|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Malinka po spotkaniu z betonem |
Autor |
Wiadomość |
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-01-2006, 23:39 Malinka po spotkaniu z betonem
|
|
|
Jak wcześniej koleżankom i kolegom obiecałem, zamieszczam ponizej kilka zdjęć mojej Tempry S.W. (Malinki), która w czasie grudniowego bliskiego spotkania z betonowym przepustem uratowała mnie i moją Mamę co najmniej przed kalectwem...
Po pierwsze - na pierwszy rzut oka wygląda nieciekawie, mimo że prędkośc była nieduża...
Po drugie - o dziwo podłoga jest prosta, za to dach zgięło przy słupku środkowym...
Po trzecie - oprócz skasowanego rogu, zniszczonej chłodnicy, lamp, błotnika, zderzaka i przeniesienia napędu reszta jest o dziwo nieruszona - olej nie wyciekł z silnika, miska calutka, zbironiki nieuszkodzone...
Po czwarte - zdecydowałem, że jesli tylko reanimację rozłożoną w czasie wytrzyma mój portfel, nie pozwolę Malince umrzeć Czekam tylko na opinię rzeczoznawcy i warsztatu prostujacego karoserie...
Po piąte - przy okazji jeszcze raz dziękuję wszystkim za wsparcie i cenne uwagi, ktore od Was otrzymałem po wypadku...
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 00:12
|
|
|
kurcze pomijajac fakt ze dobrze ze wam sie nic zlego nie stalo,smuci widok autk z takim stanie:( zastanawia mnie ten dach?warto?nie pytam o kwestie duchowa ale materialna?wiesz ja za swoja dalem na nasze 2.5 tys stan igla a widze ze wydatki nie beda male moze jednak lepiej taka ale nowa? |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 00:13
|
|
|
Hmmm
Smiesnzie sie sily musialy rozlozyc ze dach poszedl:/
Napraw to potem mniejsza wytrzymalosc autka... mnie to daje do myslenia jakos strasnzie :/ boje sie wrakow po dzwonach chcoiaz tu az tak zle niema bo widac przod:-)
Bede sledzil histori bo autko masz naprawde miodzik stan i widac ze serce do niego ogromne tez! |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-01-2006, 01:28
|
|
|
alan napisał/a: | warto?nie pytam o kwestie duchowa ale materialna?wiesz ja za swoja dalem na nasze 2.5 tys stan igla a widze ze wydatki nie beda male moze jednak lepiej taka ale nowa? |
- duchowo opłaca się zawsze - za dużo serca w Malinkę włożyłem...
- czy materialnie - nad tym ciągle myślę, bo z jednej strony macie rację, że nawet po naprawie to już nie to samo, ale z drugiej strony, taka sama bedzie mnie kosztowała na nasze jak nic 10 tys. PLN, bo po 2000-2500 Euro są w Niemczech takie, plus koszty sprowadzenia... Za 2500PLN mogę kupić namiastkę Malinki z 91 roku najwyżej... jesli koszty naprawy zamknęły by się w 3-4 tys. PLN, to chyba warto się w to pobawić, nie musze przecież wszystkiego naraz kupowac i robić, prawda?
W kazdym razie czekam na opinie rzeczoznawcy, ale coraz bardziej nastawiam się na naprawę - ceny w Niemczech szokują mnie ostatnio... Lancie Dedry kombi stoją o połowę taniej niż Tempry S.W. Ciekawe, dlaczego... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 08-01-2006, 14:30
|
|
|
hmm..namiastke?no nie wiem ja kupilem swoja za 2500pln rok 94 i w stanie igla wiec czy to aby namiastka?nawet jezeli kupisz z innym silnikiem zawsze mozna zrobic swampa |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 16:24
|
|
|
Erewan, wiem, że darzysz dużym sentymentem swoją Malinkę, ale rozważ słowa przedmówcy. Auto bite, to zawsze auto bite. Na rynku można wyrwać już ciekawe auta za cenę renontu Twojej ukochanej. Oczywiście wiesz co robisz i życzę powodzenia.
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 17:29
|
|
|
no ale lepiej jest zrobić to i przynajmniej wiesz co masz i jak zrobione niz kupowac drugie,bo nigdy nie wiesz napewno co tamto przeszlo i czy nie mialo jeszcze cieższego dzwona,no ale to juz nie nasza decyzja |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-01-2006, 18:36
|
|
|
Tempers napisał/a: | Auto bite, to zawsze auto bite. Na rynku można wyrwać już ciekawe auta za cenę renontu Twojej ukochanej. |
To jedna strona medalu...
ego napisał/a: | no ale lepiej jest zrobić to i przynajmniej wiesz co masz i jak zrobione niz kupowac drugie,bo nigdy nie wiesz napewno co tamto przeszlo i czy nie mialo jeszcze cieższego dzwona |
A to druga...
