|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W |
Autor |
Wiadomość |
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-02-2007, 08:58 Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W
|
|
|
Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/item162..._wyprzedaz.html
Warto kupić?
Mam problem z ogrzewaniem w II klasie (kanapa tylna) i zastanawiam się, czy nie wspomóc się podobnym wynalazkiem.
A może jakieś inne rozwiązania? |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 09:20 Re: Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W
|
|
|
Radke napisał/a: | Co o tym sądzicie?
|
Sądze, że szybko może wykończyć akumulator |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 09:22
|
|
|
hmmm z tego co pamietam to tempry mialy poprowadzony kanal ogrzewania dla pasazerów z tylu [przynajmniej u kumpla w temprze 2.0 jest] wiec dziwne ze ci ich przymraza ;] Ja u siebie w tipo nie mam wogole tego dodatkowego nawiewu i chyba sie wezme za to, wiem ze w tipo wyjscie na tylny nawiew jest oryginalnie zaslepione w nagrzewnicy i daje sie latwo to przerobic, musze tylko pomyslec nad poprowadzeniem od niego powietrza do okolic popielniczki z tylu i zamiast niej zamontowac taka sama kratke wentylacyjna jak z przodu i powinno byc cieplo ;]
Ten ogrzewacz do ktorego link podales przy czestym uzytkowaniubedzie dawal niezle palic akumulatorowi. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 09:24
|
|
|
Noo...pomysłowe to. Innym rozwiązaniem byłoby jedynie przeciągnięcie ogrzeania przez tunel środkowy, ale to eletryczne pewnie jest bardziej wydajne...dobrym pomysłem byłby np . montaż dwóch - po jednym pod siedzeniem pasażera i kierowcy, tak żeby dmuchało od dołu. Ma to jakąś regulacje? |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 09:59
|
|
|
Radke nie masz ogrzewania na tyl na nogi... ?
Ja mam takie 2 tunele jak daje na dol to stamtad leci cieple powietrze nie jest to wrzatek ale do tego zeby z tylu mieli cieplo i ogolnie zeby rozgrzac szybciej auto wystarcza |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 08-02-2007, 12:30
|
|
|
mrk69 napisał/a: | to eletryczne pewnie jest bardziej wydajne...dobrym pomysłem byłby np . montaż dwóch - po jednym pod siedzeniem pasażera i kierowcy, tak żeby dmuchało od dołu. Ma to jakąś regulacje? |
Wydajne ? Ze 150W ...
Miałeś kiedyś do czynienia z "Farelką" ? Miały one zakres mocy 1000W i 2000W i tak na prawdę ciepłe powietrze leciało przy "2" biegu !
A czy wiesz o tym , że 150W przy 12V to prąd 13A , a ty chcesz sobie poprawić komfort dwoma ... Ciekawe , gdzie wygospodarujesz dodatkowe 25A ? |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:26
|
|
|
Radke napisał/a: | Mam problem z ogrzewaniem w II klasie (kanapa tylna) i zastanawiam się, czy nie wspomóc się podobnym wynalazkiem.
A może jakieś inne rozwiązania? |
http://allegro.pl/item165...lko_tanio_.html - to jest lepsze i tańsze |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:38
|
|
|
realnie podchodząc - wygrzeje bardzo niewiele, a zeżre akumulator zupełnie jak np porządna przetwornica 12V/230V... tym bardziej przy instalacji elektr w T/T na którą trza uważać a szczególnei alternatorze, którego lepiej zbytnio nie obciążać, skoro lubi padać...
lepsze rozwiązanie to rzeczywiście podciągnąć nawiew do tyłu dodatkowy, choć ten spod foteli, od dywaników jak nie jest niczym przywalony i zatkany powinien starczyć; ale dodatkowy tunel środkowy samemu pewno można jakoś sklecić, choćby totalną prowizorką na peszlach...
ewentualnie, podobne jak na początku rozwiązanie - kupić maty podgrzewające - jak podrzewane siedzenia, założyć na kanapę, to bierze mniej i przez czas który się nagrzewają, potem choć troszkę ciepło potrzymają, powinny starczyć do momentu aż w całym aucie się nagrzeje... zawsze coś, jeśli pasażerowie to aż takie zmarzluchy... |
|
|
osowski
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Sty 2007 Posty: 42 Skąd: Piława Górna
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-02-2007, 16:53
|
|
|
Miałem takie cudo w maluchu, szkoda gadać:) nagrzać tym czymś w samochodzie to katastrofa, jakieś 2-3 godziny |
|
|
|
|
marcin84
Wiek: 40 Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 21 Skąd: Tarnów-okolice
|
Wysłany: 14-02-2007, 19:48
|
|
|
UWAGA!!! Niech nikt tego nie kupuje bo to nie grzeje prawie nic!!Kolega kupil niedawno do Łady żeby jego dziewczyna nie marzła ale to diabelstwo dmucha zimnym powietrzem chociaż ciągnie 6A bo mierzyliśmy amperomierzem:) Jak się zatka dziury ktorym zasysa powietzre to troszke czuć ciepła ale wtedy zaczyna śmierdzieć całe to ustrojstwo. Podsumowując: DO NICZEGO!! |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-02-2007, 19:59
|
|
|
Właśnie o takie opinie mi chodziło!
W sumie zależało mi na utwierdzeniu się w przekonaniu aby tego "wynalazku" nie kupować.
Co do pomiaru prądu: jeśli urządzenie pobierało 6A to wychodzi na to, że realna moc oscyluje w granicach ok. 80W (zamiast obiecywaych 150). Kolejny argument przeciw. |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
marcin84
Wiek: 40 Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 21 Skąd: Tarnów-okolice
|
Wysłany: 14-02-2007, 20:21
|
|
|
Radke napisał/a: | jeśli urządzenie pobierało 6A to wychodzi na to, że realna moc oscyluje w granicach ok. 80W (zamiast obiecywaych 150) |
dokładnie tak Radke a najlepsze jest to, że najcieplejszym elementem tego "ogrzewania" jest...wtyczka |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|