|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czym konserwować blache wewnątrz na amen? |
Autor |
Wiadomość |
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-12-2009, 20:28 Czym konserwować blache wewnątrz na amen?
|
|
|
Witam, pytanie dość uniwersalne. Chciałbym się dowiedzieć czym wq was zakonserwować podłogę w środku tak, aby było solidnie. Zakłam że mam gołą blache bez farby i co dalej? Jakie środki najlepsze, jak nakładać? Jak serwisować? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-12-2009, 08:37
|
|
|
Na amen to tylko wodą święcona
Wszystko zależy od tego jaki masz dostęp (czy wszystkie fotele zdemontujesz?) i czy masz sprzęt.
Są specjalne środki do konserwacji podwozia. Mają one konsystencję takiego "ciepłego masła".
Można je nanosić poprzez smarowanie pędzlem po powierzchni, albo są takie w tubach, które wkręca się w pistolet pneumatyczny i natryskuje. Odpuść sobie takie środki jak w sprayu.
Przed położeniem warstwy oczyść dobrze powierzchnię na której będziesz nanosił środek.
Uważaj, bo środki te są bardzo "brudzące" więc nie ubieraj się w dobrze rzeczy.
Po wyschnięciu naniesiona warstwa twardnieje.
Nazwy środka nie podam, bo sam używałem kilku i wszystkie działają podobnie.
BTW, słyszałem kiedyś, że w latach PRL-u rządowe auta brali i konserwowali tak, że natryskiwali gorącą "smołę" (nie wiem czy akurat smołę, ale taki o to środek do konserwacji) na podwozie. Po wyschnięciu taka warstwa podobnież była nie do zdarcia. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
wiki1982
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 853 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 07-12-2009, 17:05
|
|
|
Larry075, weź sobie zmieszaj olej silnikowy (najlepiej zużyty) z bitexem czy hydrobitem i nawal tego tyle w profile żeby ci kapało z tego.Jak ci wyschnie to masz spokuj na ładnych kilkanaście lat.Ja w ten sposób konserowałem z kumplem auta na warsztacie znajomym i wszyscy byli z tego bardzo zadowoleni |
_________________ Zapraszam do mojego nowego miejsca pracy:
Sklep motoryzacyjny EURO-FIAT
ul.Przędzalniana 20 tel 42 674-61-80 ; 42 676-31-24 ; 794 077 776 lub
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60 |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
|
Wysłany: 07-12-2009, 21:29
|
|
|
miszko, Samochód (przepraszam że nie chodzi tu od tipo) jest rozebrany do gołej blachy, lakier z podłogi jest zerwany i pomalowany podkładem, jest to raczej konserwacja ponaprawowa. Cytat: | Nazwy środka nie podam, bo sam używałem kilku i wszystkie działają podobnie. |
Nigdy jeszcze tego nie robiłem a chętnie bym się poczytał o jakiś markach tylko nie wiem o jakich?
wiki1982, właśnie uzyskałem odpowiedź na pytanie którego jeszcze nie zadałem Czyli taka mieszanke oleju (którego w warsztacie mam sporo) z bitexem czy hydrobitem moge spokojnie lać w progi i inne takie zakamarki?
Własnie i czym się różni bitex od hydrobitu? Co lepsze? Nadają się do wnętrza albo na blachy pionowe (poszycie błotnika od wewnątrz czy blachy za nimi)?
@edit@
Tipo to ma blachy w ocynku ? coś słyszałem że nie w całości tylko jakieś 80%, prawda to? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|