Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylne koła lepiej hamują od przednich
Autor Wiadomość
Baca122 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-02-2011, 14:20   Tylne koła lepiej hamują od przednich

Witam mam taki nietypowy przypadek że tak jak w temacie i nie wiem co morze być przyczyną nie mam korektora siły hamowania .Czy zastosowanie płynu DOT4 zamiast DOT3 ma jakieś znaczenie w książce napisane jest że DOT 4 jest do układu z ABS.Dodam że jak się mocno naciśnie na hamulec to blokuje pierwsze tylne koła .Wszystko jest odpowietrzone .Jest jeszcze coś takiego jak naciskam pedał hamulca to tak jakby wolno opadał.Pozdrawiam.

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-02-2011, 14:28   

Baca122 napisał/a:
Witam mam taki nietypowy przypadek że tak jak w temacie i nie wiem co morze być przyczyną nie mam korektora siły hamowania

Skoro go nie masz, to znasz już odpowiedź.
O ile przy dobrym zawieszeniu (amorki i springi) oraz oponach na tyle, da się jechać i tył nie blokuje pierwszy, tak jeśli choć jedna z tej rzeczy jest kiepska, to tył może blokować szybciej :) To samo na śniegu czy lodzie.

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-02-2011, 23:06   

Baca122, załóż korektor siły hamowania na tylną oś. Sprawdź stan przednich hamulców, klocki tarcza, może już nie ma co hamować. Wyczyszczenie / odtłuszczenie tarcz zacisków na pewno by nie zaszkodziło. Płyn hamulcowy DOT 3 czy 4 (czwórka jest po prostu lepszym płynem dlatego zalecanym do abs) nie ma nic tu do rzeczy. Być może do wymiany są przewody elastyczne przednich hamulców (sugerował by to lekko wpadający hamulec).
Baca122 napisał/a:
Wszystko jest odpowietrzone
kto i jak odpowietrzał? Wile osób tak pisze potem okazuje się że jest to nie prawidłowo zrobione co w efekcie tylko pogorszyło sprawę (do układu dostało się więcej powietrza niż wyszło).

** Dodano: 20-02-2011, 23:07 **
P.S płynów DOT 3 i 4 nie powinno się mieszać.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-02-2011, 08:40   

Płyn tutaj nie ma znaczenia. Nie masz korektora i stąd problem. Hamulce bębnowe przy tej samej sile w układzie hydraulicznym będą lepiej hamowały niż przy układzie tarcza/zacisk. Dlatego, że potrzeba tam mniejszej siły do uzyskania tej samej siły hamowania, a efekt samodociskania się szczęk potęguje tą siłę. Jeżeli nie masz korektora ta sama siła idzie na wszystkie koła. Tył jest mniej obciążony, ma bębny i szybciej zblokuje się niż ciężki przód.

Swojego czasu w Temprze zrobiłem tak, że wywaliłem ten korektor. Hamulce są z pewnością lepsze, ale tył na śliskiej nawierzchni blokuje się szybciej. Tempra już nie robi takich tras jak kiedyś, głównie służy jako wózek do zakupów więc rodzice jeżdżą ostrożniej.

Odpowiedz do tematu