Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
grzeje sie i słabnie!!
Autor Wiadomość
SPIKEkrn 

Wysłany: 03-08-2005, 17:30   grzeje sie i słabnie!!

tipo 1.4 jak jest zimne chodzi elegancko jak temp. dojdzie do 90 to jakis taki muł. Niewiem za co sie zlapac , moze to zawory ale sam niewiem. Czekam na rady

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-08-2005, 19:54   

Podstawa to sprawne swiecie i kable wysokiego napiecia.
Sprobuj to wymienic w pierw. Jesli to nie pomoze dodatkowo wymien jeszcze kopulke rozdzielacza wraz z palcem.

Ja mam gaznik i modul zaplonowy, ale mialem podobne objawy. Po rozgrzaniu silnika autko slablo i gaslo. Dopiero wymiana w.w. elementow sprawilo ze wszystko wrocilo do normy. A dodam ze kable WN nie wymienialem przez pare lat ;)

mariuszekOK 

Wysłany: 03-08-2005, 21:38   

Ale czy takie objawy masz również na benzynie? Jeśli tylko na gazie, to spróbuj wymienić filtr od gazu. Sprawdź, czy masz założone odpowiednie świece zapłonowe.
No i podstawa to filtr powietrza.
Miałem kiedyś taki przypadek w innym aucie. Okazało się, że nawalił termostat odpowiedzialny za dopływ ciepłego powietrza do filtra powietrza i auto nawet po rozgrzaniu pobierało ciepłe powietrze znad kolektora co ma zły wpływ na pracę silnika. Termostat usunąłem całkowicie i problem znikł.
Większego zużycia paliwa nie odczułem, a przed zimą auto sprzedałem

SPIKEkrn 

Wysłany: 04-08-2005, 07:44   

mariuszekOK napisał/a:
Ale czy takie objawy masz również na benzynie? Jeśli tylko na gazie, to spróbuj wymienić filtr od gazu. Sprawdź, czy masz założone odpowiednie świece zapłonowe.
No i podstawa to filtr powietrza.
Miałem kiedyś taki przypadek w innym aucie. Okazało się, że nawalił termostat odpowiedzialny za dopływ ciepłego powietrza do filtra powietrza i auto nawet po rozgrzaniu pobierało ciepłe powietrze znad kolektora co ma zły wpływ na pracę silnika. Termostat usunąłem całkowicie i problem znikł.
Większego zużycia paliwa nie odczułem, a przed zimą auto sprzedałem

objawy i na benzynie i na gazie , gaz mam zalozony dopiero 5 tys km , swiece sa zalozone nowe NGK , filtr pow nowy, termostat chyba dobry jak sie wentylator zalacza,
Jeszcze sproboje z tymi kablami bo ich w sumie nie wymienialem. A co myslicie o tych zaworach ? bo szkoda mi kasy wywalac za regulacje jak to nie to.

[ Dodano: Czw 04 Sie, 2005 10:17 ]
przewody nic nie daly :?

mariuszekOK 

Wysłany: 04-08-2005, 09:56   

SPIKEkrn napisał/a:
termostat chyba dobry jak sie wentylator zalacza,

Pisząc o termostacie, miałem na myśli termostat odpowiedzialny za dopływ ciepłego/zimnego powietrza do filtra powietrza. Nie chodzi mi o termostat cieczy chłodzącej, zatem włączający się wentylator nie ma nic do tego.
Jeśli chodzi o zawory, to wydaje mi się, że silnik traciłby na mocy jeśli miałyby one luz zbyt mały (groziłoby to również ich wypaleniem). Jednak w miarę upływu kilometrów od ostatniej regulacji, luz na zaworach robi się większy zatem regulacja na pewno byłaby korzystna, ale obawiam się, że w Twoim przypadku niewiele by pomogła.

SPIKEkrn 

Wysłany: 04-08-2005, 10:27   

:] a gdzie ten termostat jest? bo ja troche zielony jestem:|

mariuszekOK 

Wysłany: 04-08-2005, 12:31   

Znajdziesz go w tej czarnej obudowie filtru powietrza, mniej więcej tam, gdzie prowadzi papierowa rura znad kolektora ssącego.

