|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak to makarony nie potrafią opisywać części |
Autor |
Wiadomość |
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-01-2008, 18:40 Jak to makarony nie potrafią opisywać części
|
|
|
Wstawiłem sobie Tipolota na serwis, do wymiany wachacze, końcówki drążka. Niby prosta sprawa. Okazało się, że lewa zwrotnica jest zużyta, to akurat prawda bo jak kolumny mcphersona wymieniałem to zauważyłem już że swoje przeżyła.
Zaczęły się więc poszukiwania zwrotnicy na sworzeń 15mm, zakończone niepowodzeniem - nigdzie w trójmieście nie ma. Udało mi się za 50zł wyrwać z jakiegoś tipo ale niestety na sworzeń 17mm, no trudno. Wachacze już miałem 15mm komplet ale i do ojca tipo z 17 też miałem, to sobie pożyczyłem lewy:) Wszystko ładnie, już się cieszę, a tutaj do wymiany łożysko w zwrotnicy. Niby łożyska są, ale... tutaj się zaczęły jaja, bo wedle wszelkich katalogów powinny pasować te co ja wyszukałem dwa i jedno ze sklepu to mi serwis znalazł. Okazało się, że mimo tego, że niby pasuje, tak na prawdę...nie. Jest za duże. Mniejszych - podejrzewam że ze zwrotnic na sworzeń 15mm - nie ma na stanie nigdzie, na jutro będą. Mam już nadzieję, że podpasują i dostanę w końcu samochód, bo zaczyna mnie to wkurzać. A najgorsze jest to, że każdy katalog mówi co innego, nawet łożysko oryginalne z fiata nie pasowało.
Makarony mogłyby się nauczyć oznaczania części, bo znalezienie odpowiedniej graniczy już z cudem... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:11
|
|
|
z czasem się nauczysz które są do Ciebie i którym katalogom w jakiej materii ufać... w niektórych nie ma np mojego silnika wg innych też łożysko z Doblo miało u mnie pasować a jest za duże i musiałem zamienić... niestety ale w katalogach często jest bajzel i lepiej samemu sprawdzić/pomierzyć wszystko zawsze na ile się da albo pytać kogoś kto to już robił... |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 11-01-2008, 23:13
|
|
|
Ha, nie ja jeden mialem ten problem. Ja szukalem zdalnie nie majac nawet widoku na samochod, a i serwisowi majacemu samochod na podnosniku tez sie nie udalo:)
Co jak co, ale katalog fiata powinien jednak byc najlepszy, a w nim takie bzdury były że szok.
Np w jednym miejscu próbowano mnie przekonać, że tipo miały dwie modernizacje. Ale jakie! W 89 pono była pierwsza i zamiana sworzni z 15 na 17 a w 93 druga i...tak! zmiana sworzni...ale z 17 na 19mm! Usłyszawszy to wyszedłem nie dziękując, bo mi się słabo zrobiło.
Nawiasem, jest jakisz szybki sposob poznania przyblizonego rocznika samochodu (<93 czy 93<) nie patrząc w papiery? Na jednym szrocie dorwałem całego tipo i chciałbym z niego pożyczyć parę części, ale nie wiem jak to wygląda z rocznikiem, a papierow nie maja na niego. Po atrapie nie idzie, bo jest juz nowa, ta mała. Ale kierownica dalej wklęsła stara i niebieska tapicerka. Jak to ugryźć? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-01-2008, 08:35
|
|
|
dcfan napisał/a: | Makarony mogłyby się nauczyć oznaczania części, bo znalezienie odpowiedniej graniczy już z cudem... |
smignij do forda, pobaw sie katalogiem serwisowym microcat.. tam dopiero jest bajzel, czasem po numerach nadwozia i znalezieniu czesci do danego auta klamoty nie pasuja i tak.. nazewnictwo i sposob rozmieszczenia czesci w kat. serw. to kompletna kicha..
fiat przy fordzie to wypasem jest..
