Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] duze zuzycie paliwa 1.6
Autor Wiadomość
adrusek 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-01-2008, 00:13   [Benzyna] duze zuzycie paliwa 1.6

witajcie. mam problem ze moja tempra ma duze zapotrzebowanie na benzyne dzisiaj robilem trase zatankowalem za 25zl to czyli wyszlo ok 6 litrow i zrobilem 41 kilometrow i zaczelo szarpaci wszystko to w trasie przy predkosci ok 90-100 temperatura silnika 90. wczesniej mierzylismy z kolega sonde lambda to byly takie parapetry, po dwoch minutach na wlonczonym silniku mierzylismy napiecie na tym pojedynczym kabelku chyba on jest zieolony z bazowa koncowka i wyszlo ze na wolnych obrotach bylo 0v ale gdy przyspieszalem obroty do ok 3tys to pokazywalo 0.8-0.9v. z ciekawosci jak u niego pokazuje bo tez ma tempre i miesiac temu kupywal sonde na allegro ku mojemy zdziwniu u niego pokazywalo na wolnych obrotach 0.1v a gdzy zaczol przygazowywac to tylko 0.1-0.2v. i teraz nie wiem czy moja sonda jest sprawna. podejrzane jest u mnie walek rozrzadu bo ma 2 kszywki podtarte i luzy zaworowe sa zle ustawione maja ok luzy 0.25-0.35mm i czy to tez ma na takie spalanie skutek? czujniki temperatury w kolektorze byly zmieniane i mam teraz ten naktorym auta mi najlepiej chodzi. wtryskiwacz zmienialismy, czujnik polozenia przepustnicy moze to nie ma tak duzo do spalania ale wczesniej mi szarpal i dlatego zmienilismy. wziasc sie za ten walek i luzy? one moga powodowac takie duze spalanie?, swiece byly zmieniane i przewody
     assistance

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-01-2008, 04:37   

Sonde na pewno masz walniętą ,bo powinna działać jak u twojego kolegi ,stąd też może wynikać większe spalanie ,za ten wałek sie na pewno weź i polikwiduj luzy itp ,a szarpanie ma różne objawy ,może silniczek krokowy padać ,pompa paliwa ,filtr zapchany ,czujnik położenia przepustnicy walnięty ,najlepiej na kompa jechać ,by pokazał co i jak 8)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-01-2008, 10:07   

A na czym mierzyłeś sondę? Bo bez lepszego oscyloskopu może być problem z jej prawidłowym zdiagnozowaniem.

zetor 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-01-2008, 13:53   

adrusek, jak sprawdzałeś miernikiem, to to żadnej miary nie daje. Taj, jak mówił miszko, albo sprawdź na analizatorze spalin- taniej będzie niż diagnoza na kompie.

adrusek 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-01-2008, 17:20   

mierzylem zwyklym miernikiem, sonda nie powinna dawac napiecia do 1v? a u kolegi bylo 0.1- 0.2v. luzy zkykliwduje jak bedzie troche cieplej, silniczki krokowe byly wymieniane na pare i to niby dobrych, popma zmieniana daje 1.1 bara, filt zmieniony na nowy, czujnik polozenia przepostnicy zmieniony. bylem na kompie to nie stwierdzil nic tylko ze sonda uszkodzona to dalem mu ta druga co teraz mam to powiedzial ze chodzi tylko daje bogatsza mieszanke podszas przyspieszania i nie wie dlaczego, i niby jeszcze badal na analizatorze spalin
     assistance

Odpowiedz do tematu