Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ku przestrodze] Dziwny Mail
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-06-2012, 12:47   [ku przestrodze] Dziwny Mail

Jakiś czas temu dostałem takiego maila:
Kod:
Hello,

We noticed that you used the following pirate license key to illegally unlock Ace Translator into full version:
"XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX"

We have logged down the IP addresses and other solid proof.

Software theft is a serious crime. If you are caught with illegal software, you may be fined and prosecuted to the full extent of the law. In fact, you may be liable under both civil and criminal law. Software copyright violators in Poland are fined up to 200 000 Poland Zlotych, or sentenced to jail for up to two years.

We hope you will take this matter seriously. You can acquire valid licenses now from the webpage below:

http://AceTools.biz/purchase.html?pp=4&nn=160&b=20120529R

If you don't acquire a license within 7 days, we will turn over all evidence and documentation to a law enforcement agency for investigation, and sue you for violating copyright laws and software theft.

Thank you for your immediate attention.

Best Regards,
Dan Smith

AceTools.biz
http://www.AceTools.biz

w zasadzie trochę jest w tym mojej winy bo pokusiłem się na programik strasznie badziewny, który nawet nie spełnia swojej roli w 10%. syf kiła i mogiła.
był to: ACE TRANSLATOR. tłumacz na pc który niby był shareware ale był chyba na chomikuj.pl, albo na peb.pl nie istotne, po prostu na stronach legalnych.
ściągnąłem i zainstalowałem korzystając z zawartej tam instrukcji.pobawiłem się nim 20-30 minut bo działał jak google translate czyli połoy nie tłumaczył a drugą połowę tłumaczył tak że trzeba się było "tuszszo tomyslac". No więc kosz. a 2 czy 3 dni potem taki mail, a za jakiś czas drugi taki mail że mam 7 dni na wykupienie licencji za 85 czy 95 ojro.

oczywiście nie wykupiłem bo nie mam prawie 100euro żeby wywalić do śmieci a poza tym programu też już nie mam. zacząłem więc kopać w necie i szukać i znalazłem kilka artykułów na ten temat. Jest to nic innego niż mail od hakera który się zajmuje hakowaniem czyjejś sieci i nielegalnym uzyskiwaniem adresu IP użytkownika który rejestruje produkt przy użyciu kodu podanego w pliku i adresu email.

aha BARDZO PROSZĘ O NIEKLIKANIE W POWYŻSZE LINKI!!! jakoś na dniach mówili w Zet albo w Radiowej 3 o mailach z linkami które po kliknięciu powodują atak hakerski i blokadę komputera. Odblokowanie jest płatne (100E)
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 20-06-2012, 12:57   

Świstak, Widzę, że masz zmienne IP, więc tu mogą Ci naskoczyć. Autora maila wywalasz do ,,spam'' albo do czarnej listy i olewasz. W razie problemów z kompem normalnie robisz format i zapominasz o sprawie.
Co? Do sądu podadzą, że nie dajesz się oszukać?

Świstak 

Wysłany: 20-06-2012, 13:02   

http://www.nsaneforums.co...y-but-powerful/ << tu jest ciut więcej na temat tego przekrętu z mailem :)

Kod:
Marik

&#9733;&#9733;&#9733;&#9733;&#9733;
    Veteran
    7,061 posts

Interests:Anime / Manga
    Games / Hacking
    Internet / 4chan

Romania

Posted 12 January 2011 - 01:22 PM
What they do is that they fuse or implant a trojan inside the main executable.

Nobody is supposed to know about this, not even the actual buyers.

What this trojan does is it breaks into your mail account, and sniffs out your ip, then it sends it back to them.

That's how you get those 'threatening' mails in your mail accounts....accounts which you never give them in the first place.

Plus they work with "ThePlanet.com", which is the most Phishiest Host around the world" - [link]

However, they can't actually do anything to you, since there is an international law about IP cracking. (violation of privacy)

It's just a scare tactic to get you to buy their shit.

