Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Połączenie kompów
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-11-2007, 19:28   Połączenie kompów

Chce wykonać powyższe, konkretnie połączyć lapka ze stacjonarnym żeby zgrać dane z dysku (sporo danych)
Czy oprócz kabla tzw. skrętki muszę jeszcze ściągnąć jakiś program??
Czy kompy się "zobaczą" bez tego??
Nigdy tego nie robiłem więc stąd moje pytanie :)

assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 16-11-2007, 19:32   

Emf napisał/a:
Czy oprócz kabla tzw. skrętki muszę jeszcze ściągnąć jakiś program??

Chodzi Ci o kabel krosowany. To wystarczy, nie trzeba żadnego softu wiecej, wystarczy poprawnie skonfigurować nowe połączenie.

JCB 3CX Contraktor

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-11-2007, 19:41   

2x karta sieciowa po 1 na komputer, a to masz i dwa komputery to też masz;)
Kabel skrętka (UTP5) crossover tzw. krosowany. Normalny kabel skrętka to kabel gdzie obydwie wtyczki mają takie same wyprowadzenia. Kabel krosowany ma zamienione 4 kable między sobą. W sklepie bez problemów Ci to zrobią.

Wtykasz kable. Na jednym z kompów wchodzisz w Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe. Dalej wchodzisz w aktywne połączenie (to które korzysta z kabla). Wchodzisz w TCP/IP i tam ustawiasz adres IP: 192.168.0.1, maska podsieci 255.255.255.0 i zapisujesz. W drugim kompie robisz tak samo, tylko wpisujesz IP 192.168.0.2, maska podsieci 255.255.255.0 i brama domyslna 192.168.0.1. Zapisujesz.

Sprawdzasz, aby obydwa komputery byly w tej samej domenie (Panel Sterownia, System, zakładka Nazwa Komputera i tam pisze "grupa robocza: jakas nazwa".
Ważne, aby odbydwa komputerty były w tej samej grupie np. DOM.

Aby zmienić klikasz w tej zkładce "Zmień" i na dole wpisujesz nazwę grupy np. DOM.

Następnie na jednym z komputerów klikasz na jakiś folder, robisz "Udostęnij go". Dalej gdzieś po środku klikasz na udostępnij ten folder bla bla bla. Spyta sie co zrobić.
Powiedź, że chcesz "po prostu udostępnić". Aktywuje sie takie pole z nazwą do wpisania. Możesz zostawić domyślnie co tam pisze. Klikasz ok.

Udostepniłeś własnie folder.

Dalej wchodzisz w Moje miejsca sieciowe (z drugiego komputera).
Wchodzisz w "wyswietl komputery grupy roboczej. Wyswietli Ci nazwy kompów.
Wybierasz ten na ktorym coś udostępniłeś, dalej wchodzisz na nazwę dysku czy katalogu który udostępniłeś ;) Po wszystkim. Dalej to już zwykłe kopiowanie.

luki21 

Wysłany: 16-11-2007, 19:43   

miszko, był szybszy :(
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-11-2007, 20:14   

le nie opisał wszystkiego :!: :P

masz też do wyboru w przypadku braku sieci:

-bezpośrednie połączenie kablowe kablem COM (prędkość astronomiczna, najwyżej do plików textowych, bo zdjęcia cały dzień by szły)
-j/w róznolegle LPT-LPT , prędkość 4-8 razy szybsza w zal od kabla, pół dnai niech będzie
-jeśli masz podczerwień w stacjonarnym kompie (wiele osób dokładało) to tylko ją włączasz na ikonce , w laptopie też i od razu się zobaczą, zero konfiguracji sieci czy czegoś, nic nie trzeba; z windy masz wysyłkę i odbiór plikow; choć na podczerwieni i sieć lokalną też możńa postawić :D udając LANa przez Irdę... podczerwień - zwykła - prędkość podobna jak COM, dobre zdjęcie w 1-2 minuty, ale jak masz w laptopie i stacjonarnym podczerwień w standardzie Fast np 4MBPS to hula już ok;
-pendrive za 20-30 zeta 1GB byłby też bdb rozwiązaniem na przyszłość, po co wypalać płytki choćby CDRW/DVDRW
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 16-11-2007, 20:36   

Wielkie dzięki Panowie :D
Miszko szczególnie Tobie za obszerny opis.
Pendrive'a mam ale nie chce mi się tak przerzucać (będzie to mozolne strasznie) i łatwiej będzie mi zgrać przez kabel bo to będzie zawartość dysku starego, jakieś 60-70GB :D

assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 16-11-2007, 22:11   

A jakby nie było widać w otoczeniu sieciowym drugiego kompa to skorzystaj z opcji wyszukaj i wpisz nazwę szukanego kompa, choć przy podaniu stałych IP powinny się "widzieć"

Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 17-11-2007, 09:18   

unknown napisał/a:
-bezpośrednie połączenie kablowe kablem COM (prędkość astronomiczna, najwyżej do plików textowych, bo zdjęcia cały dzień by szły)
-j/w róznolegle LPT-LPT , prędkość 4-8 razy szybsza w zal od kabla, pół dnai niech będzie

Odpadają ze względu na brak we współczesnych lapkach ;)

JCB 3CX Contraktor

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 17-11-2007, 17:41   

Można również kopiować używając płyt DVD - DL - czasochłonne, choć plusem jest to iż mamy archiwum.

** Dodano: 17-11-2007, 17:42 **
Próbował ktoś połączyć kompy via USB :?:

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

miszko 

Wysłany: 17-11-2007, 18:33   

ubek napisał/a:
Próbował ktoś połączyć kompy via USB

Da się, ale musisz mieć specjalny kabel z "układem obsługującym". Nieopłacalne, bo kable trochoe kosztują. Lepiej bawić się w skrętki.

unknown 

Wysłany: 17-11-2007, 18:36   

-niektóre płyty główne, np bodajże kiedyś microstar'a w komplecie miały dorzucony gratis taki kabelek do łączenia 2ch kompów, nazywał się jakoś specjalnie, nie pamiętam... ale chyba płyta główna i system musiały obsługiwać gadanie w ten sposób po usb, coś takiego było... nie każdy komp z każdym po usb zagadał
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 17-11-2007, 18:45   

Chyba najlepszym rozwiązaniem ze względu na szybkość transferu byłoby połączenie kompów przez FireWire, problemem może być fakt, że nie każdy komp ma to złącze.

Moneta

ubek 

Wysłany: 17-11-2007, 18:56   

Moja Tośka nie ma FW, Emf w swojej też nie posiada z tego co pamiętam. W latkach z niższej półki jest to bardzo rzadko spotkane łączę.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Emf 

Wysłany: 18-11-2007, 22:04   

No właśnie muszę dokupić sobie kartę fire wire żeby zgrywać filmy z kamery ale nie wiem czy jest taka opcja do lapka.
Nas allegro przeglądam i nie widzę :(

assistance   Moneta

ubek 

Wysłany: 18-11-2007, 22:41   

Niestety nie ma takiej opcji. Gniazda FW nie masz i nie bardzo widzę sposób żeby go mieć.

** Dodano: 18-11-2007, 22:42 **
OT:
Emf, jak tam Toshiba?? Dobrze sie sprawuje, mam nadzieje że jest cicha :D

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Emf 

Wysłany: 18-11-2007, 22:54   

ubek, jestem miło zaskoczony.
Jest naprawdę cichutka bo np. czytałem o HP, że strasznie głośno tam napędy buczą.
Taki lapek to super sprawa, chce człowiek film obejrzeć to do łóżka go można zabrać :D
Fakt, miałem z nią małe przeboje z instalką wina XP (Miszko mi pomagał zwalczyć stery od SATA za co mu jestem bardzo wdzięczny :D )
Później jeszcze walka ze sterami dźwięku i tak minęły cztery dni intensywnej walki ale odniosłem w końcu zwycięstwo :D
Do matrycy trzeba się przyzwyczaić bo jednak ma swoje plusy (lepsza widoczność jak pada światło) ale i minusy (kąty widzenia)
Ale w sumie chciałem matową więc jest OK.

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 18-11-2007, 23:00   

Cytat:
Ale w sumie chciałem matową więc jest OK.

Matowa jest najlepsza. Szklane, połyskiujące czy jakieś jeszcze inne to można sobie w kąt wyrzucić. Serio.

ubek 

Wysłany: 18-11-2007, 23:06   

Ja pracuję na IBM Thinkpad Sony Vaio i Satelitce. Tośka jest najcichsza, mam ją ponad pół roku i cichutko, nic nie szumi tylko raz na czas wentylator się włączy i tyle. A co do zabawy lapkiem w pościeli to ja dziś cały dzień przeleżałem w łóżku :D
Nie wiem jak Ty ale ja jak pracuję na zasilaniu sieciowym to wyciągam baterie. Żeby nie ładowała się cały czas. Czytałem że baterie lubią mieć ograniczenie na np.1000 ładowań i po tej liczbie spada im wydajność, jeżeli używam baterii to do póki się nie rozładuje ( jakieś 2 % ) i dopiero podpinam do zasilania. W końcu masze baterie są bardzo podobne do baterii w telefonach komórkowych i trzeba o nie dbać, zwłaszcza że taka bateria trochę kosztuje.
Jeżeli będziesz zainteresowany to mam gdzieś link na alledrogo do gościa który robi zasilacze samochodowe do lapków. I robi je bardzo starannie i dobrze.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Emf 

Wysłany: 19-11-2007, 17:59   

Dorwałem kabel sieciowy UPT 75 'c
Jak myślicie będzie dobry?
Jak to sprawdzić?

assistance   Moneta

Kondzior92 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 19-11-2007, 18:09   

Kabel Sieciowy lub USB :D

romano 

Wysłany: 19-11-2007, 20:02   

Emf napisał/a:
Dorwałem kabel sieciowy UPT 75 'c
Jak myślicie będzie dobry?

Standardowy kabel sieciowy, bedzie dobry.
Emf napisał/a:
Jak to sprawdzić?

Ale co sprawdzić ?, czy jest scrossowany, czy też czy w ogóle działa ?
Scrossowany musi być z przeplotem 1-3, 2-6 czyli z 1 końcówki z pinu 1 idzie do pinu 3 2 końcówki i tak dalej, sprawdzamy po kolorkach drucików

Sprawdzenie czy działa to albo specjalne urządzenie albo poprzez podłączenie do kompów.

Moneta

Emf 

Wysłany: 19-11-2007, 20:48   

romano, no włąśnie czy jest scrossowany.
Jak będzie dobry to go przyniosę do domu i zacznę testy ale nie wiem czy warto go podłączać, czy kompy się zobaczą.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu