Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-02-2007, 08:58   Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W

Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/item162..._wyprzedaz.html
Warto kupić?
Mam problem z ogrzewaniem w II klasie (kanapa tylna) :D i zastanawiam się, czy nie wspomóc się podobnym wynalazkiem.
A może jakieś inne rozwiązania?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-02-2007, 09:20   Re: Ceramiczny ogrzewacz do samochodu 12V 150W

Radke napisał/a:
Co o tym sądzicie?

Sądze, że szybko może wykończyć akumulator :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-02-2007, 09:22   

hmmm z tego co pamietam to tempry mialy poprowadzony kanal ogrzewania dla pasazerów z tylu [przynajmniej u kumpla w temprze 2.0 jest] wiec dziwne ze ci ich przymraza ;] Ja u siebie w tipo nie mam wogole tego dodatkowego nawiewu i chyba sie wezme za to, wiem ze w tipo wyjscie na tylny nawiew jest oryginalnie zaslepione w nagrzewnicy i daje sie latwo to przerobic, musze tylko pomyslec nad poprowadzeniem od niego powietrza do okolic popielniczki z tylu i zamiast niej zamontowac taka sama kratke wentylacyjna jak z przodu i powinno byc cieplo ;]

Ten ogrzewacz do ktorego link podales przy czestym uzytkowaniubedzie dawal niezle palic akumulatorowi.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-02-2007, 09:24   

Noo...pomysłowe to. Innym rozwiązaniem byłoby jedynie przeciągnięcie ogrzeania przez tunel środkowy, ale to eletryczne pewnie jest bardziej wydajne...dobrym pomysłem byłby np . montaż dwóch - po jednym pod siedzeniem pasażera i kierowcy, tak żeby dmuchało od dołu. Ma to jakąś regulacje?

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-02-2007, 09:59   

Radke nie masz ogrzewania na tyl na nogi... ?
Ja mam takie 2 tunele jak daje na dol to stamtad leci cieple powietrze nie jest to wrzatek ale do tego zeby z tylu mieli cieplo i ogolnie zeby rozgrzac szybciej auto wystarcza
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

schab 

Wysłany: 08-02-2007, 12:30   

mrk69 napisał/a:
to eletryczne pewnie jest bardziej wydajne...dobrym pomysłem byłby np . montaż dwóch - po jednym pod siedzeniem pasażera i kierowcy, tak żeby dmuchało od dołu. Ma to jakąś regulacje?

Wydajne ? Ze 150W ...
Miałeś kiedyś do czynienia z "Farelką" ? Miały one zakres mocy 1000W i 2000W i tak na prawdę ciepłe powietrze leciało przy "2" biegu !
A czy wiesz o tym , że 150W przy 12V to prąd 13A , a ty chcesz sobie poprawić komfort dwoma ... Ciekawe , gdzie wygospodarujesz dodatkowe 25A ?
     assistance

konikks 

Wysłany: 08-02-2007, 22:26   

Radke napisał/a:
Mam problem z ogrzewaniem w II klasie (kanapa tylna) i zastanawiam się, czy nie wspomóc się podobnym wynalazkiem.
A może jakieś inne rozwiązania?

http://allegro.pl/item165...lko_tanio_.html - to jest lepsze i tańsze :lol: :lol:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-02-2007, 22:38   

realnie podchodząc - wygrzeje bardzo niewiele, a zeżre akumulator zupełnie jak np porządna przetwornica 12V/230V... tym bardziej przy instalacji elektr w T/T na którą trza uważać a szczególnei alternatorze, którego lepiej zbytnio nie obciążać, skoro lubi padać...

lepsze rozwiązanie to rzeczywiście podciągnąć nawiew do tyłu dodatkowy, choć ten spod foteli, od dywaników jak nie jest niczym przywalony i zatkany powinien starczyć; ale dodatkowy tunel środkowy samemu pewno można jakoś sklecić, choćby totalną prowizorką na peszlach...

ewentualnie, podobne jak na początku rozwiązanie - kupić maty podgrzewające - jak podrzewane siedzenia, założyć na kanapę, to bierze mniej i przez czas który się nagrzewają, potem choć troszkę ciepło potrzymają, powinny starczyć do momentu aż w całym aucie się nagrzeje... zawsze coś, jeśli pasażerowie to aż takie zmarzluchy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

osowski 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-02-2007, 16:53   

Miałem takie cudo w maluchu, szkoda gadać:) nagrzać tym czymś w samochodzie to katastrofa, jakieś 2-3 godziny :lol:
     assistance   Moneta

marcin84 

Wysłany: 14-02-2007, 19:48   

UWAGA!!! Niech nikt tego nie kupuje bo to nie grzeje prawie nic!!Kolega kupil niedawno do Łady żeby jego dziewczyna nie marzła ale to diabelstwo dmucha zimnym powietrzem chociaż ciągnie 6A bo mierzyliśmy amperomierzem:) Jak się zatka dziury ktorym zasysa powietzre to troszke czuć ciepła ale wtedy zaczyna śmierdzieć całe to ustrojstwo. Podsumowując: DO NICZEGO!!
     Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-02-2007, 19:59   

Właśnie o takie opinie mi chodziło!
W sumie zależało mi na utwierdzeniu się w przekonaniu aby tego "wynalazku" nie kupować.

Co do pomiaru prądu: jeśli urządzenie pobierało 6A to wychodzi na to, że realna moc oscyluje w granicach ok. 80W (zamiast obiecywaych 150). Kolejny argument przeciw.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

marcin84 

Wysłany: 14-02-2007, 20:21   

Radke napisał/a:
jeśli urządzenie pobierało 6A to wychodzi na to, że realna moc oscyluje w granicach ok. 80W (zamiast obiecywaych 150)

dokładnie tak Radke a najlepsze jest to, że najcieplejszym elementem tego "ogrzewania" jest...wtyczka :D
     Moneta

Odpowiedz do tematu