Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie Głośniki
Autor Wiadomość
Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-02-2006, 13:56   Jakie Głośniki

Witam. Mam zamiar wreście założyć względnie pożądne audio w aucie.Chciałbym poznać waszą opinie, a może doświadczenia co do głośników. Konkretnie chodzi mi o głośniki basowe na tylną półke, takie do 20cm. Radio mam dość dziarskie i wiem że ono gra konkretnie, sprawdzałem je na 4xx-plode 150W i grało wspaniale..piękny soczysty bass itp.
Czekam na propozycje właśnie takich głośników, które by pięknie bassem grały. Ogranieczeniem jest ich wymiar(max20cm) i kasa (jak narazie mam 150zł). Mile widziane linki do aukcji ze sprawdzonymi, godnymi polecenia głośnikami. Z góry dzięki ....

assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 11-02-2006, 14:33   

A ile chcesz wydać?
Firmy z uznaniem to Rockford Fosgate, JBL, JL Audio, Infinity. To są markowe, dobre głosniki. Napewno dobierzesz jakiś model w rozsadnej cenie. Pozniej wydaje mi sie stoja Kenwoody, Sony, Magnaty, Pioneery.

Oczywiście do takiego zestawu należy dokupić piecyk bo radio nawet jak masz dobre to nie pociagnie tego. Ja mam akurat piecyk JBL'a. Służy mi juz wiernie pare lat. Kolega Krzychu tutaj z forum, ma Blaupunkta (4 wysjcia, nie pamietam modelu). Pod to ma podpięty głośnik Rockford Fosgate i bardzo ładnie mu to chodzi.

Tylko cena. No za to napewo zaplacisz juz wieciej.
150zł starczy Ci na modele typu Kenwood i te dalej co wymienilem.

Szukaj na allegro i po sklepach.
Albo jeszcze lepiej idz do Media Markt, tam masz dzial Car Audio i masz glosniki. Mozesz posluchac jak dane glosniki chodza. Albo poroponuje głosniki Tonsila. Polska firma z tradycjami i robi DOBRE głośniki!

A moj zestaw to : JVC radio z mp3, piecyk JBL GTS150, skrzynia bandpass 2x100W R.M.S.
Poszukaj na forum, kiedys dawno temu też był temat o Car Audio.

[ Dodano: 11-02-2006, 14:42 ]
Np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85269263
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85394042

No chyba, że chcesz taniej, to głośniki typo Boshmann, Voice Craft
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85321742
Zależy jak wysoko celujesz z ambicjami i kasą :)

To wszystko tylko przykłady.

Chiquita 

Wysłany: 11-02-2006, 15:52   

Znaczy się tak: Dzięki za info o firmach....A co do kasy to mam zamiar na to wydać max.200zł :) I raczej o piecyku nie myślałem. Myśle o czymś nie aż tak głośnym ale z pożądnym bassem... wiem że 2 x-ployd'y 5-kątne załatwiły by sparwe, ale za 200zł to moge mieć conajwyżej 1 :doubt:

Czekam na dalsze opinie i doświadczenia...

assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-02-2006, 16:22   

za 250 zeta mozesz kupic fajne pioneery,znajomy ma w cienkim z najnowszym modelem JVC bez rzadnych wzmacniaczy i wymiata mu to co nie miara...
W tipo u siebie mam 6 głośników (dwa tonsile na przodzie i z tyłu dwa basy i dwa sykacze) pod blaupunktem i też dobrze burzy...tzn burzyło bo panel powiedział disyć :(
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Arczej 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-02-2006, 23:36   

jezeli chodzi o tani sprzet i dobry to polecam boschmanna. i nie sluchaj ludzi ktorzy ci powiedza ze to syf bo sami nie wiedza co mowia. mysla ze jak glosnik ma napis ze znana firma to jest wypasiony a tu gowno prawda. zajmuje sie car audio i sam mam sprzet boschmanna i czesto montuje ten sprzecik w autach osoba ktore nie maja duzego budzetu a chca zeby im ladnie gralo. napisales ze chcesz glosniki 20cm w niskiej cenie to polecam ten system 3-drozny

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=84525380

(jakis czas temu zakladalem podobny system tylko ze na glosnikach 25cm i gral rewelacyjnie)

jezeli chcesz 20 w polke to 10cm srednie i tweeterki mozna zamontowac z przodu. profesjonalne naglosnienie wlasnie sklada sie z glosnikow bassowych z tylu i dzwieku z przodu po to aby osiagnac scene w aucie. chyba ze zdecydujesz sie na jakies glosniczki 16cm. nie znaczy ze glosnik 20cm zagra lepiej niz 16cm. wszystko zalerzy od odpowiedniego doboru mocy glosnika do mocy radia oraz pasmo przenoszenia jakie ma glosnik.

[ Dodano: 11-02-2006, 23:42 ]
ps. napisales ze sprawdzales radio na x-plode 150watt. nie patrz na to co podali na etykietce bo moc RMS tego glosnika to pewnie z 80watt chociaz i w to bym nie uwierzyl. moc podana 150watt jest to moc szczytowa glosnika ktora mozna chwilowo lecz ciagla to tak jak napisalem ok 80watt.

dla ciekawskich zdjecie mojego audio jest u mnie w profilu

Chiquita 

Wysłany: 12-02-2006, 15:08   

A co sądzicie o tych??? Sklepy z woj. Łódzkiego więc podjade podłącze i zobacze jak brzmią.....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84719098
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86002640
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84347736
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84354234

Czekam na opinie..

assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-02-2006, 15:41   

moja zdanie jest takie,że tempra ma duży bagażnik,wystarczy kupic naprawde dobre mocne głośniki w tylnią półke i bedzie fajnie basem dawać...osobiście nie jestem zwolennikiem tub
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Arczej 

Wysłany: 12-02-2006, 17:15   

z tego co dobrze widze to tak

1 link - najprawdopodobniej jest to glosniczek hansena lub inny no name. koszt glosnika 30cm to jakies 50zl wiec troche sporo kasy chce za niego z moca tez troche ubarwil.

2 link - czyt. punkt pierwszy

3 link - slyszalem jak gra ten glosnik bass ma calkiem niezly i dobre pasmo przenoszenia bedzie nisko schodzil bassem

4 link - to chyba to samo co pierwszy.

zaczmijmy od tego jezeli juz moge wyrazic swoje zdanie. czy ty chcesz kupic taka tubke zeby wyjac z niej glosniki i wlazyc w polke, czy kupic i wpakowac do bagaznika bo jezeli do bagaznika to daruj sobie z gory wszystkie cztery. tempra ma zamkniety bagaznik i z takiej tubki to raczej nic nie uslyszysz bo zeby sie przebic przez ta cala blache to troche mocy trzeba. jezeli juz chcesz po tanich kosztach to mozna kupia aktywna tube lub skrzynke ale to tez moze nie zdac egzaminu bo poprostu bagaznik tempry jest z kazdej strony obudowany blacha. jedyne rozsadne rozwiazanie to wlasnie polka. wlozyc tam przyzwoite glosniki i juz. moje zdanie jest takie ze tamte glosniki co podales linki to mozna by sobie zamontowac w drzwi pod system ale bass hmmm

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-02-2006, 19:35   

Ja mam taka skrzynie. To dosyc nie typowa skrzynia. Po pierwsze jest to Band-Pass, po drugie to sa jak by dwa szesciany, jeden mniejszy i w nim znajduje sie glosnik, a drug szescian to to co widac na zewnatrz. Ten mniejszy z glosnkiem jest wlozony w ten wiekszy i "ranatami" uciekaw powietrze. Skrzynia chodzi w polaczeniu z JBL GTS150.
Na zewnatrz co prawda slychac dziwek, ale najlepszy efekt jest w srodku. Te zwoje blachy "bardzo" trzymaja dzwiek w srodku.

Duzo osob wlasnie w srodku auta bylo zaskoczonych ze to tak gra. Bo z zewnatrz nie slychac tak.

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-02-2006, 18:41   

Dorzuce swoje trzy grosze, Miszko ciutke sie pomylil, mam glosnik firmy Earthquake db12 (srednica 30cm 12") wsadzony jest w skrzynie BR, zastanawialem sie nad skrzynia zamknieta ale w koncu wybralem bass reflex i jest ok. Nie kupuj tub tylko skrzynie basowe. Teraz moja opinia na temat glosnikow, nie ma co sobie glowy zawracac podrobkami typu boschmann (moze wysokie modele cos potrafia ale nie te tanie) lub innymi firmami tego pokroju, szkoda czasu i pieniedzy, wiem z wlasnego doswiadczenia, Miszko rowniez mial bliskie spotkanie z boschmannem ale krotko to trwalo :D . Kolejna sprawa bez wzmacniacza nawet zwykle glosniki graja o niebo gorzej. Takze kupujac glosniki nie ma co przesadzac z ich moca jak maja grac pod radiem, ktore max moze dac cos kolo 21-23 W RMS. Jesli chcesz kupic tylko glosniki i masz na to pare zł to polecam JBL, Pioneer, Sony xplode to dla mnie ostatecznosc (gorzej graja wyzsze tony).

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98

Moneta

Arczej 

Wysłany: 25-02-2006, 20:29   

skrzynia typu bass reflex napewno zagra glosnij niz zamknieta, ale za to zamknieta zagra czysciej. ja mam sprzet boschmanna i jestem zadowolony, no moze jest on z wysokiej serii boschmanna ale ostatnio wlozylem najtansza 30cm boschmanna w skrzynke z bass reflexem i naprawde jestem pod wrazeniem. znajomy zapytal sie mnie jaki ma kupic glosnik, chcial kupic glosnik PYLE lecz mu odradzilem i po sprawdzeniu danych glosnika zaproponowalem mu boschmanna, reakcja byla taka " no ale PYLE sie bedzie lepiej prezentowal niz boschmann", no wiec kupil PYLE. i co wlozyl w skrzynke i nie gralo sprawdzalem pod wszystkim: wzmacniacz od glosnikow komputerowcy nawet gral ten glosnik, wzmacniacz ok 30-40 RMS nie gralo, wkoncu podlaczylem u siebie pod wzmaka no i co tragedia. wiec pojechal oddac glosnik i posluchal sie mnie i kupic boschmanna. narazie jezdzi ze skrzynka podlaczona pod radio ale w srodku rewelka, pod wzmakiem to juz nie wspomne. skrzynka siedzi w lanisie piecio-drzwiowym i za taka cene to jest naprawde zadowolony.

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-02-2006, 21:18   

Ja w Tipo dałem na przód głośniki {nazwę mogę skopać} DAX-CAR.W oryginalnych sparchaciały membramy.Basu to one może pięknego nie mają ale to z powodu braku skrzyni.Ogólnie pykają fajnie.Przód bardziej nadaje się na wysokotonowe.Niskie i bass na tył.Membramy są teflonowe a zawieszenia gumowe.Ztyłu tez budowa ta sama z tym,że okrągłe i 150W.Sub ok.300W

Chiquita 

Wysłany: 25-02-2006, 21:22   

A teraz inne pytanie..... Jak dostać się do głośnika przedniego od strony kierowcy?? chodzi mi o głośnik zamontowany w desce ....

P.S. zapomniałem dodać że chodzi o Digitala...

assistance

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-02-2006, 21:35   

W tipo bez problemu.W temprze trzeba prawdopodobnie zdjąć całą deskę jak do wymiany żarówek.Opis na stronie głównej-zrób to sam.

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-02-2006, 21:59   

Arczej napisał/a:
skrzynia typu bass reflex napewno zagra glosnij niz zamknieta, ale za to zamknieta zagra czysciej.

Zgadzam sie, ze przy skrzyni zakmnietej bass jest bardziej precyzyjny, jakbym ten sprzet montowal w Tipo to bym wzial db10+skrzynka zamknieta a ze sprzecik siedzi w Megane Classic (dosc solidne odgrodzenie bagaznika od czesci pasazerskiej) to nie moglem ryzykowac i wzialem DB12+BR wzmacniacz jest co prawda dosc slaby bo tylko 160W RMS ale jakos daje rade napedzac glosnik.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

Odpowiedz do tematu