Powoli trace sily do tego wybrednego pojazdu..(gasnie itp) |
Autor |
Wiadomość |
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-08-2006, 08:01 Powoli trace sily do tego wybrednego pojazdu..(gasnie itp)
|
|
|
Witam!
Troszke zaczyna mnie draznic "TIPO". Postaram sie opisac akcje jakie mi odstawia.... odpalam normalnie na benzynce, potem przerzuca sie na gaz. Jade...dojezdzam do swiatel (np. czerwone) jak wrzuce na luz i sie dotocze to jest ok, ale jak mam np na 3 biegu czy 2 i przed zatrzymaniem wcisne sprzeglo to gasnie (dobijajaca jest jazda w korku bo zdarza sie ze co chwile gasnie) Jak juz zgasnie to albo odpali i bedzie ok albo odpali i zaraz zgasnie albo obroty spadna na ok 500 i powoli beda sie wzbijac na jakies 800-900. Do tego wszystkiego czasem mam wrazenie ze konczy sie gaz( jak daje w pedal w podloge to jakiegos mula lapie) no to kieruje sie na stacje. A na stacji rozczarowanie bo w butli jest jeszcze ok 10 l gazu wiec fura powinna smigac ok. Czasem wystarczy postoj ok 1h i potem normalnie sie wkreca i jezdzi na tej "niby koncowce gazu" Co to moze byc? Mial ktos takie akcje? |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
aristo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-08-2006, 08:43 Re: Powoli trace sily do tego wybrednego pojazdu..(gasnie it
|
|
|
adams napisał/a: | Witam!
Troszke zaczyna mnie draznic "TIPO". Postaram sie opisac akcje jakie mi odstawia.... odpalam normalnie na benzynce, potem przerzuca sie na gaz. Jade...dojezdzam do swiatel (np. czerwone) jak wrzuce na luz i sie dotocze to jest ok, ale jak mam np na 3 biegu czy 2 i przed zatrzymaniem wcisne sprzeglo to gasnie (dobijajaca jest jazda w korku bo zdarza sie ze co chwile gasnie) Jak juz zgasnie to albo odpali i bedzie ok albo odpali i zaraz zgasnie albo obroty spadna na ok 500 i powoli beda sie wzbijac na jakies 800-900. Do tego wszystkiego czasem mam wrazenie ze konczy sie gaz( jak daje w pedal w podloge to jakiegos mula lapie) no to kieruje sie na stacje. A na stacji rozczarowanie bo w butli jest jeszcze ok 10 l gazu wiec fura powinna smigac ok. Czasem wystarczy postoj ok 1h i potem normalnie sie wkreca i jezdzi na tej "niby koncowce gazu" Co to moze byc? Mial ktos takie akcje? |
Jaką masz instalację, zwykłą podciśnienową czy może silnik krokowy ??
Jeśli podciśnieniowa to w zasadzie to może być kilka rzeczy (wykluczając lewe powietrze zasyfiony filtr powietrza, świece itp):
Reduktor zużyty, filtr gazu zapchany, rozlegulowana instlacja.
Proponuję zrobić regulacja instalacji na analizatorze -od razu wyjdzie czy reduktor jest ok i czy filtr gazu nie jest zapchany. |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 02-08-2006, 09:05
|
|
|
instalacja gazowa raczej prosta podcisnieniowa... Wiem tylko ze nie taka najprostsza bo automatycznie przerzuca sie z benzyny na gaz Lewe powietrze na bank zasysa bo mam sparciala rure dolotu, filtra gazu i powietrza nie zmienialem jeszcze. Musze wybrac sie na regulacje gazowni bo cos sporo pali....miasto 14 a trasa 11 (Vsrednie 110-130km/h) Wedlug mnie to duzo... |
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 02-08-2006, 11:25
|
|
|
adams napisał/a: | instalacja gazowa raczej prosta podcisnieniowa... Wiem tylko ze nie taka najprostsza bo automatycznie przerzuca sie z benzyny na gaz Lewe powietrze na bank zasysa bo mam sparciala rure dolotu, filtra gazu i powietrza nie zmienialem jeszcze. Musze wybrac sie na regulacje gazowni bo cos sporo pali....miasto 14 a trasa 11 (Vsrednie 110-130km/h) Wedlug mnie to duzo... |
Tak czy siak jak zawsze przy gazie procedura taka sama :
1) czy przwody swiece, filtr powietrza są nowe (jeśli mają mniej niż rok punkt 4)
2) wymieniasz świece, filtr powietrza, przewody zapłonowe
3) sprawdzasz przewody złączki itp czy nie idzie lewe powietrze
4) regulacja na analizatorze (dla doświadczonych można na czuja)
5) jęslio nie da się wyregulować wymieniasz/regenerujesz filtr gazu, reduktor (wracasz do punkt 4) |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 02-08-2006, 11:33
|
|
|
aristo, jeden znajomy podejrzewa czujnik polozenia walu... Czy to moze miec jakies znaczenie ze auto gasnie ? Gdzie mozna kupic rure dolotu do 1.6 ie? |
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 02-08-2006, 11:37
|
|
|
adams napisał/a: | aristo, jeden znajomy podejrzewa czujnik polozenia walu... Czy to moze miec jakies znaczenie ze auto gasnie ? Gdzie mozna kupic rure dolotu do 1.6 ie? |
może mioeć znaczenie, ale jeśli auto jeździ na benzynie i nic takiego się nie dzieje to na pewno to nie jest czujnik wału.
O jakiej rurze mówisz ?? Czy filtr powietrza masz na przepustnicy (urz. wtryskowe) czy na błotniku ??
Czy mówisz o tej rurze co łaczy filtr powietrza z przepustnicą ??
Czy może ten chwyt zimnego powietrza (jeśli filtr jest na przepustnicy) |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 02-08-2006, 12:46
|
|
|
Chwyt na blotniku, filtr na przepustnicy. Rura laczaca te elementy jest...sparciala, ma dziury i na bank lapie lewe powietrze. W sklepie powiedzieli ze bede mial problem z ta rura... Gdzie taka mozna nabyc? Czy to moze miec duzy wplyw na spalanie? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-08-2006, 13:33
|
|
|
Gaz jest bardzo czuly na lewe powietrze. Objawy to gasniecie, falowanie obrotow, problemy z moca i kreceniem na wysokie obroty. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Michael
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-08-2006, 18:46
|
|
|
Rurę taką kupisz w sklepie z częsciami fiata. Wczoraj taką sobie sprawiłem bo stara była sparciała. Niestety nowa kosztuje 88 zł. Taniej nie chyba nie kupisz, jak mnie poinformowano w sklepie nikt nie robi takiej jako zamienika. |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 02-08-2006, 21:21
|
|
|
uuuuuuu ladnie 88 zeta ale we Wrocku a w Warszawie rozkladaja rece. Pytalem na gieldzie to mowi ze moze zamowic ale nic nie obiecuje. W sklepie powiedzieli ze jest problem z czesciami do Tipo/tempry bo wznawiali produkcje i przerywali itp itd... Generalnie chyba chcieli mnie zbyc.... |
|
|
|
|
Michael
|
Wysłany: 03-08-2006, 18:45
|
|
|
No nie wiem ale w sklepie gdzie kupuję części nie jeszcze nie spotkałem się aby czegość nie dało się zamówić i sprowadzić. |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-08-2006, 09:52
|
|
|
a może na szrocie da się kupić tę rurę ... jak coś to zapodaj fotkę a ja sprawdzę u siebie |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-08-2006, 10:37
|
|
|
witam !
Zrob ja elastomerem jesli masz dojscie do takich produktow.
Co d ogazownikow do dzis pamietam jak pojechalem audi kumpla do gazownikow a gosc mowi trzeba wymienic kopulke a ja mowie dlaczego ? Gosc bo jest stara a ja mu na to tez jestem stary i sie swietnmie czuje jak nei peknieta itd to zostawic. Te gnojki by pol auta wymienily bo naprawic nie umieja strata pienidzy jest na takich partaczy.
[ Dodano: 04-08-2006, 10:39 ]
Pytanie podstawowe jak chodzi na benzynie...:) |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-08-2006, 10:42
|
|
|
Michael, we Wrocławiu jest dobry sklep na Lwowskiej mają tam tylko fiata i praktycznie wszystko, a ceny są w miarę dostęne
A co ajważniejsze jest tam gość który wie co sprzedaje i do czego. W razie kłopotów podejdzie do autka zobaczy i znajdzie właściwą część,a czasem nawet pomoże założyć.
Oprócz tego na Witebskiej 5 jest facet który robi tylko Tipo-Tempra ma masę części z niemiec,sprowadza całe i rozbiera.Ale uważaj ceny wywolawcze za używki ma jak w ASO-trzeba sie targować normalnie jak z Arabami-ale nie jest uparty więc opuszcza nawet -60-80% no i lubi przekonać że potrzebujesz coś co jest Ci zbędne. Ale za to montaż gratis
No i jeszcze jeden plus - ma taniego elektryka baaardzo taniego chłopaczek max bierze 30-50pln bez względu na zakres roboty ale trzeba sie umawiać wcześniej |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Michael
|
Wysłany: 05-08-2006, 20:37
|
|
|
RobertWroc dzięki za info, szczególnie za Witebską. Części do swojego tipo kupuję tylko na Lwowskiej. Na Trzebnickiej też jest sklep z częsciami do Fiatów. |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 07-08-2006, 08:03
|
|
|
adams jesli chodzi o ta rure to akurat mam prawie nowa ale mogl bym oddac za niewielkie pieniadze. filterek gazu powinienes wymienic na bank. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
|