Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana podnośnika szyby przednich lewych drzwi[porada]
Autor Wiadomość
maniutek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-02-2008, 21:23   Wymiana podnośnika szyby przednich lewych drzwi[porada]

Witam, dzisiaj zabralem sie za wymiane podnosnika szyby od drzwi kierowcy. Zaczne od tego ze gdy kupilem auto nei bylo w ogole podnosnika, lecz tylko kawalek pogietego pretu, ktory podpieral szybe. Kupilem na szrocie caly podnosnika manualny oraz ta blache"szkielet", do ktorego przykrecony jest mechanizm. Nalezy na samym poczatku przypiac ciegno od klamki wewnetrznej i na dobra sprawe juz mozna zalozyc szkielet na swoje miejsce. Nastepnie najlepiej przykrecic 2 gorne srubki, aby szkielet sie trzymal, a zarazem zeby jego dolna czesc nadal zwisala swobodnie umozliwiajac delikatne odgiecie szkieletu, a to po to, zeby mozna tam bylo wsadzic reke i zalozyc zawleczke na trzpien, ktory to trzpien nalezy umiejscowic w otworze wywierconym w szybie. Po jego zalozeniu mozna swobodnie przykrecic dol i wszystko gra. Tak mi sie przynajmniej wydawalo, zlozylem wszystko, krece korbka i co? szyba podczas podnoszenia idzie bokiem, opada..... :sciana: nie wiedzialem co to, kombinowalem i nie moglem dojsc, siedzialem nad tym ponad 2 godziny. I co sie okazalo, obejrzalem drzwi pasazera, ktore maja sprawny caly mechanizm i po dluzszej chwili dojrzalem malutenki plastik, ktory jest przymocowany do szyby. Plastik ten znajduje sie na krawedzi szyby od strony slupka. Gdy szyba jest zalozona na podnosnik to wcale tego plastiku nie widac, gdyz chowa on sie w rowki (prowadnice szyby). Aby go dojrzec trzeba wyjac szybe. I tu byl pies pogrzebany, zalozylem ten plastik, przykleilem go do szyby poxipolem , zalozylem szybe i ku mojemu zdziwnieu - dziala:)

tak wiec porada dla was, gdy nie wiecie czemu szyba nie chce wam sie dobrze podnosic, lub idzie bokiem to przyczyna znajduje sie w tym ustrojstwie, sam sie o tym przekonalem. Tylko podkreslam raz jeszcze, aby sie dostac do tego plastiku nalezy wyjac szybe.

Troche sie rozpisalem, ale mam nadzieje ze komus to pomoze - pzdr maniek

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

eron 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-02-2008, 12:11   Re: Wymiana podnośnika szyby przednich lewych drzwi[porada]

hehe ja jak miałem poprzednią szybe to też mi sie zamykała bokiem i musiałem ją trzymać przy zamykaniu, dwa dni temu sie wkąńcu poddała i spadła między drzwi i rozsypała w drobny mak, gdy pojechałem na szrot po "nową" i gdy ją zakładałem zobaczyłem to samo o czym piszesz, co sie puźniej okazało w poprzedniej szybie nie miałem tego, a w tej jest nawet lepiej bo jest metalowy kawałek:)

maniutek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-02-2008, 13:54   Re: Wymiana podnośnika szyby przednich lewych drzwi[porada]

eron napisał/a:
hehe ja jak miałem poprzednią szybe to też mi sie zamykała bokiem i musiałem ją trzymać przy zamykaniu, dwa dni temu sie wkąńcu poddała i spadła między drzwi i rozsypała w drobny mak, gdy pojechałem na szrot po "nową" i gdy ją zakładałem zobaczyłem to samo o czym piszesz, co sie puźniej okazało w poprzedniej szybie nie miałem tego, a w tej jest nawet lepiej bo jest metalowy kawałek:)

a no widzisz, a u mnie jest plastikowy ten kawalek i nie wiem czy poxipol sie dlugo utrzyma szyby, ale poki co to zdaje egzamin, jak bedzie zle, to poszukam tak jak Ty szyby, albo sie ze szrociarzem dogadam i najwyzej zamienie szyby

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

eron 

Wysłany: 16-02-2008, 14:05   Re: Wymiana podnośnika szyby przednich lewych drzwi[porada]

w moim przypadku to nie była kwestia dogadania sie ze szrociarzem tylko z pracownikiem który wyciągał dla mnie szybe( musiałem mu pokazywać jak sie ją wyciąga) było wporządku i dostał na piwo. w zamian dał mi "na lewo" pare drobnych częsci. musisz sie z takim dogadać i będzie git:D

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-02-2008, 14:12   

Od siebie dodam, że ten plasticzek kosztuje w sklepie 6zł :D Tylko nie zawsze go można dostać - mnie się udało dorwać ostatnią sztukę jaką mieli na magazynie :P
Teraz czeka w schowku na wiosnę, to się zabiorę za szybę pasażera, bo rzadko,bo rzadko ale czasem się podnosi bokiem :doubt:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

eron 

Wysłany: 16-02-2008, 15:09   

plastikowego nie mam, zresztą niewiem co mam po stronie pasarzera bo mi sie tam szyba wogule nie otwiera( trza nowy silniczek) :sciana: zobaczymy na dniach jak będe wwmieniał :D

Odpowiedz do tematu