dcfan napisał/a: | Co jak co, ale katalog fiata powinien jednak byc najlepszy, a w nim takie bzdury były że szok |
pamietaj ze katalogi zamiennikow robione byly przez ludzi i tyle lat w motoryzacji siedze i nie widzialem jeszcze idealnego katalogu, czasem sprzedawalem czesci ktore wedle katalogow kompletnie nie pasily do danego auta a byly dobrze dobrane
najprostszym i najperniejszym dobieraniem czesci jest najpierw znalezienie ich w eperku po numerach nadwozia i spisaniu sobie numeru oryginalu, pozniej zamienienie tego numeru na dostepne zamienniki na rynku, masz wtedy 95% pewnosci ze klamot spasi
dcfan napisał/a: | Ale kierownica dalej wklęsła stara i niebieska tapicerka. Jak to ugryźć |
patrz na deske, wypukle czy plaskie zaokraglenie kokpitu, otworz maske spisz sobie numery nadwozia, klepnij do epera i zerknij na date produkcji |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-01-2008, 09:58
|
|
|
opti napisał/a: | smignij do forda, pobaw sie katalogiem serwisowym microcat.. tam dopiero jest bajzel, |
Toś mnie pocieszył opti, bo wczoraj Fokę kupiłem |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-01-2008, 10:17
|
|
|
dcfan, jak nic nie było kombinowane to date i miesiąc masz wybity na pasach bezpieczeństwa
z tego co wiem robili to włosi i japońce
pozdrówka |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 12-01-2008, 16:45
|
|
|
A na te pasy nie wpadłem:) Jak bede na złomie jeszcze raz zajrzę na pasy i spiszę sobie numery:)
Co do nieszczęsnej naprawy, samochod dwa dni wisial na podnosniku w warsztacie ale sie udalo w koncu. Po 4 nie pasującym lozysku kupilem w przydroznym sklepie lozysko rozmiar mniejsze z zewnątrz, z panem sprzedawcą pomierzylismy rozmiary wewnetrzne, zewnetrzne i grubosc, i się udalo, lozysko od Palio pasowalo. Jak zajechalem na warsztat dac im to okazalo sie, ze udalo im sie znalezc u siebie pasujace, z kolei od cienkiego. Wiec mam lozysko od cienkiego, mimo tego, ze wedle wszelkich znakow na ziemi i niebie nie ma szans pasowac do zadnej zwrotnicy. Chyba ze to zwrotka nie od tipo/tempra, ale wtedy jakim cudem jest identyczna i wsio reszta pasuje?
To pytanie pozostawiam jako retoryczne, bo chyba nikt nie dojdzie co i jak jest.
Wymienione wiec wachacze (prawy 15mm lewy 17mm), zwrotka lewa, łozysko lewe, koncowki drazka i prawy drazek kierowniczy:) Od Małego dwie felgi bo jedna zepsulem, jeszcze dwie oponki i bedzie przod prawie zrobiony (jeszcze do wymiany amorki bo te maja dosc) bo klocki i tarcze tez juz nowe a polosie i przeguby zmienil poprzedni wlasciciel.
Do tego pozostaje tyl hamulce - postaram sie zrobic swap z tego tipo co znalazłem bo mu dzialaja ladnie, a u mnie zero no i pompa hamulcowa tez do wymiany bo puszcza. Ale to poczekac musi.
Skasowali mnie 370 z lozyskiem za to wszystko w jednym z najlepszych trojmiejskich serwisow, wiec bardzo im dziekuje za to i polecam wszystkim ITD w Wejherowie - na prawdę warto! |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-01-2008, 18:43
|
|
|
Emf napisał/a: | bo wczoraj Fokę kupiłem |
cos wyrwal? |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 13-01-2008, 00:54
|
|
|
Ford... złooo! |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 13-01-2008, 09:24
|
|
|
dcfan napisał/a: | Ford... złooo! |
Moze i tak bo sam miałem pezejscia z Fordem, ale nie Foka to jest naprawde ładne auto tylko ze szkoda ze nie pod logo fiata |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 13-01-2008, 12:09
|
|
|
Szczerze to chciałem Fiata
Szukałem Bravo kilka m-cy ale mały wybór jest
Myślałem też o Stilo ale tylko i wyłącznie 3D bo 5D i Multiwagon są paskudne, niestety Stilo też ciężko znaleźć, a jak był fajny model to już mocno przekraczał moje fundusze :/
Po Focusie planuję Bravo II jak już będą kilkuletnie
dcfan napisał/a: | Ford... złooo! |
Powiem Ci, że jak na razie to zło mi się baaaaaaaardzo podoba
Podoba mi się przede wszystkim jego wygląd zewnętrzny i środek.
Super trzyma się drogi no i nieźle gania |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|