|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie masz żarówki "pozycyjnych" z tyłu? |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-04-2007, 20:26 Jakie masz żarówki "pozycyjnych" z tyłu?
|
|
|
Witam! Otwieram własna kampanię wkręcania właściwych żarówek na właściwe miejsce
Otóż ostatnio zauważyłem, że weszła jakaś głupia moda na "wsadzanie" żarówek 21w jako pozycyjnych z tyłu. Niektórzy "psychopatyczni" zwolennicy świateł przez cały rok cieszą się z takiego posunięcia i chyba myślą, że będą bardziej widoczni. Działanie tak nierozsądnych kierowców ma same wady:
• Wydłużona reakcja (albo w skrajnych przypadkach jej brak) na zapalenie sie w pojeździe poprzedzającym świateł "Stop" - światła o tej samej jasności zlewają sie - zwłaszcza w słoneczny dzień i dochodzi do w/w przypadku zwłaszxcza jeśli w pojeździe nie ma "3-go swiatła Stop"
• Oślepianie kierowców jadących za nami, w porze zmroku, zwłaszcza jeśli jezdnia jest mokra (dlatego np. w przypadku postoju na światłach zalecane jest puszczenie pedału hamulca i ew. uzycie hamulca "ręcznego" - niech nikt nie pisze, że jak ma automatyczna skrzynię biegów to "musi" trzymac hamulec - co to zaproblem przejść w połozenie Neutral i zaciagnięcie "ręcznego"?)
• Łamanie przepisów, ktore to uwzgledniły moje (kierowców) powyższe problemy.
• Problem obowiązuje także w "drugą stronę" tj. za słabe żarówki np w "Stopie", kierunkowskazach...
• Jest jeszcze opcja całkowitego "olania" sprawy i nie wymienianie żarówek wcale
Musze się pochwalić, że ostatnio w troche nieelegancki sposób zwrociłem wlaśnie na to uwagę na parkingu. Patrze podjeżdza "paniusia" ok. 40stki i właśnie ma postojówki obie 21w no to ja hyc z auta (podkurw.iony bo tego samego dnia prawie jakiemus idiocie bym przywalił w tyl właśnie z tego powodu) i mówię dzień dobry chciałem powiedziec, ze nie pala sie pani swiatla pozycyjne no to ona włącz i mówi ze jak nie, a ja mówie że to są swiatla stopu i jej zaczełem przygadywać, kobieta, (o dziwo) nie z krzykiem, tylko wysłuchała mnie i mówi ze powie mezowi zeby zmienił bo "racje Pan ma"...
Choć mam nadzieję, że problem nie dotyczy żadnych forumowiczów. Proszę, sprawdźcie swoje żarówki w aucie a jeżeli naprawde macie problem z doborem jej mocy zapytajcie tu na forum, albo w sklepie motoryzacyjnym. Starajcie się w miarę możliwości "sprawdzać" znajomych i rodzinę.
Dzieki za przeczytanie
(ale się rozpisałem)
[/u] |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18-04-2007, 08:40
|
|
|
Te żarówki o których piszesz to sa polecane zidiociałym właścicielom golfów i maluchów co sobie na czarno malują tylne klosze i wogule światła w nich nie widać. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-04-2007, 09:21
|
|
|
moley napisał/a: | zidiociałym właścicielom golfów | znów stereotypami myślicie. Jeżdżę golfem to jestem idiotą, a jak jeździłem Temprą to byłem "swój". Szybko mnie kolega „zdegradował”. Poza tym nie tylko Golfy i Maluchy mają przyciemniane tylne lampy. Do każdego auta można przecież założyć przyciemniane klosze. Wersja GT Golfa wychodziła fabrycznie z przyciemnianymi lampami tylnymi, z tego co pamiętam któreś Tipo chyba też. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-04-2007, 09:48
|
|
|
Tak samo wielkim nadurzyciem jest włączanie podczas ulewy świateł przeciwmgielnych.
Stojąc za takim samochodem czuję się prawie jak w jakiejś dzielnicy z burdelami, nic oprócz czerwonych świateł nie widać |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 22-04-2007, 22:21
|
|
|
Jak ktos chce poprawic bepieczenstwo w Tipo to proponuje podpiac swiatla przeciwmglowe tylne pod stop. Efektem tego po nacisnieciu stopu widac ciekawa lampe (swieci od gory: stop, pozycja, przeciwmglowe) ciekawy efekt. Spotkalem sie z czyms takim w necie Na stronie brazylijskiego klubu TIPO mozna znalezc opis. Mysle nad tym. A jezeli chodzi o 21w w pozycjach to faktycznie glupota. Dla ciekawosci powiem ze mnie denerwuje jazda na swiatlach w dzien. Jak swieci slonce to nie wiem czy ktos hamuje czy to pozycja tak swieci. Kiedys jak nie mialo sie wlaczonych swiatel to bylo lepiej, jak sie jechalo to nie bylo swiatla a jak sie hamowalo to sie zapalalo. I kto mi powie ze w dzien jest bezpieczniej jak sie na swiatlach jezdzi ? |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 23-04-2007, 07:33
|
|
|
Odpowiadając na pytanie z tematu tego postu: 5W. W zupełności wystarczy.
A raz na kilka miesięcy zdejmuję klosze lamp tylnych i dokładnie je myję (od wewnątrz).
Czyszczone są również żarówki i odbłyśniki wewnątrz lampy.
Dlatego nie widzę sensu stosowania mocniejszych żarówek... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-04-2007, 14:37
|
|
|
adams napisał/a: | Jak ktos chce poprawic bepieczenstwo w Tipo to proponuje podpiac swiatla przeciwmglowe tylne pod stop. |
Tylko nie jestem pewny czy przypadkiem przeciwmgielne nie świecą mocniej od stopów? Bo, przynajmniej w temprze przy przeciwmgielnych są dodatkowe odbłyśniki, żeby światło było mocniejsze i nie wiem czy jak to się podepnie pod stopy to będzie do końca zgodnie z przepisami. Też widziałem kiedyś na jakimś brazylijskim filmiku temperówkę co jak gostek hamował to mu się zapalało C na lampach, bardzo mi się to podobało.
adams napisał/a: | Dla ciekawosci powiem ze mnie denerwuje jazda na swiatlach w dzien. Jak swieci slonce to nie wiem czy ktos hamuje czy to pozycja tak swieci. |
Ale pozycyjne powinno mieć 5W a stop 21W więc jakby nie patrzeć to powinna być widoczna różnica, no chyba że ktoś ma taką instalację że jak wciska hamulec to mu reszta świateł gaśnie Zresztą jak jest mocne słońce to pozycyjne z tyłu ledwo widać.
A jak kogoś coś razi to polecam okulary przeciwsłoneczne, bardzo pomagają |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-04-2007, 20:22
|
|
|
adams napisał/a: | Jak ktos chce poprawic bepieczenstwo w Tipo to proponuje podpiac swiatla przeciwmglowe tylne pod stop. |
światła przeciwmgielne dają mocniej niż światła stop ... proponuje wybić sobie ten sposób z głowy lub zmienić żarówki w przeciwmgielnych na słabsze ale to trochę bez sensu ....
dla wszystkich ciekawych proponuję włączyć światła przeciwmgielne i popatrzeć na tył auta "dają" one zdecydowanie mocniej niż światła stop |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24-04-2007, 10:07
|
|
|
@Hemi , niewiem gdzie ty mieszkasz ale ja dobrze określiłem to co napisałem. Jakbyś dobrze przeczytał to napisałem " co sobie na czarno malują tylne klosze" bo w większości to są właściciele golfów 1 2 3 i maluchów czasem bmw rekinów. Taka jest właśnie smutna prawda o golfach. Nie pisze przecierz że wszyscy bo wg mnie lepiej soie zmienic tylne lampy niż schodzić do poziomu idioty i malować te lampy. Uwierz mi nie raz bym na takiego barana wpadł bo świateł u niego nie było widać W NOCY a to już o czymś świadczy.
@Adams. Pojeździj sobie w nocy za klientem z włączonymi przeciwmgielnymi a najlepiej wlecz się za nim od skrzyżowania do skrzyżowania to zobaczysz jak fajnie jest mieć takie światełka i żeby Ci jeszcze tak w oczy poświecił. A jeśli nie odróżniasz świateł stopu od pozycji w dzień to coś nie halo z tobą , dlatego na pozycjach są słabsze na na stopach mocniejsze żarówki po to to wymyślili żebyś je widział. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-04-2007, 21:54
|
|
|
fakt faktem, jak się jedzie za kimś kto ma przeciwmgielne włączone, to aż człowieka kur...wica strzela... Dzisiaj jechałem za jakąś kobitką, daje jej znaki długimi żeby wyłączyła to światło, ona nic, w końcu odpuściłem, a jak nadarzyła się okazja to ją wyprzedziłem... Kobitka siedziała, nerwowo ściskając kierownice a na drogę patrzyła tak normalnie masakra...
Pewnie jest to jedna ze zwolenniczek tych co są za tym, żeby w dzień na światłach jeździć... Dodatkowo włączyć przeciwmgielne żeby było lepiej widać z daleka...
W pierwszym momencie jak wyprzedziłem i wjechałem za nią nacisnąłem na hamulec, bo myślałem, że hamuje... za takie coś powinni kosić mandaty razy 2. |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-04-2007, 20:24
|
|
|
Myślę, że to po prostu kolejny kierowca który nie ma pojęcia o tym co oznaczają poszczególne kontrolki na desce, bo nie wierzę że ktoś nie widzi, że mu się coś pali na niebiesko - długie, albo żółto - przeciwmgielne, na desce. No chyba, że ktoś w ogóle na nią nie spogląda
Tylko nerwowo ściska kierownicę i patrzy się przed siebie .
Jak widzę takich ludzi to aż mnie przerażenie ogarnia. A potem się dziwią, że ich szyje bolą
No ale jak ktoś się boi skręcić głową żeby się rozejrzeć na drodze to jego sprawa, tylko niech nie utrudnia życia innym kierowcom . |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 22:38
|
|
|
adams napisał/a: | proponuje podpiac swiatla przeciwmglowe tylne pod stop. Efektem tego po nacisnieciu stopu widac ciekawa lampe |
właśnie usunąłem zwarcie w tylnej lewej lampie, przerwany był jeden czarny kabelek i poluzowana masa. Efektem było:
- wolniejsze "cykanie" (zanik) lewego kierunku po naciśnięciu stop,
- przy włączeniu wstecznego zapalało sie prawie wszystko z tyłu włącznie z przeciwmgielnymi (ładnie wyglądało wieczorem) albo zapalało sie jak chciało np bez wstecznego ale z przeciwmgielnymi a na panelu elektronic check zapalały mi sie kontrolki że a to przepalona żarówka przeciwmgielna albo stopu albo pozycyjna.
Przy okazji sprawdziłem żarówki ... mam właściwe |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|