest zainwestowac kilkaset złiotych na prawnika (lub zagadać z rzecznikiem praw konsumenta który jest za darmo w prawie każdym starostwie powiatowym ) aby taka osoba napisała kilka składnych i poprawnych prawnie pism do ubezpieczyciela w oparciu o ustawy . Powinno to zagiąc ubezpieczyciela a on wypłacić w miarę satysfakcjonujące odszkodowanie .
     assistance   Moneta

meter30 

Wysłany: 08-02-2011, 10:20   

Siostra prowadziła pojazd, ma 33 lata, samochód zarejestrowany na nią, oraz współwłaścicielem jest moja mama
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-02-2011, 22:00   

czyli po mojemu obcięli Ci za okres eksploatacji, tyle że wychodzi na to że 30% a tyle jest za auta 3-5 letnie...

http://www.interrisk.pl/d...chod/autocasco/

w lewym dolnym rogu sa warunki ogólne, przejdź do paragrafów od 22 do 25 tam masz o odszkodowaniu napisane, par. 24 traktuje właśnie o eksploatacji...
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu