|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Turbo Diesel] Świeci kontrolka oleju |
Autor |
Wiadomość |
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-04-2011, 15:12 [Turbo Diesel] Świeci kontrolka oleju
|
|
|
Witam Kolegów mam takie pytanko a mianowicie o statnio zmieniłem olej w silniku z 15 W 40 na Mobila 10 W 40 ( silnik 1.9 TD ) i zuważyłem że po nocy przy porannym rozruchu po zapaleniu silnika kontrolka z braku oleju gaśnie dopiero po około 3 sekundach i wskaźnik z ciśnienia oleju dzwiga się również po tym czasie i uzyskuje ciśnienie oleju około 4 bar-y.Czy zmiana oleju z mineralnego na półsyntetyczny może to powodować ? Proszę o radę czy wrócić do oleju mineralnego czy może jest jakaś inna przyczyna.Chcę dodać że wcześniej na mineralnym kontrolka gasła natychmiast po uruchomieniu silnika i wskaźnik również się podnosił odrazu.Po wymianie mam przejechane około 500 km. |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 05-04-2011, 15:30
|
|
|
Mam to samo w lanosie. Auto zawsze jeździło na lotos 10/40, a po tej wymianie kontrolka po nocy gaśnie po około 2-3 sekundach. Filtr oleju filtron.
Wcześniej na tym samym zestawie gasła natychmiast, a nawet podczas kręcenia rozrusznikiem...
W temprze gaśnie natychmiast.
Podejrzewam filtr oleju lub ciulowy olej(podróba) i u kolegi to samo. Ktoś to skomentuje? |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-04-2011, 15:31
|
|
|
wg mojej skromnej wiedzy nie powinno się zmieniać oleju z "gorszego" na "lepszy".
chyba że po generalnym remoncie silnika.
jaki był powód takiej zmiany? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 05-04-2011, 15:32
|
|
|
Cytat: | jaki był powód takiej zmiany? |
zapewne taki, że jak o auto ktoś próbuje dbac, to chce dla niego wszystko co najlepsze, a mineralny olej w TD jakoś mi nie pasuje...
** Dodano: 05-04-2011, 16:33 **
Jednak moim zdaniem, nie tym tropem należy podażać. Spróbuj zmienić filtr oleju na innej firmy(niski koszt w razie wtopy) i koniecznie opisz na forum efekty.
** Dodano: 05-04-2011, 16:33 **
Ewentualnie czyszczenie miski olejowej, ale skoro to równo po wymianie(jak u mnie w lanosie) to raczej odpada. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-04-2011, 16:29
|
|
|
Witam , dodam że przed wymianą miska była czyszczona.Faktycznie może to być wina filtra oleju ... nie pomyślałem o tym zmienie na oryginalny i opiszę efekty
** Dodano: 13-04-2011, 12:04 **
Problem rozwiązany Koledzy po zmianie - powrocie do oleju mineralnego wszelkie objawy zniknęły morał : nie zmieniać oleju z mineralnego na półsyntetyk tylko pozostać przy tym co jest.Obecnie nic się nie dzieje kolntrolka braku oleju gaśnie w momencie rozruchu a i wskaźnik ciśnienia oleju odrazu wędruje do wartości 4,5 bar-a aha teraz silnik mam zalany olejem GM 15 W 40 ... |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|