Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy ze startem
Autor Wiadomość
Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:03   Problemy ze startem

Witam,

Mam następujący problem. Gdy jest zimno silnik zapala bez problemu na wyciągniętym ssaniu (benzyna), pochodzi chwilę i zaczyna go zalewać. Redukuję ssanie ale znowu wolne obroty nie trzymają. Zdarza się że gaśnie i nie mogę go potem odpalić. Jednocześnie cały czas świeci się kontrolka akumulatora... Możliwe że problem jest w braku podgrzewania ciepłym powietrzem znad kolektora wydechowego (mocowanie rury przegniło i odpadło :) ). Jakieś sugestie?
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:20   

Ja miałem podobnie, pisałem kiedyś o tym, tylko ja miałem to wszystko podobnież przez wilgoć (zrobiło się na jesień) Ta kontrolka aku to zapewne przez to że silnik ma za małe obroty i alternator nie ładuje jak trzeba, a jak dodasz gazu to powinna gasnąć. Ja zrobiłem to tak, że wyregulowałem trochę linkę od gazu i bieg jałowy. Na gazie tak samo? Co do tego podgrzewania to ja mam zamontowaną tą rurę papierową i w sumie nie ma różnicy, a nawet od kiedy ją założyłem może jest ciut gorzej.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:22   

jeszcze sugestia regulacji automatycznego ssania (to co leci z podciśnienia), jego pracy i sprawności (czy w ogóle działa) , wężyka do jego pompki i tego 'termostatu' z tyłu wkręconego w silnik co odcina podciśnienie na nagrzanym od pompki auto-ssania... do tego przycinający się upierdliwy elektrozaworek cut-off... a kontrolka akumulatora kiedy dokładnie Ci się świeci?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 28-01-2007, 11:28   

unknown napisał/a:
a kontrolka akumulatora kiedy dokładnie Ci się świeci?

silnik zgaśnie i gdy przekręcam kluczyk żeby go uruchomić i kręcę rozrusznikiem świeci przez cały czas...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:33   

świeci cały czas wtedy bo dopóki nie zaskoczy silniczek to masz za słabe ładowanie... dopiero jak silniczek wejdzie na obroty wolne to jest wystarczające... nawet nie pamiętam czy podczas kręcenia u mnie świeci ale chyba tak i to normalne :D a jeśli nie to może np paseczek Ci się ślizga i dopiero rozkręcony silnik uciągnie alternator (pasek) na tyle by było wystarcz. ładowanie... najważniejsze, by po odpaleniu ładowanie gasnęło zaraz i było OK.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 28-01-2007, 11:51   

unknown napisał/a:
świeci cały czas wtedy bo dopóki nie zaskoczy silniczek to masz za słabe ładowanie... dopiero jak silniczek wejdzie na obroty wolne to jest wystarczające... nawet nie pamiętam czy podczas kręcenia u mnie świeci ale chyba tak i to normalne :D

No nie do końca. Podczas uruchamiania silnika kontrolka gaśnie normalnie. Świeci natomiast od razu gdy silnik pochodzi trochę (jak w opisywanej sytuacji) i zgaśnie i próbuję go wtedy uruchomić.
Ładowanie, akumulator, pasek ok...

Aha - normalnie przy uruchamianiu silnika świeci się kontrolka aku i oleju, a w tym przypadku tylko aku... :roll:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu