|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czuć paliwa. |
Autor |
Wiadomość |
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-05-2006, 23:10 Czuć paliwa.
|
|
|
Pomóżcie bo może miał ktoś już taki przypadek.Podczas jazdy samochodem nie ważne na jakim paliwie,gdy mam zamknięte szyby to NIC nie czuć.Ale wystarczy że uchyle któreś okno i odrazu zaczyna śmierdzieć.Jadąc na gazie śmierdzi gazem a jadąc na benie śmierdzi beną.Wydaje mi się że zapach jest typowy dla spalin.(nie czuć benzyny tylko spaliny po benzynie i to samo z gazem)Ostatnio preglądałem wydech i wymieniłem podwieszke gumową pod środkowym tłumikiem.Wtedy to zobaczyłem okopconą kryze przy katalizatorze.Wyjąłęm kata i wszystko ładnie obspawałem.Zmontowałem i dalej śmierdzi.Z kanału(sąsiada) nic więcej nie zauważyłem.Może ktoś pomoże. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-05-2006, 23:50
|
|
|
Moj starszy miał kiedyś taki sam problem w dużym fiaciorze. Szyby zamknięte było ok. Szyby otwarte - aż mnie czasem łeb od spalin bolał. U mechaników był kilku, ale jakoś żaden nie wiedział co i jak. W koncu trafił się jeden i zaczął przeglądać przyłaczenie wydechu do reszty pod maską i znalasł nieszczelności na połączeniach. Może i u ciebie tak jest? Albo poprostu spaliny ulatują pod maske zamiast w rure w takim miejscu, że nie mogą dolecieć do wentylacji wewnątrz ale ulatując przez maskę lecą w okno? Takie ukryte sprawy są najgorsze bo samemu trzeba dojść.. |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 17:39
|
|
|
przeglądałeś dokładnie kol. wydechowy -łączenie z rurami? łączenia jaeszcze przed katem i środkowym tłumiekiem, aż do silnika.... raczej tylko stamtąd by tak zawiewało...
ew nawet nieduża ale uperdliwa dziura w rurach, której nie zauważyłeś bo jest np bardziej na górze rury którejś wypalona/wyrdzewiała...
a wchodziłeś na kanale pod zapalone autko? ktoś by dał gaz i oglądaj którędy dmucha... tak powinieneś dojść... |
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:39
|
|
|
Wchodziłem pod zapalone autko ale nie było gazowane.Skoro przez przednie szyby to raczej gdzieś z przodu.Chyba kupie uszczelki pod kolektor wydechowy i dwururke.A trzeba odkręcać ssący przy demontażu wydechowego bo niechce mi się płynu spuszczać. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:43
|
|
|
Witaj !
Musi ktos troszke przegazowac silnik i zobaczysz skad to leci....a moze to typowy zapach benzyny? To tez przerobilem w temprze a bylo dosc dziwne |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:45
|
|
|
To jest ewidętny zapach spalin benzyny lub gazu.Kiedyś śmierdziało jak mu mocno przycisnołem,a teraz pawie cały czas. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:46
|
|
|
Albo masz pekniety gdzies kolektor...w niewidocznym zbyt miejscu. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
olsen.25
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-10-2006, 19:17
|
|
|
słuchaj jest jeszcze jedna możliwość sprawdż uszczelkę na tylniej klapie.Miałem ten sam problem |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 18-10-2006, 23:22
|
|
|
olsen.25 napisał/a: | słuchaj jest jeszcze jedna możliwość sprawdż uszczelkę na tylniej klapie.Miałem ten sam problem |
Tego nie brałem pod uwagę.W chwili wolnego czasu sprawdze czy jest wszystko tak jak trzeba. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|