|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pożegnanie z Tipo |
Autor |
Wiadomość |
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-08-2005, 18:54 Pożegnanie z Tipo
|
|
|
no wiec to wyglada tak
kolega z Hyundaia napisał/a: | Ludzie co za pech . Byliśmy na W2 było dużo samochodów, kilka osób się ścigało. W pewnym momencie nadjechała z dużą prędkością Bora, koleś nie wyrobił się na zagręcie, zarzuciło go i nie potrafił spowrotem go wyprowadzić, przeleciał bokiem jakieś 50 m. i zaczęło go obracać, najpierw przodem zachaczył w Tipo, obrucił się i tyłem skasował lewy tył Ponczka, znowu go obruciło i drugą stroną zachaczył w lewy przód pączka, po drodze zahhaczajac o Vectre, po czym zatrzymał się w poprzek drogi. Staliśmy w tym czasie za Tipo dosłownie przeleciał 1.5 metra od nas. Dobrze że nikomu się nic nie stało |
inny kolega napisał/a: | przelecial znacznie blizej was, ja stalem z tylu a widzialem ze naprawde malo brakowalo....zreszta najlepszym tego przykladem jest Pio, o ktorego bora zahaczyla |
JA napisał/a: | ciagnela go podsterownosc na zewnatrz zakretu majac za bardzo skrecone kola w lewo
jak odbil sie od kraweznike zlapal boka w prawo po czym wyciagnal gazem lapiac boka w lewo i wtedy zrobil bardzo nieudana kontre w boka znowu w prawo dupa prawie zachaczajac accenta, idac bokiem w strone Tipo tak byl przekoszony ze swiatla jego swiecily z poczatku na primere
(..)
Policja wcale taka szybka nie byla... godz. wypadku 22:15
przyjechali ok 2250, a ok 2330 byli moi rodzice, jak przyjechala laweta to juz bylo chwile przed 1sza, bo jak wsiadlem do Punto by odjezdzac byla 1:20
(...)
gosciu z miejsca zdarzenia probowal uciekac
zdjecie Marty jak widac przedstawia to jak biore jego blachy i wkladam do swojego bagaznika
on o tym nie wiedzial i probowal uruchomic auto co mu sie nie udalo
niby chcial przestawic, ale cwaniak byl taki ze ja mu tam nie wierze
a pozniej tlumaczyl sie przy policji bardzo cichutko ze to jego oslepiono i ze on jest niewinny i tak generalnie mi wygladalo jakby chcial cos ugadac w stylu winowajca uciekl z miejsca wypadku |
kolega napisał/a: | ciekawe bylo to ze zmienial wersje z kazda minuta. zaraz po wypadku twierdzil ze go oslepiono, mowisz Pele ze policji tez tak mowil, ale ja slyszalem jak gadal z psem i twierdzil ze to wszystko przez to ze samochody staly nieoswietlone i ich nie zauwazyl. tylko pytam co ma piernik do wiatraka?! nawet jakby samochodow nie bylo to i tak by sie rozwalil, bo poprostu za szybko jechal... |
kolega napisał/a: | generalnie to jak zadzwonil do mnie Mobi ze cos sie stalo to szybciusio pojechalem do nich... przyjechalem i zobaczylem nienajmilszy widok... autka Mobiego i Pelego raczej marnie wygladaja... przy wartosci rynkowej rzedu 5-7 tysiecy obawiam sie ze dadza szkode calkowita w obydwu przypadkach... co niezmienia faktu ze to i tak chyba najlepszaq opcja dla nich wiecej kasy i wtedy wybor co zrobic.... czy naprawa czy sprzedaz na czesci... |
to tak zgrubsza z forow, dyskusje na temat prowadzone sa juz na kilku
jesli mam cos dodac od siebie to to ze gosciu nie mial AC mimo tego ze Bora pachniala swiezoscia i ze OC mial w towarzystwie Cigna STU
dzis spedzilem tam z ojce 3 godz, agent zza biurka po opisywanych szkodach sadzac po wartosci bedzie KASACJA
ma dzis zadzwonic i umowic sie na jutro rzeczoznawca
tak poza tym... odebralem auto w TĄ NIEDZIELE z warsztatu po zrobieniu sprzegla, zgrubsza zawieszenia z przodu, poduszki skrzyni, przegubu itp.
tyle ode mnie PZDR
PS: a i jeszcze ogolny opis szkod w TIPO:
drzwi lewe przednie, lewe tylne, slupek lewy- cala konstruklcja, prog lewy, blotnik przedni lewy, zderzak, wlasciwie oba przednie kola oraz cala przednia zawiecha |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Hemi
|
Wysłany: 11-08-2005, 19:09
|
|
|
Ale masz pecha. Ja kiedyś dałem poprzednie auto do polakierowania... pojeździłem 2 miesiące i jakaś rudowłosa niunia wpiep...ła mi się w bok. Kolega był lepszy. Miał porysowany mocno zderzak. Dał do malowania. Odebrał od lakiernika w środę a w piątek przyładował w lanosa... miał świeży lakier przez 2 dni... |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 11-08-2005, 19:50
|
|
|
tak czytam tamten topic pozegnanie z Tempra i to co chcialem dodac napisze juz w swoim temaciku
"Fiat jest debesciak i juz...
ostatnie ET jakie zmierzylem dzien przed wypadkiem, znaczy sie niecale 2 doby temu...
to 18,44s
i to jest tylko gaznikowe 1.4
pokazcie mi drugie takie auto w ktorym luzno siedza 3 osoby z tylu, po rozlozeniu siedzen ma 1,1 m3 miejsca, pali ponizej 6 litrow w trasie jadac 110-120 i na cwiartke ma te 18,44s, do 60mil schodzac ponizej 12sekund, czyli ok 12,1-12,2 do pelnej setki" |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-08-2005, 20:24
|
|
|
na pewno dobijające, zwłaszcza mając autko, które naprawdę dobrze służyło, jak trafiło się takie...
znam ten ból jak ktoś się wpieprzy czy coś się stanie, choć w moim przypadku, mimo iż nieraz coś wyglądało bardzo groźnie to dziś śladu nie ma, wymiany nie takie kosztowne i jeździ... znaczy się bo się zgubiłem - autko do remontu się już raczej nie nadaje, tak dostało? |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-08-2005, 20:31 Re: Pożegnanie z Tipo
|
|
|
No pech |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 11-08-2005, 20:50
|
|
|
nie tyle nie nadaje sie o ile przestaje to byc oplacalne, bo zeby to zrobic porzadnie to kwota przekroczylaby nie tyle teoretyczna wartosc auta, co raczej na pewno cene za ktora powinno dac sie kupic cos lepszego...
mimo iz napalilem sie na Uno Turbo...
...to schodzac na ziemie zachorowalem troszke na 3d, chcialbym znalezc takie z silniczkiem 159A3.000 z lat 93-95...
5cioro drzwi bardzo czesto sie przydawalo takze myslac jeszcze bardziej racjonalnie powinienem znowu kupic 5d... sam nie wiem
wiem ze jezeli mialbym zdradzic Fiata to z Bmw albo Honda, ew. Suzuki Swiftem GTI...
poki co nie mowie HOP bo nie wiem ile sie ostanie hajsu z kasacji |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-08-2005, 21:00
|
|
|
ja tam mam wałaśnie 159.A3.000 z połowy '93 i jestem zadowolony osiągi/spalanie... :-) choć ten silniczek mimo wieku przespał życie, teraz doszedł do 60 kkm przebiegu dopiero... ale z przyzwyczajenia w razie czego wolałbym to samo, co by niektórzy nie mówili... dba się to się nie psuje tak, a naprawić samemu się da niejedno...
choć naprawdę tanie (ale nie składane z 3ch rozbitych po cichu :-) ) BMW czy podobne... hmm... |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-08-2005, 21:10
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | wiem ze jezeli mialbym zdradzic Fiata to z Bmw albo Honda, ew. Suzuki Swiftem GTI...
|
Honda za mna chodzi, ale wydatki inne Swift GTI jest ok, ale w dobrym stanie bedzie ciezko znalesc, a poza tym to strasznie niebezpieczne auto (bardzo slaby w crash testach)! Utkwilo mi w glowie - pare lat temu gosc u mnie z parkingu mial Swifta - ponoc przysnal na zakopiance... i tyle go juz widzieli... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-08-2005, 22:39
|
|
|
Pele, auto nie ma az tak duzego dzwona.
W zaleznosci ile Ci wyplaca z firmy ubezpieczeniowej mozesz na nim zarobic, bo reszte dobra z silnikiem i skrzynia opedzlujesz komus. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 12-08-2005, 20:18
|
|
|
fora?? zapomniales o SS... tam oraz na SD jest najwiecej...
Pio: glupi zawsze ma szczescie...
znalazl sie w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie stojac w miejscu w ktorym po chwili przejechala Bora nic nie robil tylko stal w SZOKU widzac smierc w oczach
Coobcio go zlapal i prawie przewrocil a noga ktora mu jeszcze wystawala oberwala
byl w szoku i nie ogarnal tematu ze cos mu moze byc tylko to ze jest autem a nie wzial dokumentow
a moglby zostac i dac auto komus do odstawienia pod blok
gosc z Bory mialby bardziej przesrane a Pio moze jeszcze jakies odszkodowanie by dostal
-Honda: tak jest duzo, ale Honde sobie kupie jak bedzie mnie na nia na prawde stac, a najchetniej dopiero jako drugie auto
-UnoT: to o czym marze, najbardziej rozwojowe auto z mozliwych do kupienia, przy wlozeniu drugiego tyle co w zakup autko moze robic niskie 14 lub wysokie 13, a przy odrobinie szczescia (brak zlosliwosci rzeczy martwych, jak to zwykle bywa) nawet niskie 13
-Swistak: auto nad ktorym sie najpowazniej zastanawiam, jest najtansze w zakupie w stosunku do bezawaryjnosci, osiagow i spalania benzyny przy spokojnej jezdzie ponizej poziomu Tipo 1.4...
wada ktora najbardziej zawadza to niski poziom bezpieczenstwa
-Tipo/Tempra z wiekszym silnikiem na gazie... opcja chyba najbardziej pasujaca moim rodzicom, dla mnie jest ona 3cia po SwistakuGTI i UnoTurbo, jednak przy zdrowym rozsadku powinienem wlasnie nad tym pomyslec na powaznie
poki co... bylk rzeczoznawca, powiedzial ze wyplaca rownowartosc pelnej wartosci auta odjac wartosc pozostalosci
a wartosc rynkowa wg Eurotaxu to az 6tys zl...
mysle ze wyplaca ze 3-4 tysie plus to ze sprzedam pozostalosc
najgorsza jest chyba kwestia tego KIEDY wycenia i WYPLACA
slyszalem o przypadkach czekania na to miesiacami
akurat wszystko z papierami i rzeczoznawca zalatwilem w ciagu 2ch dni, dlatego poki co pozostaje dobrej mysli
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
Faja
|
Wysłany: 14-08-2005, 15:34
|
|
|
A nie mówiłem że teraz już nie ma dobrych wyścigów....Współczuje z calego serca....:( |
_________________ Misia sprzedana...:(Na zawsze pozostanie w mej pamięci....
Opelek-2.0 brązik:)
Temperki to są wozy... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 15-08-2005, 16:23
|
|
|
Faja napisał/a: | A nie mówiłem że teraz już nie ma dobrych wyścigów....Współczuje z calego serca....:( |
ale gosciu znalazl sie tam przypadkowo
taki przypal mogl sie znalezc w kazdym innym miejscu co ma ladna nawierzchnie i sie typowi wydaje ze moze grzac oporowo
tym bardziej ze tak jak nie wiem czy wspomnialem byl przycpany, nic nie poradzisz
Tempra 8v a Tipo 16v?? czemu akurat tak??
16v jest dobrym silniczkiem, troche najczesciej awaryjnym glownie pod wzgledem elektroniki
ale niestety nie nadaje sie do gazu, do tego tylko sekwencja daje rade
kumpel ma FC z tym silniczkiem i gaz chyba 2giej generacji... przy podobnej jezdzie co na benzynie pali 1/3 wiecej gazu a przy maks przycisnieciu czuc bylo wyrazny spadek mocy, ktory w koncu schamowali...
nie pamietam dokladnie ale wyszlo chyba ponizej 100km na gazie oraz 130pare na benzynce |
|
|
|
|
|
Faja
|
Wysłany: 15-08-2005, 16:46
|
|
|
No to kupuj Hondziwo:) Teraz na allegro są 2 hondy civic v-tec.Obie za 10.000 ale mysle ze do wzięcia za 9000:) |
_________________ Misia sprzedana...:(Na zawsze pozostanie w mej pamięci....
Opelek-2.0 brązik:)
Temperki to są wozy... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 15-08-2005, 17:21
|
|
|
ale bede szukal auta w okolicach 6sciu tysiecy
bede mial tyle za co sprzedam wrak i ile dostane z ubezpieczenia
sprzedac wrak moge wlasciwie po oficjalnej wycenie ktora maja dac w tym tygodniu, pozniej musze jeszcze tylko czekac na hajsy ktore mi obiecaja, oby jak najszybciej bo im jaja pourywam, czlowiek bywa agresywny bez auta |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-08-2005, 19:15
|
|
|
no to za 6 tys spokojnie kupisz bardzo dobrze utrzymane tipo 2.0 16V z niemiec wraz z oplatami i praktycznie full wyposazeniem (bez skory i klimy) A takim autkiem spokojnie bez stresu mierzysz sie z kozakami z golfow gti,caliberek no i bmw nawet dwulitrowymi |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 16-08-2005, 00:00
|
|
|
widzisz Ego tylko ze nie bedzie mnie stac na utrzymanie 2.0, musze miec koniecznie gaz
chcac miec gaz potrzebuje sie zmiescic w tych 5-6 tysiach (w zaleznosci od tego ile dokladnie bede mial, jak mi wycenia wrak, tj pozostalosc i za ile go sprzedam)
w tej kwocie musze miec juz auto wraz z instalacja, czyli tak jakbym sprowadzal z niemiec to z ubezpieczeniami trzeba sie miescic do ok4-4,5kpln - to jest dosc malo
a tak wracajac do moich odczuc, jestem coraz to blizszy mysli o SwifcieGTI i UnoTurbo
i pojawila sie nowa mysl - 323GTX... kolega ma i teraz zdobyl 3cie miejsce w klasie... niesamowite autko, jednak na dobra sprawe trzeba szukac za granica podobnie jak Uno |
|
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 16-08-2005, 08:53
|
|
|
takie tipa z niemiec srednia stoja po 3,5 tys plus oplaty,takze powinienes sie zmiescic w 4,5 tys wraz z oc (tak bylo w moim przypadku) |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-08-2005, 09:15
|
|
|
Ego raczej nie bardzo
Same oplaty to koszt ok. 1200zl + OC i + najpilniejsze naprawy.
Wielu znajomych kupilo auto z zachodu ale jeszcze nikomu nie trafil sie taki ideal zeby tylko wymienil olej, filtry i pasek rozrzadu. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 16-08-2005, 09:29
|
|
|
Emf koszt auta wraz z opłatami i oc na rok (max zniżki) u mnie zamknął sie w kwocie 4,7 tys |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
edax
|
Wysłany: 31-08-2005, 01:50
|
|
|
Pele_Tipo, Ja żem kiedyś panie wracał ze śfiąt z Sokołowa, przedemną gościu zachamował ostro bo piesia na drodze zerknął, ja żem wytracił, ale patrzę w zwierciadło, okular jadzie mi w dupę aż miło(byłem wtedy Beczką: 240D) uciekłem w prawo w krzaki, i co? Dostałem w dupę od niego, bo on też w ostatniej chwili dał na prawo...ja nic, kobita przeleciała na tył, a koleżanka z tyłu wylądowała na szybie. Na szczęście nic się nikomu nie stało złego( u mnie ). Beczka twarda jest, a okular pożal się boże: urwane koło, silnik w środku, obie podłużnice w ch...j, szyba w drebiezgi... takie gówno panie, te nowe taksufki. U mnie błotniczek do roboty i tylny pas, że o lampie nie spomnę... :oops: |
_________________ edax |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|