|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
GPS w komórce NOKII |
Autor |
Wiadomość |
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-06-2009, 14:45 GPS w komórce NOKII
|
|
|
Otóż zanabyłem ostatnimi czasy na własny użytek telefonik NOKIA E65 głównie ze względu na to, że zamarzyło mi się WIFI w komórce. No, ale nie w tym rzecz. Otóż jest w niej też funkcja GPS'a.
Tzn. wiem, że sam aparat nie ma wbudowanego modułu GPS (trzeba dokupić osobno takowy moduł), ale zastanawiam się czy jest sens w coś takiego w ogóle inwestować czy pozostać przy zwykłym GPSie, dlatego pytanie do osób, które mają lub miały styczność z GPS'em w komórce (najlepiej w nokiach), jak to hula, jak jest z mapami do tego (bo wyczytałem że są mapy tak jak w normalnym GPSie i mapy które przy każdym wyborze trasy łączą się przez GPRS, żeby pobrać najnowsze dane).
Od razu uprzedzam teksty, że telefon ma za mały wyświetlacz do nawigacji - ja wzrok mam jeszcze dobry i 2" myślę, że mi spokojnie wystarczają.
Aha zapomniałbym jeszcze, oczywiście zastanawiam się nad oryginalnym modułem NOKII (bo ich ceny w porównaniu z tymi uniwersalnymi nie są dużo wyższe), z moją na pewno współpracują LD-3W, albo LD-4W, więc jakby ktoś miał z nimi jakiś bliższy kontakt to również proszę o podzielenie się wrażeniami |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-06-2009, 16:14
|
|
|
Z tego co wiem, to GPS w Nokiach działa na zasadzie A-GPS czyli że w trakcie jazdy łączy się przez GPRS i ściąga Ci pieniądze za transfer danych (jeśli się mylę to mnie poprawcie:P). Dlatego wydaje mi się że to z góry dyskwalifikuje to rozwiązanie.
A dwa...wyznaje zasadę że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - telefon z GPS nigdy nie będzie tak samo funkcjonalny, wygodny, jak normalny GPS. I nigsdy nie słyszałem żeby np. firmy które się zajmują dostawą towarów (a pracowałem we 2) korzystała z GPS w telefonach Nokii. Jednak Automapa rządzi:)
Dlatego...moim zdaniem, jeśli masz odzielnego np. palma czy samą nawigacje, to pracuj na tamty:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 11-06-2009, 17:19
|
|
|
stefan napisał/a: | A dwa...wyznaje zasadę że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - telefon z GPS nigdy nie będzie tak samo funkcjonalny, wygodny, jak normalny GPS. |
To wiem
stefan napisał/a: | Dlatego...moim zdaniem, jeśli masz odzielnego np. palma czy samą nawigacje, to pracuj na tamty:) |
Właśnie jeszcze nie mam, więc póki co jak potrzebuję nawigacji to pożyczam od ojca.
Także pomyślałem, że jak już mam taką funkcję w tel. to możnaby ją uruchomić i mieć wszystko w jednym zamiast wozić ze sobą komórkę, laptopa, GPSa i nie wiadomo co jeszcze
Ja po prostu zrobiłem się ostatnio chyba strasznie wygodny i lubię mieć 2w1, 3w1, a nawet jak się da to 10w1
A nie ma przypadkiem map na Nokie z S60 na symbiana takich map jak TomTom czy właśnie Automapa, które by nie musiały się łączyć przez GPRSa, bo właśnie to mnie najbardziej odstrasza, że " za każdy wybór trasy w GPSie" będzie mi kasę zżerało |
|
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 11-06-2009, 18:26
|
|
|
TomTom i Garmin działa w Nokiach z S60.TomTom lepiej chodzi jednak.Garmin na N95 troche sie wiesza.TomTom na n73,N93 z zewnetrznym modulem nokii i E90 z wewnetrznym GPS-em dzialaly calkiem przyzwoicie.Nie lacza sie z internetem. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-06-2009, 18:54
|
|
|
Cytat: | TomTom i Garmin działa w Nokiach z S60.TomTom lepiej chodzi jednak.Garmin na N95 troche sie wiesza.TomTom na n73,N93 z zewnetrznym modulem nokii i E90 z wewnetrznym GPS-em dzialaly calkiem przyzwoicie.Nie lacza sie z internetem. |
Ja mam Garmina Mobile XT i nie narzekam tak jak napisał lordzik nie łączy się to przez internet tylko via GPS wbudowany bądź na BT. Działa to jak normalny GPS więc nie ma kłopotów z tym. Krzysiu to jest dobre i o tyle wygodne że nie masz 2 urządzeń tylko jedno, z tym że jak Ty masz E65 to masz malutki wyświetlacz i szczerze mówiąc guzik będziesz widział Lordzik ma to na N95 która ma duży wyświetlacz, ja w Samsungu i550w ( który ma właśnie GPS-a i Wi-FI ) |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
p_r_z_e_m_k_o
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 355 Skąd: Kościan
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-06-2009, 19:11
|
|
|
Ja mam E51 i mi Garmin Mobile XT hula bez problemu. Wyswietlacz to rzecz wg mnie drugorzedna bo jak ja jezdzilem to nawigacji przede wszystkim sluchalem, na wyswietlacz patrzylem zadziej. Jesli chodzi o modul GPS to ja kupilem uzywany za stowke i chodzi az milo. A co do mapy to Garmina bez problemu mozesz sobie sciagnac z neta, jedynie co to jest troche skaplikowana instalacja, ale troche cierpliwosci i sadze ze dasz sobie bez problemu rade |
_________________ Tipo 1,9 Tds - Mariana
AR 155 2.0 8v TS / AR GT 1.9 JTDm |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-06-2009, 20:29
|
|
|
Ja tak jak Ubek mam i550w z garminem mobile i jeśli chodzi o tą nawigacje to jest trochę kicha.... Dobre jak potrzebujesz coś szybko w mieście znaleźć..... Ogólnie jak potrzebujesz żeby od czasu do czasu znaleźć jakąś uliczkę to jak najbardziej ok. Ale jechać do nie znanego miasta gdzie będę pierwszy raz to raczej bym się nie odważył.... A tak na marginesie e65 ma mały wyświetlacz (2,2 cala) więc raczej z navi będzie kiepsko..... Symbian ten sam co w i550w ja na niego nie narzekam;) |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 11-06-2009, 21:16
|
|
|
ubek napisał/a: | Krzysiu to jest dobre i o tyle wygodne że nie masz 2 urządzeń tylko jedno, z tym że jak Ty masz E65 to masz malutki wyświetlacz i szczerze mówiąc guzik będziesz widział |
Bdm$ka napisał/a: | Ogólnie jak potrzebujesz żeby od czasu do czasu znaleźć jakąś uliczkę to jak najbardziej ok. Ale jechać do nie znanego miasta gdzie będę pierwszy raz to raczej bym się nie odważył.... A tak na marginesie e65 ma mały wyświetlacz (2,2 cala) więc raczej z navi będzie kiepsko..... |
Zdaję sobie doskonale sprawę, że E65 nie była tworzona pod GPSa Ale liczę na to, że co nieco tam na niej dojrzę Zresztą zależy mi głównie na tym, żeby mi mówiła, że mam skręcić w najbliższą, albo że w następną. Tak jak pisałem wcześniej staram się używać głowy, a nie nawigacji, ale wiadomo, że w obcym mieście zawsze GPS się przydaje
To mnie uspokoiliście, że jest możliwość ściągnięcia na mój sprzęt "normalnego" oprogramowania
Czyli chyba się będę rozglądał za jakimś modułem Nokii, tylko jeszcze nie wiem czy LD-3W czy LD-4W |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|