|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sprzeglo sie zablokowalo i zaczelo sie dymic. !!! |
Autor |
Wiadomość |
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-05-2007, 12:03 Sprzeglo sie zablokowalo i zaczelo sie dymic. !!!
|
|
|
Witam!
Po naprawie alternatora jezdzilem az 2 dni. Dzis ok poludnia pod domem zablokowalo sie sprzeglo albo lozysko. W rezultacie smierdzialo w calej okolicy a spod maski szedl dym jakbym palil gume. Po kilkakrotnym nacisnieciu na sprzeglo wkoncu odbilo. Powiedzcie mi co mam zrobic jezeli u mnie sprzeglo odpuszcza dopiero jak prawie puszczam pedal a w innych autach juz przy polowie popuszczania samochod chce jechac.... Jak cos takiego zrobic? Podciagnac linke czy zluzowac? A druga sprawa to ciegno gazu. W miejscu gdzie jest przyczepiona linka jest takie cos obrotowe a do tego jest przykrecona "chyba sruba rzymska" ktora z drugiej strony przykrecona jest przy silniczku krokowym. Mam tam luz ok 4 mm. Czy to mozna rozkrecic tak zeby zlikwidowac ten luz? czy wtedy gaz bedzie szybciej reagowal? Mozna popsuc tym wolne obroty albo cos ??
Prosze o w miare szybka odpowiedz. |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-05-2007, 09:23
|
|
|
Co do sprzęgła to musisz popuścić linkę,bo za bardzo jest naciągnięta.
A co do tej śruby rzymskiej,to jeżeli zmniejszysz ten luz za bardzo to będziesz miał problem z obrotami.
Załączam instrukcję tylko że po angielsku.Ale na pewno coś wyczaisz. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 27-05-2007, 19:14
|
|
|
Dzieki za info. W takim razie musze poluzowac linke od sprzegla i moze bedzie ok. A co do tego mechanizmu przy wtrysku to zrozumialem ze jak jest odstep w zakresie 0,2-0,5 mm to powinna byc maxymalnie otwarta gardziel. Na rzut oka ta przerwa u mnie ma ok 3-4 mm czyli sporo za duzo co moze skutkowac gorszym przyspieszaniem. Dobrze to rozumiem? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 27-05-2007, 21:47
|
|
|
adams, przy wciśniętym pedale gazu nie masz przecież nigdzie luzu.To ma być na puszczonym pedale,ale prawdopodobnie na ciepłym silniku,bo na zimnym silniczek krokowy podpiera ten mechanizm.
Miałem wcześniej FSO 1500 i po przesiadce do Tempry denerwował mnie ten luz,więc go zlikwidowałem.Po tym, zabiegu pochrzaniły mi się wolne obroty.Raz małe raz duże i tak w koło.Ustawiłem to z powrotem z małym luzem i jest git. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 26-06-2007, 08:30
|
|
|
No to stalo sie. Jednak moje sprzeglo nie wytrzymalo po tej ostatniej przygodzie. Wczoraj wracalem z zakupów i ruszam, 1 bieg 2 bieg i sie rozpedzam no i zonk! sprzeglo zaczelo sie slizagc i sie zadymilo. Auto toczy sie na kazdym biegu, ale nie da sie go rozpedzic. Polecacie regeneracje sprzegla czy kupic nowe? Gdzie w warszawie regeneruja sprzegla? Ewentualnie potrzebuje jakies dane co do sprzegla: srednica, jakiej firmy itp. Kto to przechodzil? |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 26-06-2007, 08:43
|
|
|
Kup caly nowy zestawik sprzegla, nie baw sie w regeneracje.. mam u siebie na firmie troche regenerowanych tarcz itp i za cudownej jakosci to nie ma, wymienione okladziny i sprezyny, co z tego jak przeciez material moze byc juz przemeczony na takiej tarczy i urwa sie mocowania sprezyn tak jak to bylo w moim sachsie po jakis 250tys km... podaj mi mniej wiecej dane woza to lookne Ci zaraz jaki koszt bedzie nowego sprzegla |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 26-06-2007, 08:46
|
|
|
tipo 93 przed liftingiem, silnik 1.6 ie 78 koni 3.046 chyba, nie pamietam dokladnie, ale byla tylko 1 wersja 1.6 ie 78 koni. Jakiej firmy zestaw sprzegla i jaka cena? |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 26-06-2007, 08:53
|
|
|
Valeo to koszt w detalu ok 330zl, takie Valeo moge Ci wyslac za jakies 250zl, LUK jest tanszy bo koszt luka w detalu to 240zl, Luka mozna zapodac za 200zl.. Ja zakladalem Valeo do swojego, valeo robi klamoty na pierwszy montaz do fiata
Jesli potrzebujesz na juz sprzegla to zostaja Ci sklepy w wawie.. |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 26-06-2007, 08:56
|
|
|
Spoko, wole wstawic Valeo bo ten Luk jakos mnie nie przekonuje. 250+ przesylka + 200 robota bo sam tego nie zrobie... Ktos w Warszawie taniej wymienia sprzeglo? Kuzwa hajsu nie mam, wole te 500 opuscis z auta i komus sprzedac taniej zeby sam zrobil.... Zobacze jak to bedzie... ehhh |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-06-2007, 15:33
|
|
|
adams napisał/a: | bo ten Luk jakos mnie nie przekonuje |
jeżdżę na Luk`u i nie narzekam. 240 Luk + 250 robocizna. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 26-06-2007, 22:04
|
|
|
Szkoda ze masz tak daleko bo bysmy zrobili w garaż u mnie za połowe tej kwoty w 4godziny. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|