Olej jadalny zamiast ropy? |
Autor |
Wiadomość |
Mir23
Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2005 Posty: 87 Skąd: Chełm, Warszawa
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 12:22 Olej jadalny zamiast ropy?
|
|
|
Witam. Chciałem zapytać czy ktoś z drogich kolegów próbował może dolewać do ropy oleju jadalnego? Widziałem ostatnio w programie Pasjonaci Transita, który śmigał wyłącznie na oleju rzepakowym, czytałem o tym trochę w necie i zdania jak zawsze są podzielone. Co wy o tym sądzicie? Ja mam zamiar spróbować. |
_________________ Była: Tempra SW, 1.9 TD, XII.1993r, 140000km
Była: Micra 1.3, 1993r., 165000km
Jest: Audi A4 Avant 1.8 1996r. przebieg - kto to wie? |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 13:23 Re: Olej jadalny zamiast ropy?
|
|
|
W TOP GEAR już dawno temu pokazywali stare Volvo śmigające na zużytym w smażalni oleju - dolewano tylko do niego łyżkę jakiegoś dodatku. Generalnie da się, ale silnik musi być wg. starych technologii, współczesne się wykończą. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 19:52
|
|
|
W ostatnim tygodniku Motor był ten temat poruszany i gdyby nie wat to całkiem ciekawa alternatywa |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 20:23
|
|
|
ponoć z Biedronki najlepszy,bo najtańszy |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 21:11
|
|
|
przyznam się, że sam też chciałem spróbować - sciągnąłem sobie kilka schamtów-pomysłów jak zrealizować pogrzewanie oleju.
cały pomysł jest o tyle fajny, że nie wymaga zbytniej inderencji w auto - łatwo założyć i łatwo zdjąć
Jak się zrobi cieplej i czas się znajdzie to można pokombinować.
Ogónie jak by było gorące lato to sądzę, że można nawet wlać bezpośrenio do baku i nie powinno być problemów z zapychaniem wtryskiwaczy i zapaleniem mieszenki |
|
|
Mir23
Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2005 Posty: 87 Skąd: Chełm, Warszawa
|
Wysłany: 13-04-2006, 08:03
|
|
|
Wczoraj dolałem do zbiornika 10 litrów (z lidla 2.29zl z litr) na próbę. Wszystko OK poza smrodem placków z rury wydechowej. Zmieszałem oczywiście z ropą gdyż bałem się lać samego oleju. Do ok.30 litrów ropy dodałem 10 rzepakowego i teraz tak właśnie będę czynił. Wyciszyło trochę silnik a wydaje mi się, że trochę lepiej przyspiesza |
_________________ Była: Tempra SW, 1.9 TD, XII.1993r, 140000km
Była: Micra 1.3, 1993r., 165000km
Jest: Audi A4 Avant 1.8 1996r. przebieg - kto to wie? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 08:11
|
|
|
Hehe Czyli dales 22.90zł za 10 litrów? W sumie taniej Troche drozej niz gaz.
A co do podgrzewania to mozna zrobic to na zasadzie elektrycznego przeplywowego ogrzewacza - taki jak np. od wody. Ale by trzeba dobry aku miec - z 100Ah no i przy odpalaniu odczekac zanim nagrzeje.
Albo jakos wpiac sie w maly obieg wody, ale to znowu bylo by dobre jak by byl juz silnik rozgrzany. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
zdrowko
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 25 Lis 2004 Posty: 166 Skąd: Drezdenko
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 10:00
|
|
|
łatwiej i bezproblemowo jest używać oleju opałowego cena zbliżona do oleju z lidla :dance: |
_________________ Tempra Kombi SW- silnik Alfa Romeo 1.9 TD z intercoolerem-przebieg 102 tyś. Alfa Romeo 156 2.4 JTD
|
|
|
|
|
bornek
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 110 Skąd: Gorzów Wielkopolski
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 12:57
|
|
|
ego napisał/a: | ponoć z Biedronki najlepszy,bo najtańszy |
no i jak zawsze z pierwszego tłoczenia |
_________________ Fiat Tipo 1994 r. 1,4 benzyna + LPG , kolorek bordo
Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski
Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-04-2006, 16:11
|
|
|
Hehe znajomi jezdza juz tak od roczku i nie narzekaja :-)
Przy opale zawsze ryzyko kontroli jest a co komu ze na roslinnym :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 13-04-2006, 16:57
|
|
|
No tak paliwa do góry, to odgrzewamy stare kotlety
Proponuje zainteresowac sie smazalniami i innymi takimi, co prawda smazalnie gdzies juz raczej olej oddaja, ale moze akurat sie uda.
Taki olej wystarczy jedynie dobrze przefiltrowac i po krzyku.
Co do jazdy na oleju (opalowym, ze smazalni , z wlasnego pola) ..... niestety. No chyba że ktoś chce tego uzywac do ciagnika na swoim polu, w generatorze pradu, czy jakis innych maszynach rolniczych to droga wolna.
Do jazdy po drogach NIE , nie ma oplaconej akcyzy, podatku drogowego (ktory jest w paliwie). Co prawda wykrycie takiego oleju z wlasnorecznie tloczonego z rzepaku , czy oleju ze smazalni jest problematyczne, ale niestety jezdzenie na takim paliwie po drogach to tak samo jak jezdzenie na opale.
Z takich ciekawszych patentow to jezdzenie na etanolu, tez mozna i cena wyprodukowania porownywalna z gazem, bez utraty mocy. Niestety trzeba miec mala przydomowa bimbrownie |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 13-04-2006, 17:47
|
|
|
aristo napisał/a: | Proponuje zainteresowac sie smazalniami | Tak,tak to prawda już kiedyś pisałem że pierwszy raz usłyszałem w TV wbędąc w Berlinie (ok.rok temu) iż taksówkarze z Berlina jeżdżą na oleju z fryturni i sam poznałem takiego najpierw przez prymitywny lej i podwójną bibułkę filtracyjną i potem do zbiornika 1:1 z ropą (do okulara to nie żarty) a samą fryturnię do busa MB207 którym sam jeździłem jedyna wada to Mir23 napisał/a: | poza smrodem placków | i nic pozatym A! ja jeździłem latem obawiam się że zimą to nic dobrego |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 13-04-2006, 19:16
|
|
|
MupiK napisał/a: | Przy opale zawsze ryzyko kontroli jest a co komu ze na roslinnym :-) |
Tak właściwie to na roślinnym też nie można lekalnie jeździć, bo wg. polskiego prawa cokolwiek byśmy nie lali do baku musimy zapłacić akcyzę.... Poważnie - nawet jak ktoś wymyśli auto na wodę, będzie musiał zapłacić za nią akcyzę!! Przykład kolejnych idiotycznych przepisów
[ Dodano: 13-04-2006, 19:22 ]
ups... widzę, że trochę zdublowałem wypowiedź aristo |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-04-2006, 20:43
|
|
|
Hehe niektórzy chyba popadają w paranoję
Nie porównujcie jazdy na opale z jazdą na "Kujawskim".
Opał to PALIWO dla rolników na którą nie jest nałozona akcyza przez co jest tańsze.
Jest PRZEZNACZONE dla konkretnej grupy zawodowej!!!!!
Jazda na nim jest faktycznie niezgodna z prawem chociaż tylko kretyn by miał z tego powodu wyrzuty sumienia
Jazda na "Kujawskim" to już inna broszka.
Ciekawe kto przyjąłby Wam akcyzę za 10 litrów oleju i gdzie byście ją zapłacili
Czy olej kujawski jest na liście do opodatkowania akcyzowego??
Póki nie nie popadajmy w paranoję |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 13-04-2006, 21:49
|
|
|
Emf napisał/a: | Hehe niektórzy chyba popadają w paranoję
Nie porównujcie jazdy na opale z jazdą na "Kujawskim".
Opał to PALIWO dla rolników na którą nie jest nałozona akcyza przez co jest tańsze.
Jest PRZEZNACZONE dla konkretnej grupy zawodowej!!!!!
Jazda na nim jest faktycznie niezgodna z prawem chociaż tylko kretyn by miał z tego powodu wyrzuty sumienia
Jazda na "Kujawskim" to już inna broszka.
Ciekawe kto przyjąłby Wam akcyzę za 10 litrów oleju i gdzie byście ją zapłacili
Czy olej kujawski jest na liście do opodatkowania akcyzowego??
Póki nie nie popadajmy w paranoję |
mówisz paranoje ... hmmm
podstawa prawna:
Ustawa o podatku akcyzowym z 23 stycznia 2004 r. (Dz. U. 29, poz. 257 z 2004 r.)
Olej roślinny w baku to także paliwo. A wszystkie wyroby, które służą do napędu silników są obłożone podatkiem akcyzowym. Na oleje roślinne nie ma zwolnień.
Polecam ustawe o biopaliwach oraz o padatku akcyzowym do poduszki zanim ktoś wpadnie na pomysł jaki to świetny byłby interes produkować i sprzedawać olej roslinny z rzepaku.
z życia wzięte:
"W połowie lipca w Szczepanowie pod Inowrocławiem policja zatrzymała rolnika, w którego gospodarstwie znaleziono kilka tysięcy litrów oleju rzepakowego własnej produkcji i komponenty do biodiesla. Grozi mu postępowanie karno-skarbowe, gdyż nawet jeśli produkuje biopaliwa na własne potrzeby, musi płacić najwyższą akcyzę. Na oleju rzepakowym, używanym jako ekologiczne paliwo, łapę położył fiskus." |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 13-04-2006, 21:50
|
|
|
Emf my po prostu mówimy o kretyńskich przepisach w naszym kraju.
Ja ani nie mam wyrzutu, że jeżdże na opale i raczej bym nie leciał z kasą w zębach do urzędu, bo nalałem Kujawiaka do baku *] |
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 13-04-2006, 21:57
|
|
|
RaV napisał/a: | kretyńskich przepisach | Ok! Jasne i myślę że nikt z klubowiczów Cię nie zadenuncjuje byś płacił cokolwiek do tzw skarbu poństwa , ja też nie mam wyrzutu że jeździsz na opale i niech twojemu Tipkowi to wydzie na zdrowie |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-04-2006, 22:59
|
|
|
aristo napisał/a: | mówisz paranoje ... hmmm |
A jednak Ty piszesz bzdury.
Przeczytaj tą ustawę uważnie bo:
Mylisz SPRZEDAŻ z wykorzystaniem oleju na potrzeby własne.
Mylisz PRODUKCJĘ z zakupem oleju w sklepie i wlaniem go do baku.
Przeczytaj uważnie Ustawę o podatku akcyzowym i powiedz mi na podstawie, którego paragrafu każesz mi płacić za "kujawski" w baku??????
Ja mogę sobie tam wlać nawet i cocacolę albo sok pomidorowy bo mogę uważać to jako UZDATNIACZ, za który rozumiem też mi każesz płacić????
Czy widziałeś ulepszacze paliwa z naklejoną akcyzą????
To tak jak z winem.
Spróbuj produkować i sprzedawać je, to zaraz pogoni Cię skarbowy.
Ale ciekawe co mi zrobi skarbówka za balon wina stojący na balkonie????
Art. 24. 1. Zwalnia się od akcyzy dodatki lub domieszki do paliw silnikowych oraz towary przeznaczone do użycia jako paliwa silnikowe inne niż paliwa silnikowe lub oleje opałowe wymienione w poz. 5 załącznika nr 1 do ustawy, w przypadku gdy są zużywane do innych celów niż napędowe, opałowe lub jako dodatki lub domieszki do paliw silnikowych. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 13-04-2006, 23:25
|
|
|
Emf napisał/a: | aristo napisał/a: | mówisz paranoje ... hmmm |
A jednak Ty piszesz bzdury.
Przeczytaj tą ustawę uważnie bo:
Mylisz SPRZEDAŻ z wykorzystaniem oleju na potrzeby własne.
Mylisz PRODUKCJĘ z zakupem oleju w sklepie i wlaniem go do baku.
Przeczytaj uważnie Ustawę o podatku akcyzowym i powiedz mi na podstawie, którego paragrafu każesz mi płacić za "kujawski" w baku??????
Ja mogę sobie tam wlać nawet i cocacolę albo sok pomidorowy bo mogę uważać to jako UZDATNIACZ, za który rozumiem też mi każesz płacić????
Czy widziałeś ulepszacze paliwa z naklejoną akcyzą????
To tak jak z winem.
Spróbuj produkować i sprzedawać je, to zaraz pogoni Cię skarbowy.
Ale ciekawe co mi zrobi skarbówka za balon wina stojący na balkonie????
Art. 24. 1. Zwalnia się od akcyzy dodatki lub domieszki do paliw silnikowych oraz towary przeznaczone do użycia jako paliwa silnikowe inne niż paliwa silnikowe lub oleje opałowe wymienione w poz. 5 załącznika nr 1 do ustawy, w przypadku gdy są zużywane do innych celów niż napędowe, opałowe lub jako dodatki lub domieszki do paliw silnikowych. |
czyżbyś znalazł lukę .... ale nie sądzę
ja rowniez jakies dwa lata temu sie napalałem na to, czytałem te dwie ustawy ..... i nie sadze zeby to sie dało ominąć tak prosto jak myslisz .....
wystarczy że przeczytasz to :
http://www.zieloni.osiedle.net.pl/fzbbiopaliwa.htm
najwazniejsze zdanie :
"NIESTETY, OBECNIE OSOBY które produkują W POLSCE na użytek własnych gospodarstw rolnych paliwo w 100 % pochodzenia roślinnego rzepakowe (a nie jakieś tam śmieszne dodatki 2-czy 5 %-tzw. 100 % biodiesel) od kilku lat musza to robić nielegalnie, bo nie ma wydanych odpowiednich norm i uregulowań prawnych. Tak więc instalacje do produkcji 100 % biopaliw działają nielegalnie."
Pozostaje sprawa tych dodatkow ulepszaczy .... ale wydaje mi sie ze sprawa Twojego soku pomidorowego też jest dokladnie okreslona. |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 14-04-2006, 20:02
|
|
|
Jutro (sobota) o 9:30 na Polsacie będzie progam (Pasjonaci) właśnie o jeżdżeniu na oleju roślinnym - jak wpływa na silnik i czy faktycznie można.
Będziemy oglądać - może coś się wyjaśni |
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-04-2006, 20:07
|
|
|
9:30? To przeciez środek nocy
A co do zastosowania paliwa pochodzenia roślinnego to są w Polsce firmy profesjonalnie przerabiające auta do poruszania się na tym paliwie. Lecz najczesciej stosuje się to przy autach ciężarowych, gdzie wiadomo każdy litr się liczy. |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 15-04-2006, 09:24
|
|
|
Co za wieśniacki program - wczoraj mówili, że o oleju będzie dziś, a dziś zaśpiewali, że za tydzień.... a specjalnie wcześnie wstałem |
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-04-2006, 14:01
|
|
|
Co nie co o ofercie - Klik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 15-04-2006, 22:53
|
|
|
ciekawe.... sprzedają, więc może jakoś to można...
opał to zrozumiem, ale rzeczywiście, jak się doleje pół na pół kujawski to co mogą zrobić... każdy sobie do baku może wrzucić nawet mydło...
a kujawski potraktować jako uszlachetniacz do brudnej ropy
poza tym czy np na kontroli będą mierzyć ile kujawsiego a ile ropy jest? a może taką zatankowano mieszaną? za produkcję na większą skalę to mogliby się czpić, ale jak szaraczek do baku doda rzepakowego to chyba nie ma podstaw póki co się czepiać porządnie..... ciekawe rozwiązanie.... o transicie słyszałem też....... |
|
|
|