|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylna szyba - ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
Kressh
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2006 Posty: 80 Skąd: Oświęcim
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-05-2008, 14:39 Tylna szyba - ogrzewanie
|
|
|
Witam
Nie pytajcie jak to się stało Szkoda gadać, porażka
Czy jest możliwość przylutowania oderwanych przewodów z tylnej szyby
Idę zrobić zdjęcie i Wam pokaże o co dokładnie chodzi
Zdjęcia:
|
_________________ Jest
AUDI A4 B7 2005r. 1.9 TDI
Był
/F/I/A/T/ Tipo '94r. 1.4ie - LPG LANDIRENZO
FORD MONDEO MK2 (kombi) '98r. 1.8 16v
AUDI A4 '95r. 1.9 TDI |
|
|
|
|
kajuja
Pomógł: 2 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Mar 2008 Posty: 82 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:09
|
|
|
Kressh
Myślę, że wtym miejscu lutowanie w ogóle w grę nie wchodzi, bo tam przecież nigdy nie było lutowane, a przy grzaniu lutownicą łatwo o załatwienie szyby z powodu naprężeń.
Rozejrzyj się na Allegro za epoksydową masą do uzupełniania ubytków w ścieżkach grzejnych szyb i wydaje mi się, że to będzie jedyna możliwa metoda.
Trzeba bardzo dobrze odtłuścić i szybę - to co pozostało na szybie (a jeżeli się wyrwały te kawałki ścieżki spod wyprowadzeń, to trzeba będzie się przenieść na zdrową ścieżkę - ze zdjęcie tego nie zobaczyłem) i te końcówki - można je myślę oczyścić z resztek ścieżek i trochę przetrzeć papierkiem ściernym - żeby powierzchnia była chropowata.
A potem rozrobiwszy z utwardzaczem (bo ta masa powinna być dwuskładnikowa) żywicę nałożyć na oczyszczone miejsca i pięknie przykleić (można umocować plastrem, żeby nie odpadały konektory podczas żelowania.
Nie wiem czy to wytrzyma wieki, ale działać powinno.
Życzę Ci powodzenia w "lutowaniu"
kajuja |
_________________ Kazimierz, Ford Fusion 1.4 TDCI |
|
|
|
|
Kressh
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:16
|
|
|
Allegro albo tutaj
Tylko nie wiem co kupić... |
_________________ Jest
Był
AUDI A4 '95r. 1.9 TDI |
|
|
|
|
kajuja
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:28
|
|
|
Cześć
Jak "tutaj" to to:
Elpox AX 15 - http://www.klejenie.com.pl/?t=elektroprzewodzace
Musi to być substancja dobrze przewodząca prąd i wytrzymała - czyli jakaś żywica chemoutwardzalna, a nie lakier.
Spróbuj poszukać podobnych wyrobów i wybierz o najlepszej przewodności i dużej wytrzymałości.
Po przyklejeniu obklej wkoło, żeby zapewnić dobry kontakt, bo tam przecież spore ampery płyną.
Pozdrawiam
kajuja |
|
|
|
|
Kressh
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:32
|
|
|
Dzięki |
_________________ Jest
Był
AUDI A4 '95r. 1.9 TDI |
|
|
|
|
kajuja
|
Wysłany: 22-05-2008, 18:56
|
|
|
Kressh
Pochwal się jak Ci to się uda, bo doradzam Ci nie przechodząc jeszcze na własnej skórze takiego przypadku.
U siebie naprawiałem tylko ścieżki grzejne w tylnej szybie - taką właśnie miksturą - i mimo, że była cokolwiek przeterminowana to naprawiane miejsca działają.
Pozdrowienia
kajuja |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 22-05-2008, 19:44
|
|
|
Kressh, powiem Ci że zdrowo to załatwiłeś ale tak jak pisza koledzy bez problemu powiniennes kupic w kazdym motoryzacyjnym reperaturke do ogrzewania szyb i powinno dać rade jak nie to może pasta lutownicza bo ma niższą temperature topnienia niż zwykła cyna a co do uszkodzenia szyby to nie powinno byc to takie łatwe jak pisze kajuja, chyba że się mylę ale sporo rzeczy już lutowałem i cały proces bedzie trwał ok 1 sekundy wiec nic sie nie stanie z szybą. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Kressh
|
Wysłany: 22-05-2008, 20:12
|
|
|
To kleić czy lutować tą demolke |
_________________ Jest
Był
AUDI A4 '95r. 1.9 TDI |
|
|
|
|
kajuja
|
Wysłany: 22-05-2008, 22:50
|
|
|
Kressh
Możesz spróbować potraktować lutownicą same konektory - nie lutując ich jednak od razu do szyby (ścieżek).
Jeżeli to co się ich jeszcze trzyma będzie się zachowywało jak cyna i się będzie rozpływało (pamiętaj o używaniu topnika - polecam kalafonię, bo chyba najbezpieczniejsza i potem łatwo ją spirytusem - denaturatem zmyć) to jest szansa, że się da przylutować, ale jeżeli się będzie zachowywało jak topione lutownicą tworzywo, to znaczy, że choćbyś się i ze...ł to i tak nie przylutujesz.
Ja jestem przekonany, że raczej się to lutować nie da, dlatego namawiam na ostrożność i zabawę z samymi konektorami na początek (bo krzywdy im tą próbą nie zrobisz, natomiast szybie możesz)
Udanych prób Ci życzę.
kajuja |
|
|
|
|
crimeone
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-12-2008, 20:35
|
|
|
a wie ktos ktoredy ten kabelek leci?? u mnie jest urwany i zwiniety z boku klapy. wczesniej mi nie przeszkadzalo ale teraz paruje strasznie... |
_________________ Zielony smok
<==1.6==>
gaznik |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 08-12-2008, 20:39
|
|
|
crimeone, wszystkie kabelki z klapu lecą w okolicelewej tylniej lampy. Może byc urwany na łączeniu autka z klapą lub przy kostkach pod tapicerką bagażnika. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|