Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo ledwo hamuje :(
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-10-2008, 20:39   Tipo ledwo hamuje :(

Witam, mam mały problem. Otóż zmieniłem z przodu klocki hamulcowe, przez jakis czas bylo ok wszystko. Potem hamulce zrobily sie strasznie slabe i zauwazylem ze z przodu hamuje tylko jedno koło, lewe, brzytew, prawe bardzo słabo a tył prawie wcale. Ręczny tez nie trzyma tak jak trzeba. Odpowietrzanie nic nie dało. Wszedłem do kanału i zauwazylem ze z tylu na lewym kole wycieka płyn :( koło było całe mokre. Podjerzewam ze to cylinderek nieźle pękł i dlatego w ca,łym prawie ukladzie nie ma cisnienia. Jest to mozliwe ?
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-10-2008, 21:09   

Jak najbardziej. Cylinderki są do kupenia za 20-30zł.
Wpierw to rozbierz, zobacz co i jak.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-10-2008, 21:33   

tez mialem problem z cylinderkiem. Rozszczelnil sie. Dalem bodajze 28zl za nowy i wymienilem praktycznie sam. Jakies 30 minut to zajelo + odpowietrzanie. Teraz jest cacy :)
Aha, warto tez zaopatrzyc sie odrazu w przewod hamulcowy, ten kawalek ktory idzie od cylinderka do elastycznego, bo starego nie dalo rady wykrecic, co zreszta czesto sie zdarza :)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

timi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-10-2008, 22:11   

Moja Tempra jest na 4 tarczach (ABS), przód staje deba a tył niechce hamowac! Wywaliłe reduktor wymieniłem pompe i przewody i NICI jak było tak jest ,dodam ze reczny wogóle niedziała rozruszałem zapieczone mechanizmy ale cos w nich przeskakuje i nie łapia nic. W rezultacie posiadam tylko przednie hamulce .Co proponujecie w dalszej kolejnosci: serwo czy to ustrojstwo od ABSu czy moze całe zaciski ?

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-10-2008, 08:27   

timi napisał/a:
Co proponujecie w dalszej kolejnosci: serwo czy to ustrojstwo od ABSu czy moze całe zaciski ?
to wszystko jednak trochę kosztuje... Trzeba pomyśleć co faktycznie mu dolega. Odpowietrzanie raczej odpada, bo napewno robiles to po wymianie pompy i przewodow, ale na poczatek dojdz do tylnych zaciskow i sprawdz czy tloczki wogole pracuja. Lubia sie zastac, ale zwykle potrzebuja do tego czasu lub jakiegos sporego syfu. Wiec moze wystarczy tloczki wykrecic, przeczyscic, wymienic gumy i zlozyc spowrotem wszystko. Napewno warto najpierw sprubowac cos takiego niz wyzucac od razu kase na nowe czesci.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 14-10-2008, 09:03   

timi napisał/a:
dodam ze reczny wogóle niedziała rozruszałem zapieczone mechanizmy ale cos w nich przeskakuje i nie łapia nic.

Masz to samo co ja niedawno miałem, najlepiej jest rozebrac zaciski i dokładnie wyczyścic i przesmarowac. Tam gdzie jest wajha od recznego jest oring który z biegiem czasu puszcza wode do środka i rdzewieje bolec od recznego. U mnie po wyczyszczeniu i dokładnym przesmarowaniu dało sie bez zadnych problemów wajche wcisnąć. Jak bys rozbierał to kup sobie zestawy naprawcze i od razu wymien wszystkie oringi - ja za zestaw dawałem chyba 22zł. Przed rozkładaniem załatw sobie sciągacz do segerów wewnętrznych z długimi "palcami" bo trzeba siegnąć w głąb ok 50mm i z tym miałem najwiecej problemu bo metoda "na dwa gwoździe" nie dała rady. Aha przy składaniu końcowym gumke osłaniającą tłoczek załóż pierw na zacisk i potem dopiero tłoczek wkładaj. Jakbys cos nie wiedział to postaram sie udzielic pomocy.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

timi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-10-2008, 20:17   

Dzieki koledzy! Ale ja to juz robiłem , wajche udało mi sie rozruszac ale ona ona wypycha tłoczek do pewnego momentu a pozniej costam przeskakuje i sprezyna cofa go zpowrotem . Po samym odpowietrzaniu widac ze tył ma słabsze cisnienie .Pokombinuje jeszcze moze cos tam wymysle dzieki Timi

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 15-10-2008, 07:41   

timi napisał/a:
...ona wypycha tłoczek do pewnego momentu a pozniej costam przeskakuje..

Właśnie o tym pisałem, jak jest za dużo syfu rdzy itp to jest za duże obciążenie i przeskakuje.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu