|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś kwiczy:-P |
Autor |
Wiadomość |
pp187
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 13:54 Coś kwiczy:-P
|
|
|
Czołem,
jestem tu nowy, bo od niedawna mam _prawie na własność_ pięknego czerwonego Tipo 1.4 S po rodzicach - ale autoprezentację dam w innym dziale . Do rzeczy!
Od pewnego czasu z podwozia dochodzi niepokojący kwik - tak bym ten dźwięk określił. Ma on miejsce podczas ruszania oraz zmiany biegów - w szczególności przy mniej kulturalnej zmianie przełożenia, kiedy samochodem lekko szarpnie. Albo kiedy rozpędzę auto na biegu i bieg "zdejmę" wchodząc na luz.
Jestem prawie pewien, że dźwięk słychać z okolic przedniego zawieszenia.
Osobiście obstawiałem, że to coś z zawieszeniem silnika i skrzyni biegów. Koleś w warsztacie twierdził jednak, ze to coś z wydechem (użył określenia "jabłko"). Sprawdzałem wszytskie elementy wydechu - poskręcane mocno, bo od września ubiegłego roku mamy zupełnie nową rurę i oba tłumiki.
Więc co? Przy kołysaniu stojącym samochodem odgłosu nie ma. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam wszystkich! |
_________________ Fiat Tipo 1.4 S gaźnik, '93 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 15:41
|
|
|
Na 99% to będzie poduszka silnika. Po lewej stronie jak otworzysz maskę, masz ramię - ramię jest przykręcone w okolicy pompy paliwa do silnika. Z drugiej strony jest przymocowane do poduszki która jes przykręcona do ramy. Tam w poduszcze jest taka długa śruba. Przy wyrobieniu się gumy czasami ta śruba przy gwałtownym ruszaniu autem lub jedziesz autem i nagle puszczasz gaz ociera się o poduszkę powodując właśnie taki "pisk".
Sprawdz tą poduszkę. Właśnie chodzi o to, że dopiero podczas jazdy idzie usłyszeć, te akustyczne dzwięki. Miałem to samo, i też nie mogłem dojść co jest. Po wyjęciu poduszki tak jak mówiłem, całą guma z jednej strony się "zużyła" czy poprostu sparciała i odlecała. Wymiana poduszki naprawiła problem.
Zapewne to samo będzie u Ciebie. Koszt nowej coś koło 35-40zł w sklepie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
pp187
witamy nowego
|
Wysłany: 24-06-2007, 16:40
|
|
|
miszko, dzięki, potwierdzasz moje podejrzenia . Zobaczę to. Że gumy się zużywają to też fakt. Dzisiaj np. zauważyłem że pękł i spadł wężyk do przyspieszenia kątu zapłonu :/.
Teraz już wiem czemu przy wyższych obrotach spadła mi zauważalnie moc. Np. ostatnio na A2 Tipas nie chciał mi się rozpędzić do więcej niż 120 km/h bez wciskania gazu do dechy. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 19:59
|
|
|
Możesz jeszcze to sprawdzić na odpalonym silniku, wrzuć 1 bieg hamulec w podłogę i popuszczaj sprzęgło tak, żeby zawieszenie silnika i skrzyni zaczęło "pracować".
Jak będzie uszkodzona poduszka zawieszenia to po pierwsze silnik będzie "latał" i powinno być słychać ten dźwięk |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
pp187
witamy nowego
|
Wysłany: 26-06-2007, 21:43
|
|
|
Tak, to ewidentnie poduszka silnika. Kurczę, muszę wreszcie znaleźć czas dla mechanika, bo jest coraz gorzej - popiskuje mi już nawet od samych wibracji silnika na jałowym biegu (zwłaszcza jak jest zimny). |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-06-2007, 07:24
|
|
|
U mnie kwik był spowodowany przez rurę wydechową. Połączenie "portki" - pierwszy tłumik, to na sprężynach, wypracowało się i przy ruszaniu/zmianie biegów/cokolwiek było słychać coś na kształt kwiknięcia.
Połączenie zalałem przepracowanym hipolem i przestało. Oczywiście do czasu, aż hipol wyparował :/
Moja propozycja jest taka: włącz głośniej radio |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
pp187
witamy nowego
|
Wysłany: 27-06-2007, 16:34
|
|
|
Cytat: | Moja propozycja jest taka: włącz głośniej radio |
Haha, dobre , już nawet tak robię - do tego zamykam wszystkie okna . Po wizycie u mechanika, na którą czekam z wytęskinieniem, napiszę w czym naprawdę leży problem
** Dodano: 29-06-2007, 20:21 **
No tak, zgrywałem cwaniaka i znawcę A tu zonk :p. Okazało się po wizycie na kanale, ze debile, którzy instalowali nową rurę wydechową nie nałożyli smaru w tzw. "jabłku" i to kwiczało. Operacja kosztowała 30 zł - i jak ręką odjął |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|