Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czuć paliwa.
Autor Wiadomość
ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-05-2006, 23:10   Czuć paliwa.

Pomóżcie bo może miał ktoś już taki przypadek.Podczas jazdy samochodem nie ważne na jakim paliwie,gdy mam zamknięte szyby to NIC nie czuć.Ale wystarczy że uchyle któreś okno i odrazu zaczyna śmierdzieć.Jadąc na gazie śmierdzi gazem a jadąc na benie śmierdzi beną.Wydaje mi się że zapach jest typowy dla spalin.(nie czuć benzyny tylko spaliny po benzynie i to samo z gazem)Ostatnio preglądałem wydech i wymieniłem podwieszke gumową pod środkowym tłumikiem.Wtedy to zobaczyłem okopconą kryze przy katalizatorze.Wyjąłęm kata i wszystko ładnie obspawałem.Zmontowałem i dalej śmierdzi.Z kanału(sąsiada) nic więcej nie zauważyłem.Może ktoś pomoże. :(
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 26-05-2006, 23:50   

Moj starszy miał kiedyś taki sam problem w dużym fiaciorze. Szyby zamknięte było ok. Szyby otwarte - aż mnie czasem łeb od spalin bolał. U mechaników był kilku, ale jakoś żaden nie wiedział co i jak. W koncu trafił się jeden i zaczął przeglądać przyłaczenie wydechu do reszty pod maską i znalasł nieszczelności na połączeniach. Może i u ciebie tak jest? Albo poprostu spaliny ulatują pod maske zamiast w rure w takim miejscu, że nie mogą dolecieć do wentylacji wewnątrz ale ulatując przez maskę lecą w okno? Takie ukryte sprawy są najgorsze bo samemu trzeba dojść.. :evil:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-05-2006, 17:39   

przeglądałeś dokładnie kol. wydechowy -łączenie z rurami? łączenia jaeszcze przed katem i środkowym tłumiekiem, aż do silnika.... raczej tylko stamtąd by tak zawiewało...
ew nawet nieduża ale uperdliwa dziura w rurach, której nie zauważyłeś bo jest np bardziej na górze rury którejś wypalona/wyrdzewiała...

a wchodziłeś na kanale pod zapalone autko? ktoś by dał gaz i oglądaj którędy dmucha... tak powinieneś dojść...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 27-05-2006, 21:39   

Wchodziłem pod zapalone autko ale nie było gazowane.Skoro przez przednie szyby to raczej gdzieś z przodu.Chyba kupie uszczelki pod kolektor wydechowy i dwururke.A trzeba odkręcać ssący przy demontażu wydechowego bo niechce mi się płynu spuszczać.
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-05-2006, 21:43   

Witaj !

Musi ktos troszke przegazowac silnik i zobaczysz skad to leci....a moze to typowy zapach benzyny? To tez przerobilem w temprze a bylo dosc dziwne :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 27-05-2006, 21:45   

To jest ewidętny zapach spalin benzyny lub gazu.Kiedyś śmierdziało jak mu mocno przycisnołem,a teraz pawie cały czas.
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-05-2006, 21:46   

Albo masz pekniety gdzies kolektor...w niewidocznym zbyt miejscu.

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

olsen.25 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-10-2006, 19:17   

słuchaj jest jeszcze jedna możliwość sprawdż uszczelkę na tylniej klapie.Miałem ten sam problem
     assistance

ZielonyTBG 

Wysłany: 18-10-2006, 23:22   

olsen.25 napisał/a:
słuchaj jest jeszcze jedna możliwość sprawdż uszczelkę na tylniej klapie.Miałem ten sam problem

Tego nie brałem pod uwagę.W chwili wolnego czasu sprawdze czy jest wszystko tak jak trzeba.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu