|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś wybuchało, nierówno chodził... |
Autor |
Wiadomość |
Shinshuke
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-02-2010, 10:48 Coś wybuchało, nierówno chodził...
|
|
|
Witam Was. Mam pewien problem... A mianowicie. Jechalem sobie na trasie moja Tempra. Po zrobieniu okolo 150 km dojechalem do ronda, wrzucilem na luz i zaraz potem na 3 bieg, silnik zgasl. Z rozpedu zjechalem na bok, zeby go odpalic na spokojnie. Wiec krece rozrusznikiem, załapał i mial strasznie nierowne obroty. Na wolnych wahal sie miedzy 700 a 2000 obrotow. Po dodaniu gazu cos go dusilo i jakby wybuchalo w silniku takie stuki, wybuchy... Zadzwonilem do ojca, opowiedzialem mu co sie dzieje, wymenilem czujnik polozenia walu. Najpierw nie chcial zapalic ale jakos dalem rade po dluzszym kreceniu. Odpalil i chodzil normalnie, zrobilem nastepne ok. 150km i to samo... co robic? macie jakies pomysly co to moze byc? co wymienic itp... z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
|
pawka35
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 17-02-2010, 17:49
|
|
|
Miałem podobny problem i rozwiazaniem okazała się wymiana dwururki z łącznikiem elastycznym i sondą lambda.Może do czegoś przyda Ci się ta informacja. |
_________________ Tipo 1.4 i.e 90r |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 17-02-2010, 17:52
|
|
|
Shinshuke, masz wtrysk czy gaźnik ?
Objawy strzelania o nierównej pracy wskazywały by na prąd. kable świece kopułka aparat zapłonowy ...
problem taki sam na PB i LPG ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-02-2010, 20:52
|
|
|
Prawdopodobnie ten wybuch był spowodowany cofką to znaczy, zapaliła Ci się mieszanka powietrze-lpg w układzie dolotowym. Sprawdź filtr. Dodatkowo sprawdź świece, jak wyglądają
Generalnie wszystko co jest związane z zapłonem przejrzyj, poczynając od świec, kabli, kopułki. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Shinshuke
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:14
|
|
|
Mam Gaźnik. Niestety nie moge teraz nic zrobic bo samochod stoi troche od domu. Aha no i to nie byl jeden strzal tylko pare razy. Na benzynie wczesniej chodzil nierowno zwlaszcza na wolnych obrotach nie trzymal, musialem wyciagac ssanie do polowy zeby utrzymywal tak mniej wiecej 1000 obrotow, troche szarpal przy jezdzie ale dalo sie jechac. Na gazie i na benzynei to samo bo zmienialem...
Pawka- 2 rurke wymienialem dosc niedawno jakies pol roku temu razem z lacznikiem wiec to chyba nie to
** Dodano: 08-05-2011, 10:35 **
Dzieki za odpowiedzi. Odpisuje troche późno, ale jakby ktos mial podobny problem to wymieniłem palec, przewody Wysokiego Napięcia i kopułke i działa jak nowy:) Prawdopodobnie problemem były zamokniete kable W.N. i iskry przeskakilwały. Była to zima a ja nie mam osłony pod silnikiem... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|