|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Prawo jazdy od 10 stycznia |
Autor |
Wiadomość |
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 07:34 Prawo jazdy od 10 stycznia
|
|
|
Prawo jazdy - od 10 stycznia nowe zasady egzaminów
"Życie Warszawy": Nowe przepisy szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców wreszcie zostały ostatecznie zaakceptowane przez rząd.
Po kilku miesiącach konsultacji międzyresortowych minister infrastruktury Krzysztof Opawski podpisał rozporządzenie o kierujących pojazdami.
Od 10 stycznia będziemy zdawać egzaminy według nowych zasad. Zmienia się bardzo wiele. Po pierwsze, liczba manewrów na placu zostaje ograniczona do dwóch. Będziemy zdawać jazdę przodem i tyłem po łuku (przy czym szerokość łuku zwiększa się z 2,5 m do 3 m, więc będzie łatwiej). Trzeba będzie zaliczyć również podjazd pod górkę. Reszta manewrów - parkowanie równolegle przodem i parkowanie tyłem w tzw. kopercie będzie wykonywane podczas jazdy po mieście - dodaje gazeta.
Tym samym umiejętność wykonywania tych manewrów od 10 stycznia egzaminatorzy będą sprawdzać nie na placach manewrowych, a na parkingach ogólnodostępnych. Także od stycznia w autach egzaminacyjnych zostaną zamontowane kamery, które będą rejestrować cały przebieg egzaminu. Mają być zabezpieczeniem przed przekupnymi egzaminatorami, a nagranie będzie ewentualnym dowodem błędów popełnionych przez zdających.
Zmieniają się też zasady szkolenia kandydatów na kierowców. W ramach zajęć teoretycznych będą cztery godziny wykładów z zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej (dzisiaj najczęściej jest to jedna godzina zajęć). Podczas szkolenia praktycznego niezbędne będzie zaliczenie dwóch godzin jazdy w warunkach nocnych i czterech po drodze szybkiego ruchu z prędkością ponad 70 km na godzinę - pisze "Życie Warszawy".
I co Wy na to koleżanki i koledzy ... ja już auta nie zaparkuję na parkingu ogólnodostępnym ... co kolwiek to znaczy i gdziekolwiek się znajduje |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 08:03
|
|
|
Wlasnie to samo sobie pomyslalem. Ze beda wpadac Lki na parkingi przy duzych S/Hipermarketach i krazyc miedzy autami.
Co do reszty przepisow
Skonczy sie durne jezdzenie po placu! Łuk, podjazd pod gorke to chyba kazdy zda. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 08:13
|
|
|
łuk był zawsze najgorszy
a poza tym śmieszą mnie (osobiście) zajęcia teoretyczne, które u mnie wyglądały na podpisaniu list obecności na koniec kursu i odebraniu testów do wykucia ich na pamięć:test nr 3 pkt.5 odp.b i a
taka rzeczywistość u mnie była |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
myszaty3
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 08:47
|
|
|
madzia napisał/a: | taka rzeczywistość u mnie była | . No to wyrazy współczucia Madziu. Gdy ja robiłem prawko (1996) to instruktor tłumaczył nam absolutnie wszystko o co zapytaliśmy. Podczas "zajęć" rozwiązywaliśmy testy - nie kując na pamięć, ale na zasadzie wyjaśniania kwestii niezrozumiałych oraz błędów. Ponadto (moim zdaniem) jazda po łuku to był jeden z najprostszych manewrów. Najgorsza była tzw. Zatoczka.
A co do nowych przepisów - to ja chyba również ograniczę parkowanie w miejscach "publicznych" do niezbędnego minimum.... Poza tym to chyba będzie ciut niesprawiedliwe. Jednemu egzaminowanemu będą kazali zmieścić się "na styk" między dwoma gangsta beemkami, a drugi będzie miał fuxa i będzie miał pół parkingu dla siebie.... Nierówne szanse jak by na to nie spojrzeć. |
_________________ Myszaty Tipo 1.4 DGT cat. i. e. BORDO METALIZOWANE - ROZSTANIE
TERAZ JEST MONDEO KOMBI....
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów... A z drugiej strony, mleko w sumie też nie.. |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-10-2005, 10:58
|
|
|
A ja się nie martwie egzamin już za mną (02.09.2005r.):D: i się ciesze |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|