** Dodano: 20-06-2012, 14:04 **
Jelcyn, dokładnie tak zrobiłem, ale zanim to wykopałem obszedłem mnóstwo for i powiem Ci ze tak się ludzie na to nacinają że ból głowy. oczywiście kupują i płacą :)
     assistance   Moneta

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-06-2012, 13:56   

Świstak, ja dziwnych emaili nie otwieram, bo wiem co nieraz miałem za kaszanę :doubt:

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-06-2012, 16:06   

yhym jakiś czasu temu kogoś na forum też ścigali za korzystanie z rzekomo "darmowego" serwisu. oczywiście jest to przekręt i nie należy płacić nikomu ani złotówki. w przypadku ace translatora to przekręt na skale światową. założę się, że treść gdzie "stałeś się piratem i wisisz kasę, bla bla bla" tłumaczy idealnie na wszystkie języki świata :) .
zwykły przekręt, który działa bo ludzie szarzy będą się bali i dla świetego spokoju wpłacą na konto to parę groszy.
program skasuj, maile oznacz jako spam i zapomnij

konikks 

Wysłany: 20-06-2012, 17:49   

Świstak od tego masz folder spam w skrzynce mailowej...

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-06-2012, 18:18   

Wszyscy macie rację, wywalić to do spamu i się nie przejmować.
Kiedyś wystawiłem na allegro SE c900 i nagle znalazł się kupiec z Nigerii, który oferował dwa razy więcej, po czym zaczął mnie takimi właśnie mailami straszyć jakimś FBI czy czymś, że kasę wpłacił, a towaru nie dostał.

Olać to i jeszcze raz olać...

Świstak 

Wysłany: 20-06-2012, 18:20   

pany pany wiem :P

Jelcyn napisał/a:
Autora maila wywalasz do ,,spam'' albo do czarnej listy i olewasz

Świstak napisał/a:
Jelcyn, dokładnie tak zrobiłem

tylko wiecie w pierwszej chwili człowiek myśli sobie oho, czyżbym złamał prawo? wiecie acta sracta, do tego zomek miał sprawę o prawa autorskie i musiał karę płacić i takie tam.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 20-06-2012, 20:25   

Olej ;) Wypij piwko i zapomnij. To oszust. Słyszałem już o tym programie. Facet naciąga ludzi i nie tylko na ten przekręt, ale nawet takich którzy już kupili program!

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-06-2012, 20:28   

Ja tak miałem z serwisem pobieraczek.pl na którym nie radzę się nikomu rejestrować, bo po miesiącu dostaniesz maila że korzystanie z tego jest płatne i wystawią rachunek na niecałe 100zł. Są tacy co płacą, nawet osobiście takich znam, ale ja nie zapłaciłem, dostałem 3 maile z wezwaniem do zapłaty i je też zignorowałem. Nie warto się przejmować takim czymś :)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-06-2012, 21:18   

vego21 napisał/a:
Kiedyś wystawiłem na allegro SE c900 i nagle znalazł się kupiec z Nigerii, który oferował dwa razy więcej, po czym zaczął mnie takimi właśnie mailami straszyć jakimś FBI czy czymś, że kasę wpłacił, a towaru nie dostał.

ja miałem to samo tyle, że chodziło o samochód a koleś był z rosji ... powiało grozą hah ale nawet nie odpisywałem
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

thisman 
witamy nowego

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 07-02-2014, 02:41   

Czy ktoś może powiedzieć jaki był finał tego wydarzenia?
Pozdrawiam

schab 

Wysłany: 07-02-2014, 08:29   

Świstak napisał/a:
jakoś na dniach mówili w Zet albo w Radiowej 3 o mailach z linkami które po kliknięciu powodują atak hakerski i blokadę komputera. Odblokowanie jest płatne (100E)

