|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
jak to jest naprawdę z przeglądem auta z LPG ... |
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 11:41 jak to jest naprawdę z przeglądem auta z LPG ...
|
|
|
Tak ostatnio jakoś rożne dziwne pomysły przychodzą mi do głowy, mogę za śmieszne pieniądze odkupić sekwencyjna instalke lpg stag 300 z rozbitego auta, zamontowałbym ja sam, bo po jaką cholerę mam dawać zarabiać osobom trzecim. W swoim aucie mam instalke lpg, wbita w dowód rejestracyjny, wiec wyrzucam stara, zostaje tylko zbiornik, uzbrajam nowa i gitara, smigam sobie na codzien powiedzmy na legalu bo przeciez nikt nie sprawdzi co takl naprawde powinno siedziec pod maska wazne jest jest LPG wbite w dowod. Tylko teraz jak to jest z przegladem bo szczerze to nie wiem, auto juz kupilem z lpg w tamtym roku w pazdzierniku, przeglad mam wazny do sierpnia. i teraz tak , jade na przeglad i co dalej, trzeba ze soba brac kwity na butle, potwierdzenie montażu instalcji, swiadectwo homologacji?? O ile na potwierdzeniu montazu nie ma wyszczegolnionych elementow instalacji to na swiadectwie homologacji juz sa, i jesli zazadaja na przegladzie dla porowniania i zajze pod maske beda jaja jak zamiast instalki I generacji zobacza sekwencje |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 11:46
|
|
|
Na przeglądzie na pewno potrzebujesz pokazać świadectwo homologacji na butlę, reszta papierów i to czy w ogóle diagnosta będzie zaglądał pod maskę to chyba już indywidualna kwestia.
Ja na przegląd wziąłem wszystkie papiery, bo nie wiedziałem które trzeba mieć i diagnosta chciał tylko świadectwo na butlę, do której nawet nie patrzył czy ją mam w bagażniku |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
wujo1965
Pomógł: 1 raz Wiek: 59 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-06-2007, 16:09
|
|
|
Witam.
Tak jak napisał kolega polansky sprawdzają tylko do kiedy jest ważna legalizacja butli a pod maską powinni sprawdzić czy nie ma nieszczelności. Natomiast może pojawić się problem,gdybyś (odpukać) miał jakieś zdażenie z autkiem (pożar,wybuch itp.). Wtedy mogli by dopatrzeć się przeróbek i mieć do Ciebie pretęsje.
No i pewnie ubezpieczyciel nie wypłacił by w takim wypadku ani grosza. Ale to jest bardzo czarny scenariusz i chyba mało prawdopodobny
Ale decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam. |
_________________ Tipo 1,4 1995 gaźnik + LPG
266.000
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 16:18
|
|
|
Butla ma legalizację, instalacja również. Do tego dochodzi chyba konieczność przejścia jakiś kursów na instalatora LPG i posiadanie zaświadczenia, jeżeli sam byś chciał założyć sobie instalacje.
Wszystkie papiery legalizacyjne oraz od montażu musisz przedstawić w urzędzie. Tam wbiją Ci do dowodu info, że masz LPG. Na stacni diagnostycznej jak by zobaczył, że nie masz wbite w dowód info o LPG, a masz instalację w aucie to byłyby problemy. Chyba, że byś się znim dogadał na boku.
Inna kwestia to jak byś miał kolizję. Wtedy tym bardziej powinieneś się obawiać, bo gdyby wyszło, że masz instalację, a brak papierów i wbicia do dowodu to byłoby nieciekawie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
svamp
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 16:52
|
|
|
A co w razie przeglądu w odwrotnej sytuacji: w dowodzie mam wbite LPG, a instalacji faktycznie nie ma? |
_________________ Tipo 1,6 AGT cat. i.e. '91 |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 02-06-2007, 17:33
|
|
|
To raczej nie ma problemów - większych. Powinieneś iść do urzedu i zgłosić brak instalacji. W dowodzie też nie powinno być wpisu o LPG. A na stacji diagnostycznej jak zobaczą, że nie masz to nic - jedynie mogą upomnieć, żeby się usuneło wpis w urzędzie. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:05
|
|
|
no jakoś tak to wygląda; a co do pytania GrzesieKK, to na każdej stacji diagn. gdzie byłem sprawdzali tylko świadectwo na butlę, czy jest jeszcze nie za stara i bezpieczna, raz na 3 gościu tylko jej numery chciał, następne wizyty nawet nie zaglądał gdzie ona jest;
pod maskę także nikt nie zaglądał co tam jest; zresztą nawet jakby zajrzał to zobaczy, że jest instalka LPG, nawet sekwencja w Twoim przypadku, ale nie wie, że nie taka powinna być bo nie biorą papierów od reszty instalki, czyli jaki reduktor, jaka marka itp... nie spotkałem się z tym nigdzie, nawet na nie-swoich przeglądach... więc na stacji diag. nie powinno być problemów.
