|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[MPI] Tipo 1.8ie MPI DOHC - slabe osiagi i dynamika. |
Autor |
Wiadomość |
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-12-2011, 11:13 [MPI] Tipo 1.8ie MPI DOHC - slabe osiagi i dynamika.
|
|
|
Po wielomiesiecznej walce z zamulencem, odnajdywaniu i eliminowaniu kolejnych usterek mechanicznych, elektrycznych i elektromechanicznych udalo mi sie w koncu odzyskac sprawnosc silnika - dynamike i osiagi.
Jak sie okazalo zawiodla diagnostyka moj IAW 85.5M rozkladal po kolei urzadenia diagnostyczne - Carmana, Examinera, zdmodyfikowanego dominatora oraz oryginalne interfejsy fiatowksie - kazdy pokazywal co innego - m.in bledy CPW, TPS, Plusa na Cewce, Map Sensor, wewnetrzny blad sterownikia, uszkodzenie procesora (motorola) sterownika, czujnik wody itp. W zwiazku z tym podmienione i wymienione zostalo pol wozu, a efekt znikomy (oprocz cewki - wrocil moment obrotowy dla 3000obr/min).
Jak glosi przyslowie "Polaku lecz sie sam", zaczalem kombinowac i udalo mi sie zapiac tipolca na wlasnym komputrze przez KKL VAG + 3pin Adapter + external 12+, za posrednictwem autorskiego IAW SCAN i IAW ECU SCAN. W miedzy czasie kupilem drugi komputer (dla potomnych wersje "ECOL" i "ECO" - fabrycznie bez immo).
Ten pokazal nastepujace odczyty dla starego kompa (blad aktywny i staly - nie do skasowania):
Co ciekawe ani stare, ani nowe zegary z sedici nie wypluwaly kontolki MIL, tzw. marechwki, check engine - ta pojawila sie dopiero w programie.
Nowy komputer natomiast nie ma zdanych bledow na benzynie i gazie wszystkie odczyty i parametry sa w normie, co najwazniejsze - dobiera sklad mieszanki (co czuc) i samochod wreszcie zaczal przyspieszac.
Prawdopodobna przyczyna uszkodzenia starego sterownika, bylo to, ze jakis idiota, kiedys, probowal zrobic reset kompa i podlaczyl do sterownika przez przkaznik stalego plusa! Oczywiscie resetow zadnych nie bylo, bo calosc podlaczona byla odwrotnie i mysle ze to z czasem ubilo sterownik. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 18-12-2011, 11:19
|
|
|
Prawdziwek, już ci to mówiłem, ale gratuluje rozwiązania odwiecznego Archiwum X, zaparcia i cierpliwości.
I tak przy okazji, to przeniosę temat do rozwiązanych, tu bardziej pasuje |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
|
Wysłany: 18-12-2011, 11:51
|
|
|
Najsmieszniejsze jest to, ze ten kod bledu (niech mnie ktos wyprowadzi jesli zle mowie) sygnalizuje uszkodzenie przewodu lampki check engine. Na drugim sterowniku nie ma tego bledu, wiec jak sie domyslam ubity komputer pokazuje nieprawde. Samo uszkdzenie przewodu nie mogloby spowodowac takiej pracy silnika. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino |
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 18-12-2011, 11:55
|
|
|
Prawdziwek, no jak miałeś trzepnięty ten komputer, to równie dobrze mógł pokazywać wyniki totolotka na kilka najbliższych losowań, albo pisać wiersze. Co nie zmienia faktu, że nie spełniał swojego podstawowego zadania, czyli nie sterował silnikiem. |
|
|
|
|
Marshall
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-12-2011, 00:10
|
|
|
Ja chyba nie jestem tak zdolny jak kolega i z moim 1.8i.e. dam sobie spokój bo sam zbyt wiele nie zdziałam z moją wiedzą a UWAGA już 4ech specjalistów z śląska powiedziało "Panie Dawidzie, ja się poddaje, dzisiaj bez diagnozy na koszt firmy" XD |
|
|
|
|
Tippo
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-01-2012, 03:01
|
|
|
Ciekawe podejście ``fachowców`` Ciekawe co by powiedzieli w serwisie Fiata . TaK CZYSTO TEORETYCZNIE DYWAGUJE BO koszty OPERACJI u serwisantów legitymujących się jako oficjalne serwisy zapewne byłyby cięzkie do strawienia..Chętnie zobaczyłbym ten 1.8 na zdjęciu. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 29-01-2012, 09:35
|
|
|
Marshall, u Prawdziwka podobnie, najlepsi specjaliści w Lublinie się dziwili, bo była to oczywista sprawa, że problem leży po stronie elektroniki a żaden komputer diagnostyczny albo nie dał się podpiąć, albo nie pokazywał problemów. Pod koniec wzmagań był wymieniany komputer.
Ps.: Części łatwiej znaleźć od Lancii |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|