Mój szwagier miał tego pecha , że właśnie po kliknięciu na jakiś dziwny link - pojawił mu się komunikat ( w całości po polsku ) nadany jakoby przez Referat ds. Legalności Oprogramowania . Jedyne wątpliwości budził napis w nagłówku : POLIZIA . Zainstalowało się to g. jako strona startowa i nie było możliwości usunięcia go . Nie działały ani porty USB , ani CD , nie było możliwości odpalenia żadnego programu , nawet uruchomienia menadżera zadań ( alt + ctrl + del ) . Nawet po wymuszeniu trybu awaryjnego - komputer się restartował i wracał do podmienionej strony głównej . Tam oczywiście też było wskazane konto , na które należy przesłać 500 zł. Osobiście nie wierzę , żeby wpłata jakiejkolwiek kwoty spowodowała odblokowanie komputera .
A zainstalowany na kompie antywirus - nie zadziałał .
Gdyby komuś przytrafiło się podobne nieszczęście - mogę podać swoje konto :D . Za znacznie mniejszą kwotę mogę odblokować kompa ( bez formatowania wszystkiego ) ...
Były:3 Zastavy 1100; Fiat Ritmo 65, 85, 90, 100; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Fiat 126; Brava 1,6; Citroen Saxo; Lancia"Y"1,4; Dedra SW 1,8; 2,0 16V; Tempra 2,0 4x4; Alfa 156 SW 2,0 JTS; Są: Zastava 1100; BMW 328, 340 i 528; Delta 2,0 16VT 4x4: Alfa 159 2,4 Q4
     assistance

thisman 
witamy nowego

Wysłany: 07-02-2014, 14:03   

Właśnie teraz mnie nęka jakiś D.. S....,
Bardzo przepraszam wszystkich, że to nie na temat forum ale nie wiem co mam z człowiekiem zrobić..? A temat był z lekka ruszony. Przecież zgodnie z prawem program został usunięty. Nawet szybciej niż w 24h. Zobaczyłem tylko co to jest - nie spodobał mi się więc usunąłem, bo tłumaczył w stylu: ,,moja biala przyjaciela musieć tu przyjechać i być wczoraj'' a tu nagle jakiś szum. Dlatego ciekawi mnie jak sobie poradzili z tym Ci, których to dotknęło.
Pozdrawiam :)
Jeszcze nic nie mówiłem żonie -to by dopiero była jazda;)

vego21 

Wysłany: 07-02-2014, 14:32   

Po prostu olej to cieplym moczem :)

shagger78 

Wysłany: 07-02-2014, 14:50   

Troche nie na temat ale...w zeszlym roku dostalem conajmniej 5 pism tradycyjma poczta od osob ktore podszywajac sie pod rozne panstwowe instytucje probowaly wyludzic kase bo rzekomo jestem dluzny.Oczywiscie pisma podrobione,pieczatki itp.Jako iz wiem ze nic nikomu nie jestem winien olalem to.Zreszta bedac w jakims urzedzie przy okazji poruszylem ta sprawe i mila pani powiedziala ze jest to nagminne.Pochwalila ze dobrze zrobilem i nic nie oplacalem bo ani znalezienie oszusta a tym bardziej odzyskanie wplaconej kasy nie jest mozliwe.Taki rzeczywistosc.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

vego21 

Wysłany: 07-02-2014, 18:48   

Jest jedna zasada żeby nie dać się naciągnąć... myśleć :) i olewać takie ssprawy. Do mnie nawet jak dzwonią i oferują jakiś shit to rozmowe zaczynam od pytania czy zgadzają się aby rozmowa była nagrywana, od razu słysze pi pi pi :P

Świstak 

Wysłany: 08-02-2014, 00:29   

vego21, dobry patent z tym nagrywaniem :D
ja na dzień dobry mówię ze "nie jestem zainteresowany żadną ofertą handlową".
zazwyczaj słyszę "aha rozumiem dziękuję za rozmowę" a jeśli nie to zwyczajnie się rozłączam.

BTW: jeśli chodzi o powyższą sprawę to już o niej zapomniałem. Nic nigdy nikomu nie płaciłem i olałem.
     assistance   Moneta

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 08-02-2014, 15:05   

mi kiedys przyszł oale na maila z którego juz nie korzystałem, usunąłem kąto i tyle

thisman 
witamy nowego

Wysłany: 08-02-2014, 17:49   

Dziękuję :) Już jestem spokojniejszy. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc w odzyskaniu równowagi :)

Bałtyk 

Wysłany: 01-10-2014, 19:00   

Dostaje ktoś pisma do zapłaty za filmy, od polskiej kancelarii prawnej?

Odpowiedz do tematu