Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra cała elektryka i elektronika ( pomocy)
Autor Wiadomość
dota4fun 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-01-2010, 15:24   Tempra cała elektryka i elektronika ( pomocy)

Witam, mam nadzieję, że ktoś tutaj mi pomoże, mianowicie jakiś czas temu miałem mały pożar w Temprze, mimo ze paliło się tylko 10 s.. to wystarczyło by padło wszystko..
Stopiła sie dmuchawa, ktora musze wymienić ... największy problem sprawia fakt że wymieniłem już kable spalone, wyelimnowałem wszystkie widoczne zwarcia..

ale do rzeczy.. Nie działa mi licznik tzn nie swieci prędkościomierz...licznik km, zegar , stan paliwa tem... Po przekręceniu stacyjki zapalała sie kontrolka od świec zarowych i alternator, jedyne co dziala (swiatla dziłaly krotkie długie posojowe, ale kiedy właćzylem lewy kierunek) wszystko padło , najgorzesze jest to ze bezpieczniki wszystkie sa dobre nawet te boczne.. przestala tez swiecic kontrolka od alternatora......... Wszystko robie wg schematów, elimunuje wszystkie mozliwosci....
co robić......?????????
licze na konkrety, bo zeszło mi juz w sumie 7 dni roboczych od rana do wieczora zeby z tym robić... ps wymienilem tez skrzynke cała i nic..

:( (((((((((((
Tuning zabawa ;D

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-01-2010, 15:42   

najlepiej jak bys zdjał deske rozdzielcza i przejrzał wszystkie kable tam jest przyczyna rozumie ze zapalił ci sie wentylator od nawiewów

dota4fun 

Wysłany: 22-01-2010, 15:46   

powiem tak.... samochod jest rozebrany do naga...tzn w srodku jest wyjetacala tapicerkakierownica opuszczona w dól nawet zdjeta belka... kazdy kabel zostal sprawdzony.. ( pozar powstal w wyniku złego zabezpieczenia podczas spawania..)
licze na pomoc z waszej strony..

:sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:
Tuning zabawa ;D

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-01-2010, 15:52   

dota4fun, a akumulator odpiołes jak spawaliscie nieiwem ale czy tempra TD ma komputer ???

dota4fun 

Wysłany: 22-01-2010, 15:56   

no jasne ...wszystko jest cacy...z tego co wiem to ma w skrzynce "check" taki mały układ scalony, pod maską tez cos jest, ale z tego co mi wiadomo po schemacie patrzac to nie am to z tym nic wspolnego..
Tuning zabawa ;D

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-01-2010, 16:49   

uszkodzona lub źle podłączona deska nie ma nic do tego że światła padły po wrzuceniu kierunkowskazów.
tzn. deska mogła ulec uszkodzeniu w wyniku pożaru/zwarcia , podobnie z przełącznikiem od świateł/kierunków.
zwarcia mają to do siebie że powodują przepalenie najcieńszych kabli i obwodów. krótko mówiąc do przepalenia dojdzie w miejscu gdzie kabel jest najcieńszy lub najbardziej zaśniedziały a takimi miejscami są np. przełączniki gdzie kabelki i styki są właśnie najcieńsze. tyle że np. światła czy wycieraczki są załączane z przekaźnika. przełącznik od kierunków idzie na przerywacz, a ten na żarówki - możliwe uszkodzenie przerywacza.chyba nie muszę tez wspominać że dając nową instalacje nigdy nie daje sie kabli cieńszych. w grę wchodzą tylko przewody takiej samej średnicy lub grubsze niż oryginalne. jeśli nową instalacje robiłeś z kabli kupowanych na metry w sklepie a nie gotowej oryginalnej wiązki to wypada na wszystko dać grubsze kable lub upewnić się ze wewnętrzny przekrój jest taki jak trzeba. ( chińczyk lubi dać mniej miedzi a więcej izolacji )

przykro sie robi bo pożar oznacza że bezpieczniki nie zadziałały więc trudno powiedzieć co poleciało a co nie

dota4fun 

Wysłany: 22-01-2010, 22:07   

przewody które wstawiłem pochodzą z innej Tempry z tych samych miejsc.. Myslalem przelozyc całą instalacje...ale zeby to zrobic trzeb awyjąc najprawdopodobniej silnik ;(
to jest nie pomyslnie zrobione wg mnie... wycagalem juz kable raz z tempry iinnego sposobu nie ma:/
za ile mozna kupic cała nową instalacje tzn z tempry tak zeby nie byla naruszona jaka cena? ktos sie orientuje ?? :sciana:
Tuning zabawa ;D

Odpowiedz do tematu