|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kontrolka wtrysku... |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-11-2006, 19:56 kontrolka wtrysku...
|
|
|
Witam!
Dziwny problemik w moim tipolocie wystąpił ostatnio. Mam silnik na monowtrysku 1.6 i.e. rocznik 95 + LPG. Wczoraj zapomniałem "zalać" autko (gaz) i do pracy jechałem na benzynce. Po kilku chwilach zaświeciła się kontrolka z piktogramem wtrysku. Po chwili zgasła i znów się pojawiła. Co to może oznaczać?
Dodam jeszcze że pracował nierówno, często go szarpało ale to myślę wina komputera, który jak stwierdził mechanik często się "przeprogramowywuje" pracując dłuższy czas z gazem (mam instalację bez komputera) i dostosowuje się do mieszanki gazu. Wystarczy reset kompa i pomaga ale to już temat na ii\nny dział.
Pozdro |
|
|
|
|
Derfel
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-04-2007, 12:25
|
|
|
Mam temperkę 1,6 SW. Bez gazu.
Ostatnio miałem podobny problem - kontrolka wtryskiwaczy się pzapalała. Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu - już nie świeciła. Aż w zeszłym tygodniu jak się zapaliła tak świeciła i gaszenie silnika nic nie dawało. Odpięcie akumulatora żeby zresetować kompa nic nie dało.
Objawy: poza świeceniem kontrolki jedynie wyraźny spadek obrotów na jałowym do 500-600, czasem przygasał, czasem nawet gasł. W jeździe żadnych problemów jak już był na obrotach.
Podjechałem do elektryka i okazało się, że zanieczyszczony był jakiś filtr czy czujnik przepływu gazu (w sensie paliwa) czy jakoś tam, położony z przodu silnika. Przeczyścił i kontrolka już nie świeci
Cena 50zł.
Obyło się bez podpianani do komputera, bo nie mogli dojść do wpięcia, więc pan zrbił naprawę "z doświadczenia".
Okazało się dobre |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|