Klimatyzacja zimą-jak to działa? |
Autor |
Wiadomość |
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-12-2008, 18:40 Klimatyzacja zimą-jak to działa?
|
|
|
Jak w temacie. To moje pierwsze autko z klimą więc się nie znam. Klima jest manualna. Słyszałem gdzieś że grzać nią można zimą ale mi się zawsze klima kojarzyła z chłodzeniem. Jak to jest-od razu zaczyna grzać czy po nagrzaniu silnika czy jak to jest? Wiem że moge po prostu sprawdzić ale nie lubię eksperymentować. Podpowiedzcie coś. Dzięki. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
bodzio82
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 95 Skąd: plockie
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-12-2008, 18:49
|
|
|
klima ogolnie slurzy do chodzenia ale ja w swoim fordziku czesto właczam ja na pare minut nawet taka pora jak teraz bo nieuzywanie klimy doprowadza do zagrzybienia klimatyzacji i klopotow z jej dzialaniem letnia pora,ogolnie szyby nie paruja tak szczegolnie przednia i boczne z przodu, ale sprezarka zanim nabije to troche musi potrwac ja na cieplym nie wlaczam jedynie normalnie na zimnym nawiewie na 1 biegu sobie pochodzi z pare minut i wyl .bo bym zamarzl
nie wiem jak to jest z grzaniem klima nie slyszalem o czyms takim niech sie ktos inny wypowie |
|
|
|
|
Sucre79
|
Wysłany: 19-12-2008, 18:53
|
|
|
bodzio82, mój szef w pracy ciągle teraz jeździ na klimie i ma ustawione na 22 stopnie więc mnie to trochę zastanowiło. Pogooglowałem troszkę i coś tam już wiem ale wolę się upewnić od kogoś kto już tego próbował. |
|
|
|
|
|
bodzio82
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:02
|
|
|
Sucre79, ale on ma z tego co piszesz klimatronic to ustawia sobie temperature ile m byc ,a ja nie mam klimatronica tylko zwykla klime nie wiem jak to jest u Ciebie ,ogolnie to ja juz wlaczalem na cieplym nawiewie to nie ma roznicy normalnie cieple powietrze leci jak bez klimy widocznie na cieplym moze sie wylacza ta klima ,nie wiem mocno tego nie testowalem wiec nic wiecej nie powiem |
|
|
|
|
Sucre79
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:05
|
|
|
cytat z internetu "W zimie kierowcy często muszą walczyć z zaparowanymi szybami. Tutaj bardzo przydaje się sprawnie działająca klimatyzacja"
wiem że on ma automatyczna |
|
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:09
|
|
|
Sucre79, z tego co wiem to przynajmniej dwa razy w okresie jesienno-zimowym powinno się ją załączyć to tylko urządzenie mechaniczne żeby układ trochę popracował i na wiosnę się nie zdziwić że coś nie tak
A twój szef to pewnie ma bardziej wypasioną bryke (oczywiście nie obrażając kanapy) i w swojej nie wiadomo ilu
strefowej klimie ustawia sobie temperaturę
Ja w swoim tipku też mam klimę ale przy załączeniu automatycznie załącza się wentylator chłodnicy w celu schłodzenia tak więc
do grzania to chyba raczej tylko tradycyjnie |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
yagi2
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 120 Skąd: Wrocław/Lubin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:11
|
|
|
Cytat: | cytat z internetu "W zimie kierowcy często muszą walczyć z zaparowanymi szybami. Tutaj bardzo przydaje się sprawnie działająca klimatyzacja" |
Powietrze z kilmatyzacji jest osuszane,dlatego szybciej szyby odparowują,stąd w klimatyzacji jest parownik.Oczywiście,że najpierw silnik się musi zagrzać,aby leciało ciepłe.
Pozdrawiam |
_________________ TIPOllot,1.4i.e+LPG BRC Just Junior |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:15
|
|
|
Sucre79, klima montowana w budynkach ma funkcję chłodzenia i nagrzewania (oczywiście jeśli posiada nagrzewnicę bo te "golasy" jej nie mają).
Klima w aucie natomiast nagrzewnicy nie ma więc na pewno przy włączonej klimie w aucie się szybciej cieplej nie zrobi.
Klimatyzacja przede wszystkim więc chłodzi ale również osusza powietrze.
W wilgotne dni kiedy szyby parują jej włączenie powoduje szybkie osuszenie szyb.