Inna sprawa - grzebanie przy LPG od regeneracji reduktora przez wymianę głębszą w instalce to nei zabawa jak wiesz zapewne, bo to Twoje bezpieczeństwo, nie możesz nic oszczędzić ani 'rzeźbić', więc w razie zamian zrób to dokładnie i dobrze;
no a poza tym nie będzie to legal do końca, to wiadomo, nie masz papierów na instalatora/wykonanie usługi, nie masz certyfikatu na całą instalkę ani nic, tylko na butlę... więc niby nic z tego nie ma, ale gdyby coś kiedyś... to wtedy musiałbyś udawać głupa , że takie kupiłeś a w ogóle co to jest LPG? |
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:17
|
|
|
Legalizacja butli jest na 10 lat i na to potrzebujesz paier. Reszty nie sprawdzają |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:32
|
|
|
Sprawdzają... ostatnio musieliśmy iść na komendę ze wszystkimi papierkami od instalacji LPG. Pół mojego miasta dostało takie wezwania... |
|
|
|
|
bob96
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:43
|
|
|
czyli podobna akcja jak z oprogramowaniem komputera, mam na mysli Windowsa ?? |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:47
|
|
|
taaaak, ale wtedy komenda musiała by być z kartonu ustawiona gdzieś w parku a pan policjant kontrolująco-mandatujący strój musiałby oddać do teatru na drugi dzień... |
|
|
bob96
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:49
|
|
|
Czyli w tym kraju wszystko możliwe |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
diabelski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-06-2007, 21:45
|
|
|
Witam, jak jeżdże na przeglądy to nie zabieram żadnych papierów, gość jak mu się chce to sam sprawdza na butli do kiedy ważna. Popatrzy i ok, nigdy nie miałem z tym problemów. |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-06-2007, 16:55
|
|
|
Dobra widzę że pare osób nie doczytało dokładnie o co mi chodzi, wiec pare słów sprostowania, partaniny nie zamierzam robić
Papiery na instalacje mam, butla ma homologacje do 2014 roku, fakturka i potwierdzenie montazu instalacji w zakladzie zajmujacym sie tym jest. Ja jedynie wywalam osprzet od I generacji [butla zostaje] i laduje elektronike, parownik i wtryski od sekwencji, calosc polaczen elektrycznych bedzie zrobiona jak nalezy smiem twierdzic ze dokladniej niz przez instalatora lpg, z zawodu jestem elektronikiem, sam bede tez stroil instalke, w przypadku STAG300 bo taka bede ladowal caly interfejs jest polski, laptop na kolana spiety ze sterownikiem od sekwencji, druga osoba za kolko i w droge na zbieranie mapy wtrysku na benzynce a potem zgrywanie czasow wtrysku dla LPG, ktos kto ma pojecie o mechanice samochodowej i nie boi sie komputerow, elektroniki sam sobie z tym poradzi.
Co do sprawdzenia szczelnosci instalcji, moj wój jest instalatorem urzadzen gazowych typu piecyki itp i posiada odpowiedni sprzet pomiarowy do sprawdzenia szczelnosci wiec o to sie nie boje.
Jedyne co sie balem to to ze na przegladzie sprawdzaja czy ma sie taka instalke jak w papierach, ale jesli tylko sprawdzaja wpis w dowodzie i legalizacje butli to luzik, wszytko mam i nie bedzie problemu. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
kuba186
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-06-2007, 12:31
|
|
|
mój znajomy nie miał wbitego gazu w dowód i zawsze jeździł na przegląd "ze stówką" w dowodzie |
_________________ Było: Tipo 1.4 S + LPG '95
Jest: Nuova Lancia Delta 1.8 '94 |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-06-2007, 12:36
|
|
|
a ja mam wbite w dowód ze mam gaz ale papiery gdzies zaginely :/ |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|