|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo 1.4, wciąż to samo tyle że teraz odpala |
Autor |
Wiadomość |
ace260
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:14 Tipo 1.4, wciąż to samo tyle że teraz odpala
|
|
|
witam. mam poważny problem. tipus dusi sie przy odpalaniu, strzela z silnika, po wkreceniu na obroty jak sie rozgrzeje jest ok, ale ciezko z nim po nocy nie sposob odpalic a jesli juz to zaraz zgasnie. poprostu szaleje. wstawilem do mechanika. mlodzi chlopacy boje sie ze mi samochod caly wymienia ja zabule i nic sie nie poprawi!!! wymienili caly uklad zaplonu, podejrzewaja ze zaciasno na zaworach jest, ja im podpowiedzialem zeby sprawdzili cisnienie w pompie. boje sie co to moze byc. chcialbym im pomoc tak by mogli cos mi szybko zdzialac. awarii wiecej ale drobnych i pozniej przyjdzie na nie czas narazie chce by odpalil i jezdzi. pomocy!!!! |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:24
|
|
|
Napisz co masz za silnik, 1.4 ale wtrysk czy gaźnik.
Jeżeli strzela i zapłon jest ok to niech sprawdzą czy rozrząd się zgadza. Może być przestawiony.
Niech zdejmą obudowę rozrządu i zobaczą jak na znakach to wyglądą. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ace260
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2008, 11:28
|
|
|
1.4 na gaźniku, jest tez zainstalowana instalacja gazowa, ale nie wiem czy dziala nie byla jeszcze sprawdzana
** Dodano: 14-03-2008, 11:32 **
samochód kupiłem we wtorek w poznaniu trase przejechal pieknie choc byl problem max 120 km/h i nie chcial mi pojsc wiecej, nan nastepny dzien rano odpalil mi po pieciu minutach proby, a nastenego dnia rano juz nawet na zaciagniecie nie chcial jak odpalil to sie zastrzelil i zadusil |
|
|
|
|
wabot
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 18 Lip 2007 Posty: 69 Skąd: Zakopane
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-03-2008, 14:41
|
|
|
Witam. Mi na strzelanie zaradziło czyszczenie gaźnika. Co do odpalania i muła stawiałbym na pompe, wymień też filtr paliwa i powietrza to groszowe sparawy a nieraz się okazuje że dają w dupe. |
_________________ Tipo 1.4 95r 159.A2 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 14-03-2008, 14:46
|
|
|
Tylko, że brak mocy i maks. 120km/h może świadczyć właśnie o problemie przestawionego paska.
Dodatkowo strzały w układ wydechowy tylko utwierdzają tą teorię. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ace260
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2008, 14:52
|
|
|
dobra chłopaki sprawdze, dzieki. bede na biezaco odpisywal czy sie udalo dzieki
** Dodano: 18-03-2008, 00:50 **
hej! okazało się, że za ciasno na zaworkach było i teraz jest ok. dzięki wszystkim za pomoc. do zobaczenia!
** Dodano: 19-03-2008, 13:17 **
witam ponownie . problem pojawił się już ponownie. no może nie do końca, ponieważ chłopaki doprowadzili do stanu, że odpala, ale wciąż strzela w gaźnik i wydech. nie wiem czy ssanie w ogóle działa bo chyba jest tu automatyczne prawda? a żeby mi nie zgasł musze go przytrzymać na wyższych obrotach, dopuki się nie rozgrzeje. coś dziwnego mi się dzieje ze wsakźnikiem temperatury dopuki się nie rozgrzeje to wskaźnik pokazuje od 50 do 90 i tak co jakiś czas skacze? co mam zrobić? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-03-2008, 14:11
|
|
|
ace260, sprawdź złącze masowe pod akumulatorem przykręcone do podłużnicy,bo ono często daje o sobie znać.
A co do ssania to jest rączka przed prawym kolanem i kontrolka na desce gdy jest zaciągnięte ssanie.
I pasowało by wyczyścić i wyregulować gaźnik.Sprawdź jeszcze czy gumowa podstawa na której stoi gaźnik nie jest czasem dziurawa. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|