Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupiłem sobie CB
Autor Wiadomość
RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-07-2006, 12:11   Kupiłem sobie CB

Witam,
ostatnio zanabyłem drogą kupna CB-radio Intek M-110 plus.
Jestem maksymalnym laikiem jeśli chodzi o CB. No ale podłączyłem wszystko z antenką 60cm firmy Midland.
No i powiem szecze, że jest to super sprawa i każdemu plecam. Od razu wiem gdzie czają się patrole z 'suszarkami' oraz gdzie się spodziewać korka.

Radyjko nabyłem w zestawie z anteną za 250zł (jak na zestaw z anteną cena niewygorowana).
Radyjko jest oczywiście jednym z prostszych modeli - ma tylko podstawowe funkcje - ale czego więcej potrzeba na drodze, poza drogową 19-stką *]

Jedyna rzecz nad jaką się teraz zastanawiam, to jakaś dłuższa antenka, no ale to może za jakiś czas. Na tej mam zasięg ok 6-8km - chociaż zależy od pogody *] (wczoraj udało mi się złapać jakiegoś kolesia z Gdyni (ok. 20km w lini prostej ode mnie)

Wiem, że na forum jest kilka osób używających CB. Czy macie jakieś rady dla początkującego?
Już wiem, że na CB w autach wołają 'mobile' :)

Osobiście polecam kązdemu ten wynalazek - bardzo fajna rzecz. Szkoda, że tak późno sobie założyłem - no ale "lepiej późno niż wcale" :p

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-07-2006, 14:00   

RaV napisał/a:
Już wiem, że na CB w autach wołają 'mobile'

Tak , czesto sie woła:

-"Mobile, jak droga na Poznań."
-"Uwaga inspekcja na wylocie za wiaduktem w kierunku czegosc tam"
czyli stoja z ITD lub "zieloni" - ale głownie mowi sie inspekcja.
-Antyterorka , to głownie policja do szybkiego reagowania, antyterrorystyczna - 2 razy sie spotkałem
-Celni, to wiadomo policja celna
-Hulajnoga, to policjant na motorze
-Suszarka = radar
Czesto na trasach tez mowia, ze jedznie np. karetka, czy policja na sygnale.

W miastach czesto siedzi ktos na kanale "ogólnym" czyli z reguly stary dziadek co nie ma co robic i pomaga przeprowadzac przez miasto czy pomaga gdzies dotrzec. Choc sami inni trakerzy tez pomagaja.

Woła się ich "Ogólny mobil prosi" i najczesciej zglasza sie i odsyla np. na dwa kanały wyżej, zeby na 19tce nie robic szumu niepotrzebnego.

Ja mam w Uno i Temprze CB, w obydwoch 150cm anteny.

Acha ale wiadomo, w 90% CB Cię "ostrzeze" przed Policja, ale i tak nie zwalnia to z myslenia i patrzenia czy przypadkiem nie stoja. Raz mialem taka sytuacje. Jechalem za Skoda Fabia, na CB mowia, ze droga czysta (malo aut jechalo z przeciwka). Dojezdzamy do miejscowosci i boom, goscia ze Skodziny ustrzelili na radar :lalala:
Pewnie sie ustawili zaraz i jeszcze na CB nie zdazyli krzyknac.

RaV napisał/a:
to jakaś dłuższa antenka, no ale to może za jakiś czas.

Ja mam antene 150cm, a mialem okazje miec 70cm i jednak spora roznica jest. 150cm (1.5m) lepiej sciaga. Ja mam Unidena 510XL z podstawowywm filtrem antyzakloceniowym.
RaV napisał/a:
Radyjko nabyłem w zestawie z anteną za 250zł (jak na zestaw z anteną cena niewygorowana).

Cena dobra. Ja dałem 100zł za antene - President NewAlaska 150cm i cos ponad 320zł za CB.

madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-07-2006, 20:33   

"mobilki jak dróżka na............" - jak pierwszy raz to usłyszałam to uśmiałam się jak rzadko :) ale ja uwielbiam CB i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło (szczególnie jak się baba odzywa) ani kierowcy w trasie ani na ogólnym pomagając przejechać przez duze miasto czy znaleźć się w nim
a misiaczki :D podobno nie lubią CB
mam starego gratisowego Alana i długą antenę Presidenta
naprawde fajna rzecz ;o)

Mucha 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-07-2006, 22:46   

Tez mam CB Midlanda 1001z + midland 18-244. Nie wiem w jaki sposob uzyskales takie polaczenie na 20 KM na tej antenie :doubt: No ale oki. Co do CB jest to fajna sprawa. W sobote wrocilem z wloch Jechalem przez niemcy-austrie i do wloch. Radyjko przydatne bardzo. Jesli masz antenke tego midlanda 18-244 to zastanawiam sie w jaki sposob uzyskales taka odleglosc. Nie wiem czy mozna podac adres forum z ktorego ja kozystam ale jak cos to podaje www.cb-radio.pl jest to bardzo porzadna strona i jest na niej duzo przydatnych informacji na temat cb oraz jego zalety. CB juz duzo razy pomoglo mi na trasie jak i w miescie. Co do nauki i obslugi cb moge przeslac ci na maila ABC CB - jest to poradnik dla poczatkujacych.Dostalem go od goscia od ktorego kupywalem radyjko oraz antenke (zestwik) jak cos to wal na priv i podaj adres e-mail i wysle ci napewno sie przyda.

Pozdrawiam 73 !! :D

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-07-2006, 07:53   

A jak chcialbym uzywac CB raz w jednym aucie a raz w drugim, to duzo jest zachodu
zeby to przeniesc ? Glownie chodzi o antene, czy mozna ja tak bezproblemowo
przepinac, czy jest ona montowana raczej na stale ?
     assistance

RaV 

Wysłany: 05-07-2006, 08:21   

piotras, jak masz antenę magnetyczną to żaden problem, większość CB jest już wyposarzona we wtyk do zapalniczki. Więc przeniesienie CB z jednego auta do drugiego nie zajmie więcej niż 5min.
Jest tylko jedno 'ale', na które mogą odpowiedzieć znawcy tematu - czy trzeba przy takim przenoszeniu zestrajać antenę do konkretnego auta...chociaż jak auta są podobnych gabarytów, to sądzę, że ponowne zestrajanie jest zbędne, no ale niech spece coś na ten temat powiedzą - sam jestem ciekaw.

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 05-07-2006, 09:46   

Ja akurat woze w jendym aucie,ale kiedys przenosiłem z ciezarowego do Uniacza i nie trzeba bylo stroic. Ale to roznie bywa. Najlepiej sprawdzic. Ja miernik SWR kuplilem za 25zł na allegro z kosztami wysylki wyszlo cos ponad 35zł. Wiec nie mam teraz problemu. Poprostu podlaczam na chwilke i sprawdzam.

Mucha 

Wysłany: 05-07-2006, 10:15   

Duzo uzytkownikow mowi aby lepiej stroic antenke z radiem a to dlatego ze mozna spalic koncowke mocy w radyjku gdy bedzie duzo SWR jak Miszko pisze. Przy samochodach o gabarytach podobnych raczej nie trzeba stroic. Ale mysle ze kazdy rozsadny woli zaplacic czy zrobic samemu pomiar niz spalic koncowke. Spalenie koncowki to sporadyczny przypadek ale ja jestem przezorny :) Np przenosiłem z Mercedesa Sprintera do Vito i po wycieczce do Włoch nic sie nie stało. A Sprinter jak kazdy wie jest wiekszy od Vito. Poprostu nie mialem czasu zestroic tego :( Ale dało rade :) Pozdrawiam

73!!

piotras 

Wysłany: 05-07-2006, 10:30   

U mnie sprzet wedrowalby z Tempry do Vito, wiec roznica raczej duza :)
A taka antena magnetyczna rozni sie czyms od takiej zwyklej, czy tylko sposobem
mocowania ?
     assistance

miszko 

Wysłany: 05-07-2006, 10:41   

Czasami sa spechalne anteny tylko "magnesówki". Ja mam dokupione spody i normalne zamontowane anteny na nich. Jednak Lemma druga Presdenta.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-07-2006, 10:55   

Stare czasy.Kiedyś posiadałem radyjko w samochodzie (ALAN 18) a drugie w domu (Dragon Clean Ton).Bardziej mnie interesowało to w domu.Na dachu antenka 5/8 około 6 metrów,a radyjko ma 5 czterdziestek,cztery rodzaje modulacji,plus 5 khz,plus 10 khz,swr meter i jeszcze troche bajerów.Moc około 25 wat,więc idealnie się rozmawiało z całym światem.Naprawde to były czasy.Został mi tylko ten dragon.
Polecam DOBRZE ustawić SWR,bo to dużo daje.
Kiedyś to nawet do klubu CB należałem,ale potem zaczął się robić straszny syf na paśmie i dałem sobie spokuj.Wspomne że kiedyś trzeba było mieć zezwolenie na używanie CB.Ja dostałem pozwolenie numer:KINGA 6913 wydany przez PAR.

QTH-Tarnobrzeg. 8) 8)
     assistance   Moneta

Mucha 

Wysłany: 05-07-2006, 15:09   

No kiedys trzeba bylo miec pozwolenie na CB a teraz wolność :) Co do SWR także radze ustawic bo jak napisal kolega ZielonyTBG to duzo daje.

73!!

lincoln_ 

Wysłany: 05-07-2006, 18:28   

Mozesz jeszcze spotkac:
- Rowerzysta na marginesie - 2 kolka na poboczu
- Kupie/sprzedam oszczednosci - np ropa za 2,5zl;)
- Gabaryt na drodze, prosimy o max zjazd do prawej - cos ponadgabarytowego na drodze, spotykane raczej noca.
- Lutereczko w Twoja strone - jesli komus podziekujesz i zyczysz udanego weekendu to on zamiast mowic to samo odpowie jw.

Pamietaj, by zawsze odpowiedziec jak tam sciezka za Toba np. Jak sie zapytasz o sciezke, ktos Ci odpowie to podziekuj i powiedz jak bylo za Toba, np
1. Podziekowal, ja jechalem od Jeleniej tam mailes czysciutko
2. Dzieki, jakbys lecial do Jeleniej, tam miales czysto, powodzonka szerokosci baj;)

Niestety coraz czesciej sie zdarza, ze ty odpowiadasz a druga strona juz nie:/
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

miszko 

Wysłany: 05-07-2006, 19:20   

lincoln_ napisał/a:

Głównie to "cwaniaki jezdzace w osobówkach". Ja tez jezdze osobówką i czesto sam jak cos widze to krzycze na CB i zawsze staram sie odp.

A jak nie moge pomoc, to mowie "Wyjechałem dopiero z np. Konina, nie pomoge wam koledzy" it.p.

lincoln_ napisał/a:
- Kupie/sprzedam oszczednosci - np ropa za 2,5zl;)

No o tym zapomnialem, ostatnio cos sie wycwanili i krzycza po 3zł... bynajmniej u mnie.

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-07-2006, 11:16   

Tak czytam o tym CB i coraz bardziej mnie kusi zeby sobie sprawic takie cudo. Tylko nie wiem jak z kasa wyjde :|

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

RaV 

Wysłany: 09-07-2006, 15:41   

Koledzy CB-radiowcy, myślę o założeniu jakiejś dłuższej anteny do Tipka na stałe.
I tu się pojawia mały problem - gdzie ją założyć?
Nie chcę wiercić żadnych dziur w dachu, więc myślałem o użyciu uchwytu do klapy bagażnika, jednak jest jeden problem - moja klapa bagażnika jest z plastiku, a z tego co się dowiedziałem, antena musi być przymocowana do czegoś metalowego.
Macie jakieś pomysły?

assistance   Moneta

bronek 

Wysłany: 09-07-2006, 15:48   

RaV, mam taki pomysł: zainstaluj do klapy tak jak planujesz (skoro to plastik to przyda się pewnie dodatkowe wzmocnienie), a od mocowania anteny poprowadź dodatkowy przewód łączący to mocowanie z masą samochodu.

Nie wiem co prawda jak to będzie działać w praktyce, ale myślę, że powinno być OK.
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 09-07-2006, 18:30   

lincoln_ napisał/a:

Bo coraz więcej osobówek ma radio, a coraz mniej odpowiada...

lincoln_ 

Wysłany: 10-07-2006, 23:31   

Jacacenty napisał/a:

Bo coraz więcej osobówek ma radio, a coraz mniej odpowiada...

Takie czasy. Szkoda, ze wszedzie trabia w tv, prasie, radiu o ccb ze super sprawa. W 2004r bylo luzno bo bylo duzo tirow, 2,3 osobwki na tarasie a wszyscy wiedzieli i nie bylo hamstwa itp. Niestety ja tez coraz rzadziej zaczynam odpowiadac (szczegolnie osobowkom). Tylko, ze nie jak ja ptyam tylko oni pytaja... jak tam sciezka na JG...cisza... powrotka, cisza... Czemu? Ano temu, ze raz odpowiesz, gosc ma sciszone radio i 5 razy pyta. Albo o to samo gosc przed nim pytal. W pewnym momencie staje sie to nudne i juz sie nie chce odpowiadac.
Aaaa. I najbardziej przydatna rada...jak sie pytacie o droge, skrecajcie squelcha i podglasniajcie radia... wtedy nawet uslyszycie ludzi z daleka. A tak to du**
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

roger 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-07-2006, 22:01   

Witam

Ja mam CB od 1987.Łukasz 1166.To były największe czasy CB na każdym bloku minimum jedna antenka i to był dopiero sajgon.Pierwsze radio jakie kupiłem to był President Harry, i działa do dziś dnia.Na Temperce i Vw mam założona antene Magnum.I powiem tak że antenka z Temperki nie mogła byc założona do VW i musiałem kupić drugą (kwestia zestrojenia).W domu mam Presidenta Lincolna,antenke 1/2 fali na 6 metrowym maszcie i postawione jest to na 11 pietrowym wieżowcu nic dodac nic ująć.

Odnośnie ogólnych w miastach to nie tylko jacyś tam starcy bo taksówki też mają Cb i to najwięcej my podpowiadamy :) :):).

Jeszcze Krokodylki to ITD.

Odnośnie anten to nie do końca jest tak że im dłuższa tym będzie lepiej.Najważniejsze jest dobre masowanie anteny oraz zestrojenie anteny i kabla.I np. magnesówka niewiadomo jak długa nie będzie mieć takich osiągów jak normalna antenka na uchwycie.Ale najlepiej zamontowana antenka to taka która jest zamontowana bezpośrednio do dachu (wiercimy niestety dziure w dachu) i jest umiejscowiona na samym środku.Dach auta i maska przednia oraz klapa bagażnika (sedan) jest idealnym ekranem dla fali.Tak kiedyś miałem zamontowane na Fiacie 125 i to dopiero chodziło.Z samochodu na Pojezierzu Kaszubskim łączności miałem nawet z iatlia.]

P.s. Dzięki miszko

rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI)
     assistance   Moneta

RaV 

Wysłany: 24-07-2006, 16:51   

Witam,
zmieniłem antenkę na Lemm AT1200 montowaną na stałe.
Ah teraz to mnie słychać :dance:

Jak już pisałem miałem problem z zamontowaniem anteny przy użyciu klasycznych uchwytów, a dziury w dachu jakoś wiercić nie chciałem.
Skusiłem się zatem na pośrednie rozwiązanie... - uchwyt własnej konstukcji, z płaskownika. Jedna dziurka pod klapą i wyszło całkiem dobrze :-D

Jakby ktoś szukał rozwiązań montażu CB, to u mnie wygląda to tak:

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 24-07-2006, 17:31   

Dosyć ciekawy pomysł. A jak ze statecznościa? Nie wygina sie blaszka itp.?

RaV 

Wysłany: 24-07-2006, 17:51   

Ten uchwyt zrobiłem z płaskowników używanych w okuciach do bram.
Jest to sztywne cholerstwo i trzeba było imadła i młotka aby to wygiąć należycie (w ręku się tego nie wygnie)
Nie testowałem tego jeszcze przy jakiś szalonych prędkościach (powyżej 120), ale sądzę, że powinno się trzymać i nie gibać. :)

assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 02-08-2006, 22:16   

No tak patrzę na tą antenkę i jedna myśl mi przychodzi do glowy:
Jak gwałtownie zachamujesz to aby Ci szybki z przodu nie wybije?

Albo biednego pieszego w główkę nie trafi-taki grom z nieba jasnego?

RaV 

Wysłany: 02-08-2006, 23:12   

RobertWroc, wbrew pozorom, ta antenka jest dość sztywna. Nie odchyla się niewiadomo jak.
Chociaż czasem przydałoby się lekko machnąć taką niesfornego pieszego :poison:
*]

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu