Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana paska rozrządu
Autor Wiadomość
MARCOS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 07-09-2006, 19:58   wymiana paska rozrządu

Witam.

Potrzebuję pilnie patentu na odkręcenie koła pasowego z wału korbowego. Czy ta nakretka ma zwykły gwint czy 'lewy' bo moja nie chce ruszyć w żadną stronę.

Proszę o szybką odpowiedż.
przebieg 222222km +

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-09-2006, 20:51   

Powinna mieć lewy gwint i musisz jakoś zablokować koło zamochowe np.: wsadzając solidny śrubokręt albo pręt między wieniec a obudowę.

Moneta

MupiK 

Wysłany: 07-09-2006, 21:19   

Bierzesz pneumatyka i heja :-)
A jak nie to przywal parę razy w śrubę, niech popuści, i tak jest 1-krotnego użytku :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-09-2006, 22:43   

Jeśli dobrze pamiętam to jest tam zwykły gwint(prawy)Ja odkręcam przecinakiem.Pare razy łupniesz i napewno puści.
     assistance   Moneta

MARCOS 

Wysłany: 07-09-2006, 23:16   

widzę że generalnie w grę wchodzi tylko rozwiązanie siłowe;) pytanie tylko jak skutecznie zablokować wał żeby nie narazić się na jakieś inne uszkodzenia wynikające z użycia siły. z tego co dzisiaj patrzyłem to nie znalazłem miejsca żeby to pewnie i mocno zablokować z jednej strony tylko to nieszczesne koło pasowe i zębatka od rozrządu z drugiej koło zamachowe ale żedy dostać się do ząbków trzeba by wykręcić rozrusznik. moze ktoś ma nato jakiś sprawdzony sposób.
przebieg 222222km +

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 07-09-2006, 23:22   

Ta śruba jest przykręcona momentem ok 190 Nm więc trzeba się zdrowo zaprzeć. Ja odkręcałem blokując od przodu za pomocą klucza (od kaszlaka do regulacji paska klinowego) wykręciłem te 3 śrubki z imbusem i za ich pomocą przykręcołem kawałek blachy z otworem w śroku przez króry przechodziła ta duża śruba. Na tak zablokowany układ wszedłem z kluczem ok 1.5 metrowym i śruba się odkręciła (gwint lewy)

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 07-09-2006, 23:32   

Panowie-czy ten lewy gwint to 100%-bo tak planuję się do tego jutro zabrać :roll:

ZielonyTBG 

Wysłany: 08-09-2006, 10:19   

Nie wiem jak jest dokładnie ale nadal mi się wydaje że jest prawy.Wiem że można to odkręcić w troche niebezpieczny sposób.Ja tak nie robiłem bo nie miałem takiej nasadki.Zakładasz klucz na śrube i opierasz o coś.Najlepiej o posadzke.Wśiadasz do samochodu i dosłownie na sekunde(żeby tylko "trącnąć") włączasz rozrusznik i gotowe.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-09-2006, 15:59   

Wymiana na przykładzie silnika 1.6
http://forum.tempra.org/d...tion=file&id=62

Gwint jest normalny!!! Czylu w lewo odkręcamy w prawo zakręcamy!

assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-09-2006, 16:01   

na 100% lewy gwint,temat juz poruszany na forum
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 08-09-2006, 22:16   

hmm i jest problem... mi by się też wydawało, że lewy...... poszukaj bardzo dobrze i jeszcze radzę Ci po drodze podejdź do kilku mechaników może też i spytaj grzecznie, za zapytanie się tylko nie powinni cię wyścigać :)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MARCOS 

Wysłany: 08-09-2006, 23:47   

Dzisiaj próbowałem kilku siłowych rozwiązań ale śruba nie puściła:(
jutro postaram załatwić sobie klucz pneumatyczny jak się tak nie uda to chyba odstawię go do mechanika.

Jeszce jedno pytanie.
Jak wiadomo na jeden obrót koła na wałku rozrządu przypadają dwa obroty koła napędowego, i teraz czy wystarczy ustawić tylko znaczniki obu kół w odpowiednich miejscach, bo chyba nie ma znaczenia czy jest to na 'pierwszym' czy 'drugim' obrocie- bo tak mi wychodzi że zakażdym razem tłok w 1 cylindrze jest GMP.

ps. miszko dzieki za linka;) przy okazji się dowiedziałem dlaczego pasek napedu alternatora dobrany z katalogu był za długi to mojego autka;( poprzedni właściciel zredukował koszty;) usuną napinacz.
przebieg 222222km +

Broadway 

Wysłany: 09-09-2006, 19:18   

MARCOS napisał/a:
Dzisiaj próbowałem kilku siłowych rozwiązań ale śruba nie puściła:(
jutro postaram załatwić sobie klucz pneumatyczny jak się tak nie uda to chyba odstawię go do mechanika.

Jeszce jedno pytanie.
Jak wiadomo na jeden obrót koła na wałku rozrządu przypadają dwa obroty koła napędowego, i teraz czy wystarczy ustawić tylko znaczniki obu kół w odpowiednich miejscach, bo chyba nie ma znaczenia czy jest to na 'pierwszym' czy 'drugim' obrocie- bo tak mi wychodzi że zakażdym razem tłok w 1 cylindrze jest GMP.

ps. miszko dzieki za linka;) przy okazji się dowiedziałem dlaczego pasek napedu alternatora dobrany z katalogu był za długi to mojego autka;( poprzedni właściciel zredukował koszty;) usuną napinacz.

Ja ostatnio wymienialem sprzeglo i zaparlem sie o kolo zamachowe przez okienko do ustawienia rozrządu. Wszadiłem tam przedłużke do grzechotki. Dobry klucz, dluga rura, chwila strachu i bedzie odkręcona. Popieram poprzedników ze gwint jest lewy (normalny). Jesli chodzi o znaki to nie ma znaczenia jak ustawisz znaki. Ważne by sie zgrywały.
     Moneta

Janusz 

Wysłany: 09-09-2006, 20:47   

Broadway napisał/a:
Popieram poprzedników ze gwint jest lewy (normalny).

Zaraz, gwint lewy, to taki, że wkręcając śrubę w otwór, czy nakręcając nakrętkę na śrubę kręci się w lewo, jest rzadziej spotykany, normalny to prawy, nakręcając nkretkę, kręci się w prawo, odkrecając w lewo.

Broadway 

Wysłany: 09-09-2006, 20:51   

Janusz napisał/a:

Zaraz, gwint lewy, to taki, że wkręcając śrubę w otwór, czy nakręcając nakrętkę na śrubę kręci się w lewo, jest rzadziej spotykany, normalny to prawy, nakręcając nkretkę, kręci się w prawo, odkrecając w lewo.

Heh chyba sie troche pogubilem/pogubilismy. Chodzi mi o to ze sruba odkreca sie w lewo a zakreca w prawo. Jesli kogos wprowadzilem w blad to przepraszam.
     Moneta

aristo 

Wysłany: 10-09-2006, 09:30   

w silniku 1.6 1.4 gwint jest prawy (normalny) zakreca sie w prawo a odkreca w lewo,
w silnikach 1.8 2.0 gwint jest lewy

MARCOS 

Wysłany: 11-09-2006, 23:38   

W silniku 1.6 na sto procent jest gwint 'normalny' a wiec w prawo zakrecemy w lewo odkręcamy.

jestem własnie po wymanie paska choć jeszcze nie dokońca gdyż o ile z wymianą nie było problemu, oczywiście już po odkręceniu nakrętki koła pasowego, (wszystko zrobione tak jak każą księgi;) 0 tyle po odpaleniu silnik pracuje strasznie nierówno. Po ponownym sprawdzeniu znaczników na kołach i wykluczeniu złego założenia paska, postanowiłem sprawdzić zawory. Po odkręceniu pokrywy zaworów i spasowaniu znacznika na kole napędowym rozrządu troszeczkę się zdziwiłem:

spasowanie znacznika oznacza GMP 1 czylindra a więc tuż po suwie sprężania czyli oba zawory 1 cylindra powinny być zamknięte a więc między płytkami regulacyjnymi a krzywkami powinien być luz i niby wszystko się zgadza gdyby nie fakt że owszem mam oba zawory zamknięte ale nie w 1 tylko w 4 cylindrze czyli tym z prawej stronypatrząc od przodu auta (w tym najbliżej aparatu zapłonowego)
i tu moje pitanie:
czy jest możliwość założenia koła zębatego wałka rozrządu obróconego o pół obrotu? bo tak by to u mnie wychodziło, i co radzicie zrobić z tym fantem bo już miałem pomysł aby pozamieniać tylko przewody WN przy kopółce ;)
przebieg 222222km +

Janusz 

Wysłany: 12-09-2006, 07:06   

Sprawdź, na który cylinder idzie iskra w tym momencie, odłącz kabel od świecy, zbliż do masy na parę milimetrów i pokręcaj wałem korbowym.
Pozdrawiam.

ZielonyTBG 

Wysłany: 12-09-2006, 21:00   

Na wałku jest bolec więc nie obrucisz zębatki o 180 stopni.
     assistance   Moneta

MarcinWrocław 

Wysłany: 17-09-2006, 18:44   

Skąd pomysły lewego gwintu???? Jakbyś tak zrobił w 1.6 to wał do wymiany... Na 100 % prawy gwint, tyle że jest konkretnie dokrecony.. Pamietajcie, że sruba dokreca sie podczas pracy silnika.. Jestem pewien prawego gwintu, gdyż robiłęm to u siebie. Faktem jest ze bez dobrej gaz-rurki o dł 1,5 - 2 m nie ma nawet co podchodzic.. Bądz pneumatykiem..;)
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 17-09-2006, 18:46   

MarcinWrocław napisał/a:
Skąd pomysły lewego gwintu???? ..

a stąd,że w dwulitrówce jest lewy...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MarcinWrocław 

Wysłany: 17-09-2006, 18:48   

A odnosnie przekładania przewodów.. Ciekawostka - Opel Vectra 1600cm 1995r można założyc kable i tak i tak..;) nie wiem czy jest tak w T/T.. I co jeszcze lepsze żadnej nie ma różnicy w pracy silnika...;) Czy to 1 cyl czy 4... nie robi różnicy.. Tyle że tam jest moduł a nie rozdzielacz, tylko czy to ma aż taką różnice..

** Dodano: 17-09-2006, 19:50 **
Ego, zgadza sie.. Ale było powiedziane że to 1.6cm3.... Wiesz, jakby tak pociągnać tę nakretkę w prawo to.... ehh, aż sie boje myśleć...
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu