Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Smok ssawny poliwa
Autor Wiadomość
Majkel 

Wysłany: 21-03-2006, 22:04   Smok ssawny poliwa

Czy ktos ma zdjecie jak wyglada montowany w zbiorniku paliwa kruciec ktorym doprowadzany jest nadmiar paliwa z wtrysku (a tak na marginesie interesuje mnie jego długosc wewnatrz zbiornika paliwa) :lol:

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 21-03-2006, 22:14   

Ten kruciec wychodzi z pokrywy i wchodzi w obudowę pompki.Jest tosztywny profilowany plastykowy przewód.Tworzy całość z pompą.

Majkel 

Wysłany: 22-03-2006, 21:44   

Czyli sięga do dna zbiornika paliwa??

Jadodada 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-03-2006, 23:05   

Majkel

Tak jest.

Jezeli zbiornik paliwa jest zamknięty i szczelny ( korek wlewu paliwa posiada zieloną uszczelkę ) i chcielibyśmy sprawdzic drożność tego przewodu powrotnego paliwa wdmuchując w niego powietrze, to to powietrze w zbiorniku spowoduje wzrost ciśnienia (nadcisnienie) i paliwo wypłynie z tego przewodu na nas w takiej ilości w jakiej wdmuchaliśmy powietrza.

Jeżeli przewód ten jest niedrożny to paliwo nie wypłynie.

picek 

Wysłany: 23-03-2006, 00:21   

Jeśli chodzi o przewód powrotu paliwa to nie sięga do dna.Myślicie chyba o odpowietrzaniu zbirnika.

[ Dodano: 23-03-2006, 00:21 ]
Albo przewodzie par paliwa.

[ Dodano: 23-03-2006, 00:24 ]
http://moto.allegro.pl/sh...=91173625#photo

Majkel 

Wysłany: 23-03-2006, 07:51   

A jak paliwo nie wypłynie a silnik pracuje normalnie ?? to co to moze byc ??Tempra na wtrysku monojetronic bosch bordo ślicznotka

picek 

Wysłany: 23-03-2006, 10:33   

Ja już sam nie wiem o czym piszecie.Tobie w końcu chodzi o powrót paliwa z układu wtryskowego{to jest ten czarny wygięty na zdjęciu pompy}czy przelew baku.?Podczas pracy nie będziesz widział paliwa które powraca.Chyba że zdejmniesz przewód z wtrysku albo z pompy paliwa.

Jadodada 

Wysłany: 23-03-2006, 21:47   

Majkel

Jak paliwo nie wypłynie to tak jak wcześniej napisałem to znaczy , że tego przewodu ( paliwa powrotnego ) nie da się przedmuchać lub nie ma paliwa w zbiorniku. Powietrze nie dociera do zbiornika i nie wypcha paliwa z dna zbiornika. W tym doświadczeniu nabieramy pewności czy nasz przewód powrotny paliwa jest drożny i odprowadza nadmiar paliwa z wtryskiwacza z powrotem do zbiornika. Przewód może być zagięty lub przygnieciony, gdzieś pomiędzy wtryskiwaczem, a zbiornikiem. Dotychczas jednak nikt nie napisał o tym, że miał jakieś kłopoty z tym przewodem. Większość jednak znajduje przyczynę w pompie benzynowej, ktora wytwarza niższe ciśnienie niż robocze. Wtedy paliwo niewypływa do zbiornika gdyż nie jest w stanie otworzyć regulatora ciśnienia.

Ale gdyby pompa była "dobra" to efektem jest zwrost ciśnienia paliwa w wtryskiwaczu, gdyż regulator ciśnienia paliwa nie ma gdzie odprowadzić paliwa. Powoduje to większą dawkę paliwa w tym samym czasie, którą być może jest w stanie skorygować sonda lambda na wyższych obrotach. Nie wiem czy sprężyna zamykająca wtryskiwacz (przy wyższym ciśnieniu) będzie zamykać go tak samo sprawnie jak przy wymaganym ciśnieniu roboczym ok. 1 bar ( 0,8 do 1,2 bar).
Szczelny wtryskiwacz podobno wytrzymuje 30 sekund bez sączenia kropli paliwa przy ciśnieniu roboczym na jakie został przewidziany przez producenta.

To wszystko jest przy założeniu , że pompa jest sprawna i wytwarza ciśnienie ok. 3 Bar.
Czyli w najbardziej skrajnym przypadu ciśnienie w wtryskiwaczu jest trzykrotnie wyższe od roboczego. Z pewnością jednak jest takie jakie jeszcze może wytworzyć pompa. Spróbuj to zmierzyć manometrem.

Majkel 

Wysłany: 23-03-2006, 21:59   

Zapodałem cisnienie do weza i slyszalem bulgotanie w zbiorniku ale nic mi pozniej nie wyplynelo paliwa z przewodu.Pytałem sie o dlugosc weza do przelewu paliwa z wtryskiwacza dozbiornika paliwa ale w jego wewnetrznej czesci w baku.Chcialem wlasnie do tego przewodu wpiac zasilanie paliwa do niezaleznego ogrzewania postojowego typ webasto. :yawinkle:

Jadodada 

Wysłany: 23-03-2006, 23:37   

Majkel

Przewód masz więc drożny. Zbiornik jest nieszczelny brak zielonej uszczelki w korku paliwa.

Należy przed zamontowaniem Webasto zapoznać się z przepisami:

np. Późniejsze zamontowanie nagrzewnicy powinno być skontrolowane przez urzędowo uznanego rzeczoznawcę lub kontrolera (TÜV), zgodnie z § 19 ust. 2 St VZO. Ze świadectwem tej kontroli należy złożyć wniosek o ponowne dopuszczenie pojazdu do ruchu u odpowiednich władz (wydziale komunikacji).

Tak więc aby pojazd został dopuszcony do ruchu nalezy zasięgnąć informacji u rzeczoznawcy, który będzie wydawał decyzję w Twojej sprawie. Myślę , że w wydziale komunikacji otrzymasz informację na ten temat.

picek 

Wysłany: 23-03-2006, 23:39   

To zrób sobie trójnik na przewodzie o którym pisałem i który widać na zdjęciu.A żadnego węza powrotu który sięga do dna baku nie znajdziesz.Ten z pompy kończy się gdzieś ok.2-3cm od dna baku.I nie jest to wąż tylko przewód o średnicy przekroju gdzieś 4-5 mm.

Odpowiedz do tematu