Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bicie na kierownicy
Autor Wiadomość
pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-08-2006, 10:50   Bicie na kierownicy

Zauwazylem w moim Tipo bicie na kierownicy ktore nie jest jak to zazwyczaj bywa proporcjonalnie mocniejsze do szybkosci natomiast najbardziej je widac (tj. patrzac na przod auta mam wrazenie jakbym jechal na kwadratowych kolach, auto prawie ze podskakuje!) i czuc gdy jade bardzo powoli. Oprocz tego (moze to odrebna usterka a moze maja cos wspolnego) przy skrecie w LEWO (moge jechac i 30 km/h) jak jest sucha i ciepla nawierzchnia opony piszcza jakbym bral zakret co najmniej 100-ka. W prawo nie.

Poradzcie od czego zaczac. Jaki mechanik, jaki zaklad ,co maja najpierw sprawdzic albo co moge sprawdzic samemu bo w kwestii zawieszenia jestem laikiem. Odnosnie warsztatu czy jest jakis warty polecenia w Trojmiescie?

Z gory dzieki za pomoc

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-08-2006, 11:15   

Wyważenie kół względnie stan tech.czyli krzywizny wgięcia itp.Przede wszystkim zbierzność.Wszystko powinieneś załatwić od razu na dobrej stacji diagnostycznej.

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-08-2006, 11:55   

Stawiam na "krzywe" zurzyte opony, albo problemy z geometrią.
Na początek możesz zmienić tylnie koła z przednimi i zobaczyć czy będzie różnica.

Moneta

pawelgdynia 

Wysłany: 13-08-2006, 11:59   

Podjade na jakas diagnostyke w przyszlym tygodniu i zobaczymy co powiedza.
Ile trzeba wylozyc za wywazenie czterech kolek i geometrie?

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-08-2006, 12:26   

Geometria-wmoim wypadku -60pln a wyważanie chyba z 5pln za sztukę.
Tak jak Romano pisze-może po ostrym chamowaniu masz koślawe kapcie lub też może płutno poszło.Ale z popiskiwaniem to zbierzność.

keves 

Wysłany: 13-08-2006, 13:12   

romano napisał/a:
Stawiam na "krzywe" zurzyte opony, albo problemy z geometrią.
Na początek możesz zmienić tylnie koła z przednimi i zobaczyć czy będzie różnica.
Witam.Jeśli moje zdanie sie liczy,to jest właśnie powód twoich problemów.

unknown 

Wysłany: 13-08-2006, 21:00   

dokładnie, że przy jednym skręcie bardziej piszczy to przestawiona zbieżność najprawdopodobniej, bo np wpadłeś w typową poslką dziurę nadrożną i ci łupnęło;
zresztą stukanie znaczy drgania to też możliwe opony - np bania na oponie, nawet niewielka i może niewidoczna jak np na wewnętrznej stronie, też może powstać przez np dziurę w jezdni; koła więc na początek dokładnie pooglądaj i poustawiaj a potem szukaj dalej;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-08-2006, 08:50   

Ja to miałem i okazało sie że od wewnętrznej strony oponka miała guza.
Wymianiłem oponki i po kłopocie

unknown 

Wysłany: 26-08-2006, 16:18   

też miałem taką bańkę i bicie na kierownicy.. http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=5205
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-08-2006, 12:39   

U mnie też było bicie na kierownicy. Okazało się, że przednia oponka dostała guza. Wymieniłem i wszystko jest OK.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Mir23 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-08-2006, 08:02   

Kurcze u mnie też od kilku dni ma bicie. Zmieniłem właśnie wahace, wyważyłem koła, ustawiłem zbieżność, nigdzie żadnych luzów, opony kupione rok temu. Zrobiłem na nich 20 tys. km. Oglądane z każdej strony w wulkanizacji no i nic... Nikt nie potrafi określić przyczyny. W wolnej chwili przerzuce tylne koła na przód i zobacze co będzie. Może od strony wewnętrznej oderwał się kawałek płótna? I lata sobie teraz w oponie.

MupiK 

Wysłany: 28-08-2006, 14:49   

Zobacz czy dobrze siadly obrecze na piaste mzoe jakis syf wszsedl i teraz masz efekt . Raczej malo realne zeby sie odwarstwila wewnatrz:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Mir23 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-08-2006, 19:45   

Ale po zamianie kół z prawej na lewą jest to samo. Opony nie są kierunkowe. Brudu nie ma

Artur 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-10-2006, 12:25   

zmiana kol z lewej na prawa nic nie daje jezeli to z przodu na tyl mialem podobnie i pomoglo :roll:

marcin 87 

Wysłany: 07-12-2006, 18:52   Re: Bicie na kierownicy

pawelgdynia napisał/a:
Zauwazylem w moim Tipo bicie na kierownicy ktore nie jest jak to zazwyczaj bywa proporcjonalnie mocniejsze do szybkosci natomiast najbardziej je widac (tj. patrzac na przod auta mam wrazenie jakbym jechal na kwadratowych kolach, auto prawie ze podskakuje!) i czuc gdy jade bardzo powoli. Oprocz tego (moze to odrebna usterka a moze maja cos wspolnego) przy skrecie w LEWO (moge jechac i 30 km/h) jak jest sucha i ciepla nawierzchnia opony piszcza jakbym bral zakret co najmniej 100-ka. W prawo nie.

Poradzcie od czego zaczac. Jaki mechanik, jaki zaklad ,co maja najpierw sprawdzic albo co moge sprawdzic samemu bo w kwestii zawieszenia jestem laikiem. Odnosnie warsztatu czy jest jakis warty polecenia w Trojmiescie?

Z gory dzieki za pomoc
skontaktoj sie ze mna 697130477

unknown 

Wysłany: 07-12-2006, 23:20   

a zbieżność samą kól na pewno masz OK? nie trą CI oponki cały czas? nie ściągają? oglądałeś też oponki czy nei mają żadnej bani np od uderzenai/krawężnika... czasem bania niewielka, nie widać jej nawet specjalnie bez szczeg przyglądania się i czasem nawet od wewnętrznej strony się zdarza, znaczy od strony amorka, autka, dlatego ciężko dojżeć; zazw wtedy zmienia się to z prędkością, ale nie zawsze zbyt wyczuwalnie; możesz też mieć źle wyważone opony, ale to byś czuł tylko przy wyższych prędkościach raczej; a sam układ kierowniczy? końcówki drążków w jakim stanie? a wspomaganie kierownicy - nie szwankuje jakoś dziwnie? pompa? czy maglownica? nic nie przeskakuje i równomirnie ładnie się skręca w obie strony i do max położenia? no a zwieszenie sprawdź też, musisz znaleźć kogoś w okolicy, ode mnie za daleko :)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu