Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Maskowanie Radia
Autor Wiadomość
wglogowski 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-05-2006, 11:18   Maskowanie Radia

Witam

Mam juz dość ciągłego wyciągania odłączania radia. Połamała mi się już ramka i zepsułem kostke. Samochód stoi bod blokiem a wiadomo że nawet jak będzie safari5 to szybe wyp** i sobie zabiorą. Czy ktoś robił cos w rodzaju maskownicy radia? Myślałem o jakimś kawałku plastiku żeby ładnie wyciąć i zamaskować? Robił ktoś już takie coś??

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-05-2006, 12:16   

na allegro sa za kilka zlotych maskownice nakladane na radio...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-05-2006, 13:33   

wglogowski, Romek z Łodzi miał taka czarna plastikowa klapkę. Niestety Romka już na forum raczej nie zobaczymy, bo jakis czas temu mial kolizje - troche wieciej w tym temacie http://forum.tempra.org/viewtopic.php?p=33258.

W profilu ma podany nr GG wiec mozesz sprobowac napisac do niego. Moze zachował tą klapkę.

Z tego co pamietam i jak mowilem mial plastikowa ladna czarna klapkę przycięta do calego otworu. Tak wiec jak zalozyl to "panel" od popielniczki prawie idealnie zlewal się z calosci i wygladalo to dosyc ladnie.

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-05-2006, 17:31   

kolega w audi zrobił sobie taka klapeczke zakładana zamiast panela z cienkiego aliminium,ale nie wiem skąd to wziął,czy i gdzie to kupił (aluminium),reszte wykonał sam
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-05-2006, 18:58   

Dwa lata temu zakupiłem taką maskownice w Realu, cena coś koło 10 zł. :D
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

Młody 

Wysłany: 23-05-2006, 20:55   

To jest link do maskownicy wystawionej na Allegro.
http://www.allegro.pl/ite...iejom_stop.html

[ Dodano: 23-05-2006, 22:00 ]
Znalazłem jeszcze jedną maskownicę.
http://www.allegro.pl/ite...nowa_f_vat.html

[ Dodano: 23-05-2006, 22:08 ]
I jeszcze jedna
http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 23-05-2006, 22:16   

Najlepsze rozwiązanie tej kwesti mają samochody peugeot 405, a mianowicie jest tam klapka jakby wysuwana i ona przykrywa radio - może by coś z tego samochodu zaadoptować, bądź samemu takie coś zrobić.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 23-05-2006, 23:12   

Witam !

Ale te gnojki wybijaja szybe profilaktycznie...

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

MupiK 

Wysłany: 24-05-2006, 01:36   

Tu jest wiekszy problem
Bo jak cfaniaki zobacza ze nieam radia w orginalnym miejscu to zaczna kombinowac ... oni znaja te zaslepki...
Pomysla pewnie kolo ma fajny sprzet nieche zeby sie rzucal w oczy i....

Fajnym rozwiazaniem jest schowanie radia np w schowku albo zamontowanie panela gdzies a np calej centralki w schowku.
Widzialem pare radyjek tak zrobionych i narawde fajnie sie t sprawowalo ale zabawy to z tym jest co niemiara :/
Tak owogle to sie pozno zrobilo i moge bzdury pisac :/
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-05-2006, 01:38   

Ale czasem koszt straty radia jest mniejszy od kosztow przerobek jescze zalezy jakiego radia..

[ Dodano: 24-05-2006, 01:39 ]
Takie zabudowy schowki itd to ja w syrenie robie :) ale tam nikt nie wie gdzie to mzoe byc..:)

[ Dodano: 24-05-2006, 01:39 ]
o kosztach nie mowiac :( ...

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-05-2006, 07:04   

Tylko do takiego radia w schowku ciężko sięgnąc w czasie jazdy *]
Trzebaby pilocika dokupić :roll:

Jak miałem Garbusa myślałem o takim zamontowaniu radia - tylko, że w Garbie do schowka to jak w Tipku do drążka zminay biegów (taka sama odległość) *]

assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-05-2006, 07:22   

Tomilee napisał/a:
Najlepsze rozwiązanie tej kwesti mają samochody peugeot 405, a mianowicie jest tam klapka jakby wysuwana i ona przykrywa radio.

laguny tez to mają
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 24-05-2006, 07:33   

Hmm pilot prosta sprawa prawie kazdy lepszy model ma mozliwosc sterowania albo rpzez kabelek albo przez podczerwien :-)
Ja myslalaem np o zabudowie panela w podsufitce albo kolo lampek ;-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

RaV 

Wysłany: 24-05-2006, 07:48   

MupiK, pomysł bardzo ciekawy. Tylko aby był w optymalnym miejscu to chyba trzebeby jednak umieścić radyjko właśnie w miejscu lampek...
No tylko trochę paprania z tym by było - przecież jakoś ładnie wypadałoby wykończyć.
Jestem ciekaw efektu - jak się zdecydujesz pstryknij fotkę *]

assistance   Moneta

dzimi 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 24-05-2006, 10:16   

mozna by było o coś takiego jak w Lagunie, albo Peaugocie się postarać i zameczek założyc do środka, takie cos jak w salonach z telefonami jest, gdzie poprostu taka blaszka sie obraca, i to wszystko by bylo po 2 minutach dobierania sie odechciało by im się a takie coś nie łatwo wyłamać, jak dobrze zamocujesz
PEACE

wglogowski 

Wysłany: 24-05-2006, 10:20   

Cytat:
mozna by było o coś takiego jak w Lagunie, albo Peaugocie się postarać i zameczek założyc do środka
No nie wiem czy to ich powstrzyma bo jak w polonezie znajomego nie mogli wyciągnąć radia wyłamali cały środkowy słupek i zabrali razem z radiem :sciana:

[ Dodano: 24-05-2006, 11:24 ]
U teścia w peugeocie partnerze jest dwa miejsca na radio jedno normalne widoczne a drugie schowane za klapką. Takie rozwiązanie jest Ok bo złodziej zagląda i radia nie ma - jest dziura na radio a radyjko siedzi sobie schowane w drugim otworku :)

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-05-2006, 10:41   

Więc pasowało by zamontować radyjko w miejscu popielniczki.Otwierasz popielniczke-jest radyjko.Zamykasz-nie ma radyjka,a pod spodem NIC.
     assistance   Moneta

wglogowski 

Wysłany: 24-05-2006, 11:22   

Cytat:
Więc pasowało by zamontować radyjko w miejscu popielniczki.Otwierasz popielniczke-jest radyjko.Zamykasz-nie ma radyjka,a pod spodem NIC.

Niezły pomysł :-k tylko trzeba by było wywalić zapalniczke

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-05-2006, 11:34   

Cytat:

Niezły pomysł :-k tylko trzeba by było wywalić zapalniczke

Ja nie pale,więc nie miał bym z tym problemu.
     assistance   Moneta

RaV 

Wysłany: 24-05-2006, 12:58   

Ale tam chyba trochę za wąsko... hmmm trzebaby zmierzyć... :)

[ Dodano: 24-05-2006, 13:37 ]
aż się przeszedłem i oblookałem jak to wygląda
więc tak: chcąc wykorzytać miejsce po zapalniczne trzebaby radio wsadzić od tyłu, wtedy byłoby w takim 1-2cm wgłębieniu i nawet powinno pasować.
Jednak trzeba pamiętać, że klapka jest przymocowana do korupsu zapalniczki i popielniczni, dlatego trzebaby albo upiłować resztę i samą klapkę zostawić albo zastanowić się nad zrobieniem nowej klapki.
Orginalna klapka stwrza jeszcze jedną trudność, otóż w pozycji otwartej próbując obsłużyć radio, które byłby głębiej, taka klapka prędzej czy później by się złamała, trzeba by zrobić taką wsuwaną a nie otwieraną.
Tyle można stwierdzić po pobieżnych oględzinach.

Jakby ktoś chciał wymiary dziury jaka powstaje po wyjęciu popielniczki i zapalniczki, to bardzo proszę: jest to odwrócony trapez: wysokość ok. 7.8cm, długość podstaw odpowiednio 19 i 16 cm

Pozdrawiam :)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 24-05-2006, 22:05   

powiem tak - widziałem w peugeotach vanach większych te klapki i to jest super, ale zawodowi kradzieje to znają już te bajery...

'nakładki' na radio w stylu safari5 nałożone na inne radio (przód) to chyba też już spowszedniało, a 'kupne' w sklepie/na allegro nakładki to albo tendeta albo takie co widać, że to nakładka, też są już zapozniani 'zawodowcy' z nimi;
u mnie pomagało, jak już koniecznie nie chciało mi się brać panelu albo wrzucenie go do schowka i inna nakładka na radio, albo na całe, z założonym też panelem inna nakładka, jakiś plastik przycięty/samoróbka, ale samemu tak dopasowana by nie było widać , że nakładka,
a oprócz tego o tyle 'inna' i co ważne - parę kolorowych drutków, może z wtyczkami rozwalonymi np jack, cinch, pociętymi przewleczonymi przez tą zaślepkę/nakładkę i już jak buraki zaglądały to nie myślały, że radio fajne albo zaślepka z allegro, a że coś jest ale zepsute, rozwalone, druty jakieś wiszą i w ogóle nie ma po co się trudzić...
coś jak 'lepsza'nakładka bo z przodu wychodziło dość trochę kabelków pociętych a zakrywała radio równo... wyglądało że jest syf zamiast radia jakiś dziwny i próby włamska ustały, a przynajmniej mnie omijała kolejka jak innym szyby sąsiadom wywalali
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-05-2006, 23:01   

A ja moje radyjko zabieram na noc do domu i wiem, że mi go nikt nie zapieprzy ;)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 27-05-2006, 18:40   

jak jush się wygadałeś, to lepiej sprawdź, czy jeszcze leży w domu :D

[ Dodano: 27-05-2006, 19:40 ]
twoim domu
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Kabar 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-05-2006, 20:25   

Hej, przerabiałem wiele takich odtwarzaczy żeby panel był w innym miejscu niż radio.
Niektóre radia reagują dość dobrze na oddalenie o ok. 2 metry panela od tyłu radia, inne wręcz przeciwnie. Np. nowe Alpine sterowane tradycyjnie 5v (ttl) przy tej długości kabla mają bardzo duże straty na sygnale i pojawiają się "krzaczki" na wyświetlaczu. Wtedy trzeba zastosować między panelem a radiem układ podnoszący napięcie sterowania z 5v do 12v i drugi układ zamieniający spowrotem.
Np. JVC wystarczy że używam kabla sygnałowego dobrze ekranowanego i nie ma problemu z wyświetlaczem, ale wiązka do panela jest dość gruba.
Jeśli ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć to śmiało pytać :-)
     assistance

unknown 

Wysłany: 27-05-2006, 20:37   

ale to jednak trochę dziwne ciągnąć taśmę kabli by radio ukryć z dala od panelu , jedynie w przypadku starszego radia co to nie ma CD ani nie wkładamy kaset, albo radio jest gdzieś tak blisko, że da się mimo wszystko CD/kasetę włożyć...
ale czy jest wtedy sens rozbebeszać i naruszać radyjko by się doczepić z wiązką kabli i rezystorami i innymi duperelkami by nie było strat na kablu...
może lepiej coś jak zamykana klapka albo głęboka szuflada na radio, znaczy się tak jak np w temprze jest wnęka / dziura na radio to jest dość głęboka, gdyby pogrzebać w jej tyle, uporządkować, by była jeszcze głębsza i radio zrobić na czymś jak prowadnice/szyny by je wsuwać o wiele dalej na czas nieużywania/wyłączenia a na przód dać zaślepkę w formie płytkiej wnęki, takiej jak np zaślepka a Pandzie (fiacik) gdy nie ma radia, do zaślepki kładziemy długopis i jakiś papier i już jest półka a radia nie ma :D

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu