|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problemy ze startem |
Autor |
Wiadomość |
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:03 Problemy ze startem
|
|
|
Witam,
Mam następujący problem. Gdy jest zimno silnik zapala bez problemu na wyciągniętym ssaniu (benzyna), pochodzi chwilę i zaczyna go zalewać. Redukuję ssanie ale znowu wolne obroty nie trzymają. Zdarza się że gaśnie i nie mogę go potem odpalić. Jednocześnie cały czas świeci się kontrolka akumulatora... Możliwe że problem jest w braku podgrzewania ciepłym powietrzem znad kolektora wydechowego (mocowanie rury przegniło i odpadło ). Jakieś sugestie? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:20
|
|
|
Ja miałem podobnie, pisałem kiedyś o tym, tylko ja miałem to wszystko podobnież przez wilgoć (zrobiło się na jesień) Ta kontrolka aku to zapewne przez to że silnik ma za małe obroty i alternator nie ładuje jak trzeba, a jak dodasz gazu to powinna gasnąć. Ja zrobiłem to tak, że wyregulowałem trochę linkę od gazu i bieg jałowy. Na gazie tak samo? Co do tego podgrzewania to ja mam zamontowaną tą rurę papierową i w sumie nie ma różnicy, a nawet od kiedy ją założyłem może jest ciut gorzej. |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:22
|
|
|
jeszcze sugestia regulacji automatycznego ssania (to co leci z podciśnienia), jego pracy i sprawności (czy w ogóle działa) , wężyka do jego pompki i tego 'termostatu' z tyłu wkręconego w silnik co odcina podciśnienie na nagrzanym od pompki auto-ssania... do tego przycinający się upierdliwy elektrozaworek cut-off... a kontrolka akumulatora kiedy dokładnie Ci się świeci? |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:28
|
|
|
unknown napisał/a: | a kontrolka akumulatora kiedy dokładnie Ci się świeci? |
silnik zgaśnie i gdy przekręcam kluczyk żeby go uruchomić i kręcę rozrusznikiem świeci przez cały czas... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:33
|
|
|
świeci cały czas wtedy bo dopóki nie zaskoczy silniczek to masz za słabe ładowanie... dopiero jak silniczek wejdzie na obroty wolne to jest wystarczające... nawet nie pamiętam czy podczas kręcenia u mnie świeci ale chyba tak i to normalne a jeśli nie to może np paseczek Ci się ślizga i dopiero rozkręcony silnik uciągnie alternator (pasek) na tyle by było wystarcz. ładowanie... najważniejsze, by po odpaleniu ładowanie gasnęło zaraz i było OK. |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:51
|
|
|
unknown napisał/a: | świeci cały czas wtedy bo dopóki nie zaskoczy silniczek to masz za słabe ładowanie... dopiero jak silniczek wejdzie na obroty wolne to jest wystarczające... nawet nie pamiętam czy podczas kręcenia u mnie świeci ale chyba tak i to normalne |
No nie do końca. Podczas uruchamiania silnika kontrolka gaśnie normalnie. Świeci natomiast od razu gdy silnik pochodzi trochę (jak w opisywanej sytuacji) i zgaśnie i próbuję go wtedy uruchomić.
Ładowanie, akumulator, pasek ok...
Aha - normalnie przy uruchamianiu silnika świeci się kontrolka aku i oleju, a w tym przypadku tylko aku... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|