Jej najlepsze działanie jednak czuć w lecie kiedy wsiadasz do rozgrzanego auta i po włączeniu czujesz nadchodzącą chłodną bryzę, a za oknem powyżej 30stopni |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bodzio82
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:19
|
|
|
Emf napisał/a: | Jej najlepsze działanie jednak czuć w lecie kiedy wsiadasz do rozgrzanego auta i po włączeniu czujesz nadchodzącą chłodną bryzę, a za oknem powyżej 30stopni |
Swieta prawda
niektorzy wylewaja sie przez okna a ty siedzisz sobie i masz odczucie jak by chlodny letni wieczor nastal,do tego przyciemniane szybki i nic dodac nic ujac "luksus" |
|
|
|
|
Sucre79
|
|
|
|
w lecie urzywałem więc wiem jak przyjemnie chłodzi. Jutro może sprawdzę jak to jest w zimie ale wyczytałem też że częste używanie zimą jako ogrzewanie może doprowadzić do jakiegoś zamarzania kompresora i czegoś tam jeszcze. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
|
|
|
dziura793@o2.pl, min. 1 raz na tydzień/dwa zalecane jest włączenie klimy
Grzyb to nie problem, są środki to jego zwalczania, gorzej jak sprężarka już nie wstanie
dziura793@o2.pl napisał/a: | A twój szef to pewnie ma bardziej wypasioną bryke |
Auta 8-9 letnie klasy średniej typu Megane/Focus mają automatyczną klimę, to żaden super wypas
** Dodano: 19-12-2008, 19:22 **
Sucre79, sprawna klimatyzacja nie włączy Ci się poniżej ok. -3--5 stopni temp. zewnętrznej (masz też Forda, a one mają tak na 100%). |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Sucre79
|
Wysłany: 19-12-2008, 19:26
|
|
|
Emf napisał/a: | Klima w aucie natomiast nagrzewnicy nie ma |
moja ma |
|
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 19-12-2008, 20:05
|
|
|
Emf napisał/a: | Grzyb to nie problem, są środki to jego zwalczania, gorzej jak sprężarka już nie wstanie |
Ale też o to mi chodziło
Emf napisał/a: | Auta 8-9 letnie klasy średniej typu Megane/Focus mają automatyczną klimę, to żaden super wypas
|
Owszem,owszem tylko mowa tu o autach 15-letnich i starszych a wtedy to był wypas |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
Sucre79
|
Wysłany: 19-12-2008, 20:40
|
|
|
ja doskonale wiem że on w mondeo ma lepszy wypas ale chodziło mi o to że grzeje sobie tym autko i pytałem czy to możliwe. Jutro odpalę klimę bo używałem jej ostatnio w październiku. |
|
|
|
|
|
zlomek
|
Wysłany: 19-12-2008, 23:06
|
|
|
Pany co robic....
Bo w takie dni jak dziś straszliwie parują mi szyby.
Daje na maxa ogrzewanie i przełączam na szyby.
I o ile przednia mi jakos odparuje(choc tez nie szybko),to te po bokach czy z tyłu to koszmar.
Jakbym podgrzewania z tyłu nie właczył to chyba nic bym nie widział...:/ |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 19-12-2008, 23:09
|
|
|
zlomek, niewiem jak sie to ma do klimy, ale nie przesadzaj z ciepłym powietrzem w takie wilgotne dni to powinno byc lepiej |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 19-12-2008, 23:41
|
|
|
ciepła klima jest po to , żeby od razu jak wsiądziemy do zamarzniętego auta po załączeniu dawała ciepłem i nie trzeba czekać na zagrzanie silnika jak to jest bez klimy |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
bodzio82
|
Wysłany: 19-12-2008, 23:48
|
|
|
zlomek, tak chyba jest tylko w mazowieckim bo ja dzis ledwo co droge zauwarzylem nawet przetarcie szyby nie pomagalo koszmar myslalem ze zwariuje zero widocznosci i tylko swiatla z naprzeciwka mnie oslepialy
** Dodano: 19-12-2008, 23:51 **
a co do parowania szyb to mozesz miec fitr kabinowy do wymiany i dlatego tak sie dzieje,inna kwestia piasek na dywanikach tez moze byc przyczyna parowania szyb,a ogolnie to ciezkie powietrze mokre troche ciepla z zimnym i masakra jak bym mnial ogrzewanie od kolektora puszczone jakims patentem i po dostaniu wody wszystko paruje i daje nawiewami na szybe |
|
|
|
|
zlomek
|
Wysłany: 19-12-2008, 23:58
|
|
|
Hmmm Bodzio82autko swoje mam z płocka
Dokładnie mnie to dziś również zaskoczyło i nawet do dziewczyny nie pojechałem
A wiesz,czy w wersji bieda 95' jest taki filtr...?
Bo tam pod maska to dużo nie ma,z reszta w srodku tez.
Jutro odkurze w aucie. |
|
|
|
|
bodzio82
|
Wysłany: 20-12-2008, 00:10
|
|
|
zlomek, powitac raczej jest zreszta t nie ma znaczenia czy sedicivalvole czy tipo 1.4 mi sie zdaje ze na bank masz taki filtr który moze byc zatkany i dlatego takie cuda sie dziej a |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-12-2008, 00:28
|
|
|
dziura793@o2.pl napisał/a: | Owszem,owszem tylko mowa tu o autach 15-letnich i starszych a wtedy to był wypas |
Gdzie Sucre79, zaznaczył, że chodzi o auta 15 letnie skoro pisał o aucie szefa, a ten chyba nie buja się 15-letnim Mondeo.
Sucre79, jeśli masz klimę z nagrzewnicą to rozumiem, że włączasz auto i wieje Ci od razu ciepłem??? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Sucre79
|
Wysłany: 20-12-2008, 08:23
|
|
|
Emf, nie próbowałem ale podobno ona jest--podkreślam podobno bo jestem w tym temacie zielony i tylko gdzieś wyczytałem. Sprawdzę to dzisiaj. Mondeo szefa ma 4-5 lat.
co do zaparowanych szyb jak ktoś chce to znalazłem coś takiego:
kilka ważnych informacji odnośnie parowania.
1. Szyby zaparuję tylko i wyłącznie w przypadku, gdy w samochodzie jest wilgoć
2. Wilgoć w samochodzie jest zawsze, chociażby w powietrzu.
3. Zaparowanie powierzchni następuje, gdy następuje wykraplanie się wody z powietrza.
4. Wykraplanie ma miejsce, gdy wilgotność powietrza przekroczy 100%, czyli chłonność wody przez powietrze jest maksymalna.
5. Im niższa temperatura powietrza, tym mniejsza chłonność wody przez powietrze.
6. Ponieważ szyby są zimniejsze od powietrza w aucie, to własnie przy nich powietrze się schładza i wykrapla się woda.
7. Alkohol zmniejsza chłonność wody przez powietrze i efekt wykraplania się wody zwiększa.
8. Ogrzanie powietrza zwiększa jego chłonność wody. Dlatego ciepłe powietrze puszczone na wykładzinę, osuszy ją, ale para wodna osiądze na szybach.
9. Ponieważ w okresie jesiennym i zimowym zmniejsza się temp. powietrza w samochodzie, zmniejsza się zdolność pochłaniania wody przez to powietrze.
10. Ilość wody w samochodzie w czasie normalnego użytkowania nie zmniejsza się, a wręcz przeciwnie - zwiększa się. Każdy oddech człowieka powoduje zwiększenie wody w samochodzie.
11. Wietrzenie auta tylko w niewielkim stopniu zmniejsza ilość wody w samochodzie.
12. Dywaniki, które latem mogą być suche, po zmniejszeniu się temperatury mogą być wilgotne.
13. Nadmuch zimnego powietrza bez załączonej klimy nic nie daje. Schłodzenie powietrza w klimie powoduje, że z tego powietrza jest wytrącana woda i odprowadzana na zewnątrz samochodu (odpływami). W momencie wejścia powietrza do samochodu nagrzewa się i chłonie wilgoć jak gąbka. Jeżeli jeszcze dodatkowo je po schłodzeniu nagrzejemy, to uzyskamy jeszcze lepsze rezultaty - już powietrze wchodzące do samochodu będzie bardzo chłoneło wilgoć. Jeżeli póścimy to przez obieg zamknięty - uzyskujemy najbardziej wydajny system osuszania powietrza.
14. Pamietajcie - wilgoć jest zawsze i nie musimy mieć mokrych dywaników, wody w bagażniku, by mieć zaparowane szyby. A jak jest deszcz, to wraz z powietrzem wchodzi ogromna ilość wody. Wyższa temperatura powietrza w aucie (nawet bez włączania ogrzewania uzyskamy ten efekt - samym naszym oddechem zwiększamy temperaturę) i jego ochłodzenie przy szybach powoduje osadzanie wody na szybach. By szyby zaparowały nie potrzeba wcale dużo wody.
** Dodano: 20-12-2008, 14:01 **
sprawdziłem wszystko dzisiaj. Klima zaczęła grzać po jakiejś minucie-nie od razu gorące ale ciepłe było. Szyby odparowały po 20 sekundach od włączenia. Super sprawa. Nie używając klimy wczoraj w deszczu ogrzewanie chodziło na max przez 15 km i odparowała tylko przednia i przód boczne a reszta nie. |
|
|
|
|
|
|