Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa wody nie działa ...
Autor Wiadomość
gangster_man 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 16-03-2009, 23:11   pompa wody nie działa ...

Witam, wszystko zaczęło się od paska od alternatora, przepalił się i i zrobiłem tak troche kilometrów. gdy zmieniłem kółko od alternatora i założyłem nowy pasek pompa wody nie pracuje, silnik bardzo szybko się nagrzewa, samochód na wolnych obrotach gaśnie i nie wspomnę o tym że wiatrak się nie włącza, co powinno bycwiną czujnika, chociaż czujnik wynienilem na nowy jakies 2 miesiace temu. Liczę na pomoc...

** Dodano: 16-03-2009, 23:16 **
aha i zapomnialem dodac ze nie leci ciepłe powietrze, ale to jest chyba związane własnie z tym ze pompa nie pracuje... nie wiem dlaczego, pasek kręci się w miare normalnie....

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-03-2009, 00:40   

Masz w ogóle płyn w obiegu? Widzisz gdzieś koło pompy ślady wycieku? Czy na łożysku pompy nie ma luzu? Mam nadzieję, że pasek ma ten 1 cm luzu pod palcem?

gangster_man napisał/a:
silnik bardzo szybko się nagrzewa, samochód na wolnych obrotach gaśnie i nie wspomnę o tym że wiatrak się nie włącza, co powinno bycwiną czujnika, chociaż czujnik wynienilem na nowy jakies 2 miesiace temu

płyn nie krąży więc i czujnik głupieje. Jedno jest wynikiem drugiego.

gangster_man napisał/a:
gdy zmieniłem kółko od alternatora i założyłem nowy pasek

Rozumiem, że stare koło cięło pasek? Masz wspomaganie kierownicy, czy nie masz?

Koło pasowe na pompie wody się obraca normalnie? Jeżeli tak to pompa jest spierdzielona w środku. Albo się zużyła, albo za mocno naciągałeś pasek od alternatora i ją popsułeś, albo/i nie masz płynu i dlatego też nie masz ciepłego powietrza.

** Dodano: 17-03-2009, 00:45 **
Najpierw sprawdź poziom płynu, potem zaobserwuj, czy nie leci woda koło pompy. Możliwe, że łożysko jest już w niej do kitu i spowalnia. Nie mniej jednak jeżeli koło pasowe pompy się obraca to jeżeli masz płyn to pompa do wymiany. Znam przypadek, że szajbka odczepiła się od wirnika wewnątrz i niby po wierzchu wszystko ok, ale nie było krążenia.

Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-03-2009, 11:00   

mrk69, To samo pisałem na gg koledzegangster_man, ;)

gangster_man 

Wysłany: 17-03-2009, 18:40   

dolalem płynu bo okazało się że nie bylo za wiele, po przejechaniu 2 km płynu w zbiorniku zero... strasznie mi dymi na biało, to chyba wina tłumika bo mam przepalony, ale zeby az tyle płynu ubyło? przy pompie na rurze cos cieknie ale nie az tyle zeby przez 2km wyciekło coś koło litra czy dwóch płynu!!

** Dodano: 17-03-2009, 18:41 **
mozliwe ze termostat sie zaciął jak nie było płynu w obiegu i dlatego szybko temperatura rośnie?

Lasgo07 

Wysłany: 17-03-2009, 19:38   

gangster_man, Skoro ci tak szybko płynu ubyłu i samochód mocno kopci to ja bym obstawiał uszczelkę pod głowicą, sprawdze jeszcze olej, czy nie zrobiło ci sie masło maślane bo płyn może sie przedostał do oleju.

gangster_man 

Wysłany: 17-03-2009, 19:44   

moze i tak, poszla sie walic moze dlatego ze pare razy silnik przegrzałem...

** Dodano: 17-03-2009, 20:00 **
panowie około 500zl wymiana u mnie uszczelki pod głowicą u mechanika... za samochod nie chwaląc się dałem 800zł... wiec albo albo :D moze mi ktoś doradzi zebym nie byl bardzo na tym stratny co robic... :placz:

Lasgo07 

Wysłany: 17-03-2009, 20:10   

gangster_man, Kupić drugi silnik jeżeli auto nie ma jeszcze dziur w blacharce. Bo słyszałem że też ci olej bierze więc naprawisz uszczelke to pierdzielnie coś innego. Moim zdaniem nie warto inwestować w ten silnik. Kupisz drugi a ze starego posprzedajesz części które były dobre i troche ci się zwróci. Silniczek kupisz za jakies 500 lub 600 zł i za przekładkę zapłacisz pewnie z 200 zł. Mówię o cenach u mnie w warsztach. Warto pomyśleć i rozejrzeć się za drugim silnikiem.

gangster_man 

Wysłany: 17-03-2009, 20:22   

aha... wiec allegro. pl czeka na moj samochod....

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-03-2009, 21:15   

gangster_man, cudów nie wymagaj. Nasze samochody mają po kilkanaście lat, więc siłą rzeczy zawsze się coś do naprawy znajdzie.

gangster_man napisał/a:
panowie około 500zl wymiana u mnie uszczelki pod głowicą u mechanika... za samochod nie chwaląc się dałem 800zł
ja za mój dałem 100 Euro, a pierwsza naprawa po zepchnięciu z lawety kosztowała mnie 900 zł (nowe sprzęgło, rozrząd i płyny) także czasem się trafi. Przez 3 lata wolę nie liczyć ile mnie wszystkie remonty kosztowały, ale co Tipo to Tipo. Zawsze mnie na miejsce dowozi i to mój pierwszy samochód - mam do niego sentyment :)

Odpowiedz do tematu