SPIKEkrn 

Wysłany: 04-08-2005, 13:35   

jesli dobrze skumałem to jak ściagne rure dolotową powietrza to widać taką klapke ktora chyba powinna sie domykac jak sie silnik rozgrzeje :? rozgrzalem silnik do 90 stopni a ten termostat czy co to tam jest nie ruszył. Ale zauwazylem ze ta rura papierowa nie jest zalozona do konca do kolektora (rura siedzi na tych dwoch listkach ale nie jest dosunieta do konca :| ) mariuszekOK widze ze mi pomagasz jak mozesz dzieki Ci za to :D

Basteq 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-08-2005, 13:44   

W środku filtra powinieneś mieć cos w rodzaju bimetalu w "rurce z zaczepem" długości około 7cm, u mnie ta rurka się odpięła (od klapki) i niestety musiałem ja usunąć (nie da się naprawić bez rozpołowienia obudowy filtra, która to jest zgrzewana). Otwór do pobierania ciepłego powietrza zaślepiłem a klapkę zablokowałem w pozycji wpuszczającej zimne powietrze i jak narazie jest Ok, ale zima przede mną:):)
     Moneta

mariuszekOK 

Wysłany: 04-08-2005, 13:55   

SPIKEkrn napisał/a:
Ale zauwazylem ze ta rura papierowa nie jest zalozona do konca do kolektora (rura siedzi na tych dwoch listkach ale nie jest dosunieta do konca )

Nie przejmuj się tym, że rura nie jest dosunięta do końca - tak ma być.
Niestety Basteq ma rację...Dostanie się do środka nie jest takie proste (i to nie tylko w Tipo). Ale można sprawdzić czy termostat się otwiera obserwując położenie jego osi (jest ona widoczna od góry na plastikowej obudowie). Trzeba zaobserwować na zimnym i na gorącym silniku jej położenie. SPIKEkrn - podaj emaila, to Ci wyślę fotkę z tym o co mi chodzi, bo trudno jest mi to opisać słowami.
Najlepiej by było jakby Ci się udało całkowicie wyjąć ten termostat i pojeździć bez niego obserwując osiągi samochodu. Czasem domowe sposoby są skuteczne i pomagają pozbyć się problemów zaoszczędzając przy tym kilka kłopotliwych wizyt u mechaników.
Nie powinieneś odczuć większego zużycia paliwa - ja nie odczułem, wręcz przeciwnie - auto stało się żwawe i jechało, anie wlokło się po rozgrzaniu.

SPIKEkrn 

Wysłany: 04-08-2005, 15:06   

to chyba jednak nie ten termostat :/ on jest w pozycji ze silnik dostaje chlodne powietrze , ale bylem u kilku mechasow i juz niewiem co mam sobie mysles heh chyba silnikn wymienie i bedzie najprosciej haha
jeden mi powiedizal ze remoncik sie klania -cisniena na baniakach nie sprawdzil bo 30 zeta za to chcail to go olalem , pytalem go o zawory to mi powiedzial ze niema roznicy czy zimny czy cieply, na nieustawionych zaworach chodzi zawsze tak samo
drugi sprzegło zjechane i to przez to , ten o zaworach powiedezial ze jak na jego ucho to zawory sa dobrze ustawione , probowal tez zaplon ustawic ale auto nie reagowalo.
trzeci - ten twierdzi ze to zawory, jak sie nagrzeja to cos tam sie robi juz nie pamietam co mowil , ten za to odkryl ze zaplon jest na czujnik i dlatego nie reaguje
I C JA MAM O TYM WSZYSTKIM MYSLEĆ :( juz nic z tego niewiem za co sie zlapać a w niedzie,e mam wyjazd a auto chodzi jak chodzi

ViNYL 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-08-2005, 15:33   

Witam.

SPIKEkrn napisał/a:
probowal tez zaplon ustawic ale auto nie reagowalo

U mnie jest to samo. Sugerowano mi na grupie sprawdzenie wezykow podcisnienia ale jeszcze nie zdazylem tego zrobic.
     assistance

Odpowiedz do tematu