Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning Spoilery Felgi.. przyciemniane szyby
Autor Wiadomość
Lipton 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-05-2005, 15:03   Tuning Spoilery Felgi.. przyciemniane szyby

co proponujecie jakie sa najlepsze firmy do takich rzeczy moze jakies strony znacie piszcie tutaj tuning zewnetrzny jaki i zewnetrzny
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-05-2005, 21:13   

znaczy się zewnętrzny jak i wewnętrzny :D (?)
nie piszesz ani w profilu ni ma czy temperka czy tipo......
zależy od pomysłów, funduszy, czy tylko 'bajer' czy oiągi/ekonomia...
wygląd - np temperce co się nasuwa - można alufelgi, większe/inne kółka, brewki czy zderzaki pod kolor, spoilery są do kupienia, możesz wnętrze na niebiesko czy inny kolor (schowki, zegary) za pomocą LEDów czy 'giętkich neonków' (tanie, super ale przetwornicę trzeba zrobić lub zakupić na ok 110V/600Hz bodajże), z silnikiem - filtr stożkowy - dźwięk inny, można przetestować magnetyzery (różne efekty, zal. od silnika, autka, użytych neodymów bo inne magnesy tylko zrażą TU UWAGA - tylko pomysł, nie chcę od razu cytat&kłótnia 'są do D.../ są super'), można co nieco np z gaźnikiem pogrzebać.....
napisz więcej - czy chodzi Ci o dźwięk auta, o osiągi lub ekonomię, o wygląd czy inne bajery, a przede wszystkim jakiego autka, a na pewno Ci coś ludki podsuną.....
dużo można samemu zdziałać, nieraz b. tanio, tylko troszkę pomysłowości, czasu, chęci i zaparcia..... zależy co chcesz osiągnąć i jakim wkładem - nie określiłeś.....

[ Dodano: Wto 03 Maj, 2005 22:14 ]
a co do 'markowych' firm... owszem, nieraz 'gotowe' i łatwe rozwiązania.... ale raczej kosztowne (czy warto?).... można dużo samemu, zależy co, jak i do czego chcesz......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-05-2005, 23:23   

Wnętrze-> www.javacardesign.com
Szyby-> www.technicolor.pl
Zewnętrze-> Dedykowane jest strasznie trudno dostać, a jak jest to straaasznie drogie. Jezeli chcesz nowy wygląd zderzaków to poszukaj firm a'la 'AUTO BODY' z warszawy które na podstawie seryjnego zderzaka robią to co Ci się tylko przyśni...
Felgi-> http://www.chromy.pl/go.htm
     Moneta

Lipton 

Wysłany: 05-06-2005, 12:25   

a moze sa jakies bodykit pasujace do temperki?? 3czesciopwe przod tyl boki :?: lub osobno
     Moneta

Raku 

Wysłany: 05-06-2005, 13:39   

Nima...
W sumie chyba msdesign zrobił nazwijmy to 'body kit', ale na polskim rynku nie widziałem. Gdzieś na niemieckich stronach widziałem te części, ale zderzak przedni kosztował chyba 400E.
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-06-2005, 14:32   

Trochę inwencji Panowie!

Raku 

Wysłany: 05-06-2005, 16:58   

Jacacenty napisał/a:
Trochę inwencji Panowie!

A Tobie o co chodzi? :twisted:
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-06-2005, 18:04   

Myślę, że można samemu zakasać rękawy. Trochę roboty to wymaga, ale można samemu zaprojektować - później wykonać jakiś zestaw, nawet bazując na istniejących.
Klej, żywica, szpachel i do dzieła!

Raku 

Wysłany: 05-06-2005, 23:26   

Można, masz rację! Ale to chyba mija się z celem. Lekko pukniesz w krawężnik czy coś innego i cała szpachla (pikny zderzak) zostanie w miejscu stuknięcia, a my jedziemy dalej.
Najprościej jest znaleść fajne dokładki do zderzaków i je dopasować. I później szpachla, włókno, wygładzamy powierzchnię łączącą oba elementy i po takim zabiegu będziemy mieli ładny nowy zderzak.
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 08-06-2005, 23:38   

Do delikatnosci wlokna szklanego i laminatu wiekszosc osob mowi ze trzeba sie po prostu przyzwyczaic:
ostatnio puknalem w kolege ktoremu rozwalilem zderzak zaczep zderzaka oraz wykrzywilem blotnik
u mnie jest ledwo rysa na zderzaku

Jakby ktos chcial to moge polecic pare warsztacikow robiacych zderzaczki, progi i co wam sie tylko zamarzy pod wzor lub wlasny projekt

MaDBoYs 

Wysłany: 26-06-2005, 12:27   Felgi

Mam pytanko w Tipo jest rozstaw srub 4x98 ciezko zdobyc takie felgi , a gdybym zalozyl felgi o rozstawie 4x100 do tipo ,wejda one czy nie ?niebedzie zadnego zagrozenia przy jezdzie autkiem ?

Pele_Tipo 

Wysłany: 26-06-2005, 13:17   

wejsc wchodza.... z problemem ale wchodza

zagrozenie jest zawsze, znam paru kumpli ktorzy tak jezdzili, generalnie nie polecam

mozna jeszcze zastosowac sruby plywajace ale to juz nie bede zaglebiac tematu

a i jeszcze jedna kwestia, w Tipo sa charakterystyczne prowadniki, i nie zawsze za na nie odpowiednie wyciecia w konkretnym miejscu, nie jest zbyt dobrze je dorabiac

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-06-2005, 14:59   Re: Felgi

Odradzalbym zakladanie felg 4x100 do Fiata bez tzw. srub plywajacych. Zdarzaja sie tacy co przykrecaja podobne felgi zwyklymi srubami, ale to jest delikatnie rzecz biorac malo powazne [-X
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Wysłany: 26-06-2005, 22:16   

MaDBoYs napisał/a:
Mam pytanko w Tipo jest rozstaw srub 4x98 ciezko zdobyc takie felgi , a gdybym zalozyl felgi o rozstawie 4x100 do tipo ,wejda one czy nie ?niebedzie zadnego zagrozenia przy jezdzie autkiem ?

Oj nie rob tak nie rob. To "glupie" 2 mm, ale pomimo ze przykrecisz te sruby to i tak dochodzi do tego ze 2-3 z nich beda pod wiekszym obciazeniem. Skutek taki ze w pewnym momencie moga Ci one poprostu peknac.

Wlasnie w TV kiedys jeden "koles" mowil jak tak zrobil. Jak wchodzil na recznym to urwalo mu sie kolo na srubach.

Jedyne rozwiazanie to, zasotosowanie dystansow . Dystans przykrecasz w "stare" otwory a w dystansie wywiercasz otwory docelowe czyli np. 4x100.

Ale dystanse skutecznie "zabijaja" z biegiem czasu lozyska.
Inne jeszcze lepsze rozwiazanie to zasotosowanie srub tzw. pływajacych.

Maja one specjalny "trzonek" w kstzalcie stozka oraz maja mniejsza srednice (ale sa rownie twarde jak zwykle). Podczas dokrecania "ukladaja" sie do rozstawu w piascie/kole.

Cena niestety do 50zł/sztuka(tzn. 4 sruby = 1 sztuka na kolo). Wiec wydatek 200zł na 4 koła...

assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 27-06-2005, 00:48   

dystanse to jedno z bardzo skutecznych rozwiazan

jednak nie takie w ktorym wywiercalbys sobie samemu otwory, takie to na pewno zabija lozyska

po to wlasnie dystanse sa starannie wywazane, i dlatego tak drogo kosztuja porzadne...

ale warto wyczaic felge z wiekszym ET, wsadzic dobre dystanse,
do tego czesto potrzeba poszerzac blotniki, ale autko sie lepiej prowadzi

miszko 

Wysłany: 27-06-2005, 08:13   

Pele_Tipo, ale wywazenie dystansow to raczej swoja droga, a obciazenie na lozyskach juz chyba to jest co innego.

To jest tak :

-----|| (przupuscmy ze to jest piasta z kolem)
-----| || (a tu przypuscmy ze jest piasta - dystans - kolo)

Wtedy wieksza sila dziala to znaczy 2 skladowe sily bardziej "cisna" na lozysko
(łopatologicznie - wieksza sila "łamiaca").

No ale oczywiscie te lozyska nie rozpadna sie po 10-20-30 tys. km. Na tyle powinny wytrzymac spokojnie 100 tys. km. i nawet wieciej.

Ja na tylniej osi nie wymienialem ani razu lozysk od nowosci i maja 290tys. i smigaja.
Na przodzie to sa juz moje 3cie lozyska.

Ale nie o tym tu rozmawiamy.

Pele_Tipo 

Wysłany: 27-06-2005, 10:27   

wiem o co ci chodzi... ale spotkalem sie z konkretnymi przykladami gdy na dobrych dystansach lozyska przejezdzaly przebiegi w normie... oczywiscie sie skraca ich zywotnosc, ale nieznacznie...

natomiast inne przyklady tez gdy po zalozeniu dystansow lozyska zyly juz tylko 3-4tys km i nastepne nowe jakies ze 20 tysi...

ja mam 215kkm i na obu osiach takie jak wyjechaly z fabryki

MaDBoYs 

Wysłany: 27-06-2005, 11:42   Felgi

Jak narazie to dzieki za informacje na ten temat .Bede staral sie znalezc felgi o rozstawie srub 4x98 :)

marcin 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-06-2005, 20:01   

ja mam właśnie przykręcone fele 4 x 100 śrubami pływającymi, wydaje mi się że warto w nie zainwestować i mieć większy wybór felg, bo jak ja szukałem to ciężko było trafić felgi 4x98 (byłem kilka razy na giełdzie w poznaniu) a fele w rozstawie 4x100 znajdziesz od ręki.
Takie śruby można kupić w norauto za 140 zł o ile dobrze pamiętam (16sztuk+ te otwory centrujące) albo na allegro wystawiają się producenci.
     assistance

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-07-2005, 14:25   

Jeśli chodzi o tunning zewnetrzny to polecam stronke www.fiattipo.de i na tej stronce w dziale Bilder/Gallerie jest multum zdjęć tipolców po tunningu. Niektóre okazy powalają na kolana.
     Moneta

Odpowiedz do tematu