Jak się da porządnie naprawić straty, to nie chcę innego egzemplarza... Jeśli można tylko zrobić tymczasowe klepanie, to nie ma sensu wtedy... Jestem dobrej myśli, bo wiem, jak dobry to był jeszcze miesiac temu samochód - silnik i elektronika idealne po prostu... Blacha to tylko blacha, mam nadzieję, że da się wymienić... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 08-01-2006, 19:36
|
|
|
pomijajac wszystko,dzis kalkulujac juz na zimno bez emocji.czy mozesz powiedziec co sie stalo ze nie udalo sie wyprowadzic malinki z poslizgu?pytam o twoje przemyslenia i doswiadczenia bo moze nam sie to na przyszlosc przydac a tak nawiasem mowiac czy jakis wplyw twoim zdaniem mialo na zdazenie to ze gumy na ktorych jezdziles nie sa zimowe?bo z tego co widze to chyba sa Continental 570?i tak offtopic za 2ootys euro to przywiezlismy do polski audi B4 avant 2.6 V6 w pelnym wypasem wiec nie wydaje mi sie aby temperek byl taki drogi |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-01-2006, 20:26
|
|
|
alan napisał/a: | pomijajac wszystko,dzis kalkulujac juz na zimno bez emocji.czy mozesz powiedziec co sie stalo ze nie udalo sie wyprowadzic malinki z poslizgu?pytam o twoje przemyslenia i doswiadczenia bo moze nam sie to na przyszlosc przydac |
Już mówię - kalkulując na zimno, to niestety spowodowały 3 czynniki...
1) Lód na zakręcie...
2) Lód na zakręcie...
3) Lód na zakręcie!
alan napisał/a: | a tak nawiasem mowiac czy jakis wplyw twoim zdaniem mialo na zdazenie to ze gumy na ktorych jezdziles nie sa zimowe?bo z tego co widze to chyba sa Continental 570? |
Żadnego... 30min po mnie w tym samym miejscu gościu jechał Mondeo na zimowych oponach tak samo wolno jak ja, bo się szybciej nie da po prostu na takiej "S"-ce - on zamiast wpaść prosto do rowu jak ja, wykręcił obok mnie podwójnego Axla i wjechał do rowu tyłem... Jego tez musieli wyciągać.
Opony to Michelin Pilot - niestety letnie, może na zimowych po prostu bym mniej ucierpiał, niemniej Mondeo nie pomogły zimówki nówki... NA LODZIE NIC WAM NIE POMOŻE!
alan napisał/a: | i tak offtopic za 2ootys euro to przywiezlismy do polski audi B4 avant 2.6 V6 w pelnym wypasem wiec nie wydaje mi sie aby temperek byl taki drogi |
Nie wiem, jak stoją ceny Audi, ale Tempry niestety z dobrym stanie z końca produkcji i w takim kolorze stoja do wzięcia za dosłownie: jedna za 2000 Euro, a druga za 2400 Euro. Więcej takich nie widziałem, bo to nie jest popularne auto.
Swoja drogą, Alan, zajmujesz się może sprowadzaniem autek z Niemiec? Bo jeśli tak, to moze bym skorzystał z Twojej pomocy w wyszukaniu "nowej" Malinki i ewentualnym załatwieniu formalności (oczywiście za wynagrodzeniem) Sam sobie zupełnie nie poradzę, zwłaszcza w zbijaniu ceny samochodu i załtwianiu papierów, więc chętnie bym zlecił to komuś zaufanemu A jesli nie, to trzeba będzie reanimować obecną Malinkę... |
|
|
|
|
Grześko
|
Wysłany: 08-01-2006, 21:11
|
|
|
Erewan napisał/a: | NA LODZIE NIC WAM NIE POMOŻE! |
No, chyba, że opony z kolcami, ale to w Polsce niestety niedozwolone . |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 22:07
|
|
|
Sh4rKy napisał/a: | Erewan ja tylko tak prewencyjnie: mam nadzieje, że wiesz, że po wypadku należy wymienić również pasy bezpieczeństwa? |
ciekawe kto w polsce sie tym przejmuje |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-01-2006, 22:11
|
|
|
Sh4rKy napisał/a: | Erewan ja tylko tak prewencyjnie: mam nadzieje, że wiesz, że po wypadku należy wymienić również pasy bezpieczeństwa? |
Niestety u mnie wiąże się to również z wymianą pirotechnicznych napinaczy pasów (albo naboi gazowych, nie wiem, czy to się daje rozbierać)... Ale mus to mus... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 08-01-2006, 22:54
|
|
|
moze nie tyle ze zajmuje ale mam bardzo dobrego kolege ktory przywozi cosik zza miedzy,i bedac u niego przegladalem forum,i jego komentaz byl taki:..."powiedz temu gosciowi ze za 1000eu sprowadze mu taka sama a jeszcze na tym zarobie"...coz mieszka i pracuje w berlinie i siedzi z nosem w gaziecie cosik z stylu auta z drugiej reki wiec chyba wie co mowi zapodalem juz mu info zeby cos takiego poszukal zobaczymy czy cos bedzie inna sprawa jest zalatwienie formalnosci jak nie bedziesz wiedzial a bedzie sytuacja ze bedzie potrzeba pytaj wszystko ci powiem miesiac temu clilismy tipka od DVl-a wiec jestesmy na topie swoja droga przegladales allegro w poszukiwaniu odpowiednika?jak ja kupywalem sw bylo tego mnogo,zerkne jeszcze na nasza auto gielde tam ceny kombi wachaja sie w granicy 2-3tys pln(oczywiscie tych sprowadzanych).....a co do samego zdazenia sory za te pytania ale nie wiedzialem dokladnie co sie dzialo i poprostu pytalem majac nadzieje ze twoje spostrzezenia i sugestie pomoga jezeli n.d.b. znajde sie w podobnej sytuacji
tempra
kolejna
tanio |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-01-2006, 23:25
|
|
|
alan napisał/a: | a co do samego zdazenia sory za te pytania ale nie wiedzialem dokladnie co sie dzialo i poprostu pytalem majac nadzieje ze twoje spostrzezenia i sugestie pomoga jezeli n.d.b. znajde sie w podobnej sytuacji |
Nie ma sprawy, chciałem wszystkich klubowiczów po prostu ostrzec, zeby uważali na drogach nawet jeśli wszystko wygląda normalnie. Po prostu miałem niefart i to wszystko. Akurat jechałem pustym, nadsterownym autem w letnich oponach na lodowisku i mnie zdmuchnęło... Za mną przejechało 10 aut bez problemu, a potem kolejny facet, którego też zdmuchnęło. Zdarza się
alan napisał/a: | moze nie tyle ze zajmuje ale mam bardzo dobrego kolege ktory przywozi cosik zza miedzy,i bedac u niego przegladalem forum,i jego komentaz byl taki:..."powiedz temu gosciowi ze za 1000eu sprowadze mu taka sama a jeszcze na tym zarobie"...coz mieszka i pracuje w berlinie i siedzi z nosem w gaziecie cosik z stylu auta z drugiej reki wiec chyba wie co mowi Think zapodalem juz mu info zeby cos takiego poszukal zobaczymy czy cos bedzie |
Tutaj po raz pierwszy od wypadku ktoś mnie NIEZWYKLE MILE ZASKOCZYŁ To się nazywa POMOC! Super sprawa, naprawdę, jeśli udałoby się znaleźć podobną Tempę S.W. za takie niewygórowane pieniądze, jak piszesz, to po prostu byłbym w szoku i chyba bym Was po stopach wycałował
Zerknąłem na oferty, które załączyłeś do posta Wiem, że są takie tanie autka, jest tylko jeden problem... Ja po prostu szukam Tempry S.W. o bardzo mocno określonym wyposażeniu, z konkretnym silikiem i kolorem :-( Wiem, że nie powinienem marudzić, ale po prostu Malinka była moim marzeniem od małego, a wkońcu nacieszyłem się tylko pół roku Po prostu pech...
Nie dość, ze tej szukałem dosłownie pół roku, to jeszcze drugie pół roku tylko jeździła... A jak szukam następczyni na autoscoucie albo mobile.de, to są podobne za duze pieniadze, np. za 2000-2500 EURO... Gdyby Twój znajomy mógł się dla mnie rozejrzeć za następczynią Malinki, to po prostu byłoby suuuuper... Wcale nie musi się spieszyć, bo mnie na razie się nie spieszy - do majowego zlotu mam czas Chodzi o to, zeby znalezc Temprę w dobrym stanie i, jak już pisałem, z konkretnym wyposażeniem i kolorem, bo wiem, że takie jeszcze tam są... Ech, rozmarzyłem sie dzięki Tobie, Alan... Ale może coś się uda załatwić - po co mam narażać sie potem jezdzac spawanym autem, jesli mozna nienaruszone za podobne pieniadze sprowadzic, prawda?
Pozdrawiam i dziekuję za kroplę nadziei wlaną w moje obolałe serce... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 08-01-2006, 23:32
|
|
|
no coz cieszy mnie fakt ze udalo sie odrobine pocieszyc:)bede pilnowal tematu |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-01-2006, 10:25
|
|
|
ego napisał/a: | ciekawe kto w polsce sie tym przejmuje |
To nawet chyba nie jest przepis a względy bezpieczeństwa - pasy raz "użyte" w wypadku już nie są rozciągalne i mogą przy następnym połamać kości - więc bardziej szkodzą niż pomagają. |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
DvL
|
Wysłany: 09-01-2006, 11:14
|
|
|
mysle ze nalezy najpierw powoli i bez emocji przekalkulowac ewentualne koszty naprawy i porownac je z ewentualnym zakupem innej temperki z zachodu... jesli sie da naprawic za rozsadne pieniazki i bez oporow psychicznych bedzie sie dalo tym jezdzic to mysle ze lepiej naprawic ale jesli z kalkulacji wyjdzie ze lepiej inna kupic to kupic... mnie tez przerazaly te papierki przy rejestracji ale z pomoca alana i po zapoznaniu sie z owymi papierkami stwierdzam ze to nic strasznego
ps jak kupisz inna to jeszcze jeden plus ze silnik i elektronike bedziesz mial na zapas.. |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 09-01-2006, 20:17
|
|
|
DvL napisał/a: | mysle ze nalezy najpierw powoli i bez emocji przekalkulowac ewentualne koszty naprawy i porownac je z ewentualnym zakupem innej temperki z zachodu... jesli sie da naprawic za rozsadne pieniazki i bez oporow psychicznych bedzie sie dalo tym jezdzic to mysle ze lepiej naprawic ale jesli z kalkulacji wyjdzie ze lepiej inna kupic to kupic... mnie tez przerazaly te papierki przy rejestracji ale z pomoca alana i po zapoznaniu sie z owymi papierkami stwierdzam ze to nic strasznego Very Happy
ps jak kupisz inna to jeszcze jeden plus ze silnik i elektronike bedziesz mial na zapas.. |
Nic dodać, nic ujać - z ust mi te słowa wyjąłeś
Zdaje się jednak, że ekonomiczniej wyjdzie przywieźć inną z Zachodu i trzymać poprzednią na części do "nowej"... Ale jeszcze zobaczymy... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 20:10
|
|
|
hmm.... szkoda rzeczywiście autka, a takiwidok zawsze boli... ja miałem brzydką przygodę keidyś, ale tanim kosztem w zasadzie z bardzo brzydko wyglądającej nie ma śladu i nic w zasadzie nie ucierpiało.... u ciebie patrząc świetność by się może i przywróciło gdyby nie ten dach.... skoro poszło aż tyle to rzeczywiście do zastanowienia kwestia... zawsze możesz mieć drugą temperkę i przydomowy prawie jeżdżący składzik części zamiennych |
|
|
Alan
|
Wysłany: 19-02-2006, 11:53
|
|
|
witam po dlugiej nieobecnosci(klopiciki z necikiem byly)Erewan sluchaj nie wiem jak tam u ciebie dzis wyglada sytuacja ale szukaliismy ˛takiego modelu jak mi napisales i jast kicha jak sa kombi to bieda w wyposazeniu jedynie co w podobnym wypasie jak mi napoisales sa sedany a reszta juz przetrzepana |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 19-02-2006, 13:11
|
|
|
Witaj Alan! Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że znowu jesteś! Już myslałem, że zupełnie słuch po Tobie zaginie, a więcv szanse na sprowadzenie autka z Niemiec również. Dziękuję za poświęcony czas i informację. Tak się spodziewałem, że będzie nieciekawie, bo Tempry, które były fajne, juz pewnie dawno wyjechały Ale mam do Ciebie pytanie istotne - gdybym jakoś na Autoscoucie albo Mobile'u znalazł interesującą mnie Temprę, to mógłbym ewentualnie skorzystać z Twojej pomocy w ocenie autka (oczywiście via net) i ewentualnie pomocy Twojego znajomego z Berlina w sprowadzeniu go do Polski (oczywiście nie za darmo, ale tak, żeby nam obu się to opłacało)? Ostatnio nawet widziałem 2 niezłe Temperki podobne do mojej, tylko jak patrze na cenę i myślę o samodzielnym jeżdzeniu, to mi się odechciewa.
Aha, dowiedziałem się, że jesli Tempra stoi np. w Niemczech za 1000Euro, to Niemiec czesto ja sprzeda Polakowi za np. 700Euro, bo nie musi wtedy dawac gwarancji rocznej na bezawaryjnosc... A wtedy warto szukac w necie, bo mozna cene by spuscic... Dlatego potrzebna wydaje sie pomoc kogos obeznanego z jezykiem i tematem...
Będę czekał na info... |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 19-02-2006, 15:05
|
|
|
witka sluchaj wszystko da sie zalatwic:)w koncu mam stalke to juz teraz bede codzien wiec jak tylko cos sie trafi bedziemy myslec.a jak twoje autko?stan zmieniony czy dalej jak pdzwonie? |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 19-02-2006, 17:17
|
|
|
To może i dla mnie coś znajdziecie...
Mam smaczek na drugą Temprę... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|