Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś wie co to za cudo z naszej stajni?
Autor Wiadomość
saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-05-2007, 11:34   Czy ktoś wie co to za cudo z naszej stajni?

Niech się koledzy wykażą wiedzą, a co poniektórzy pamięcia: http://www.tempra.org/uploads/100_2270.JPG

Dodam że autko jest w super stanie i zapieprza aż kurz idzie...śladu rdzy a liczy sobie prawie 50 wiosenek, nie był nigdy u blacharza, serwisik tylko w zakresie materiałów eksploatacyjnych, ciekawe który z obecnie produkowanych szrotów będzie się mógł poszczycić taką kondycją za pięćdziesiąt lat?

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 02-05-2007, 12:42   

saigon, To jest Fiat 1300 lub 1500

FIAT 1300/1500 to włoski samochód średniej klasy koncernu FIAT, produkowany w dwóch wersjach różniących się silnikiem: FIAT 1300 i FIAT 1500, przez zakłady w Turynie w latach 1961-1968. Nadwozie tego samochodu w maju 1961 odpowiadało ówczesnej najnowszej modzie samochodowej, tzn. pontonowy wygląd nadwozia z łukowymi poziomymi płaszczyznami błotników lekko uniesionymi nad maską silnika. Konstrukcja jest dość masywna o znacznym ciężarze. Silniki montowane w tym samochodzie stawiały go w rzędzie najszybszych, o największych osiągach (czas osiągnięcia prędkości od 0...80 km/h - 11,7 s) w samochodach tej klasy pojemnościowej w latach sześćdziesiątych. Konstruktorem silników był Aurelio Lampredi, który zajmował się wcześniej konstruowaniem silników do wyścigowych Ferrari.

FIAT 1300/1500 jest konstrukcją o układzie klasycznym; 4 cylindrowy silnik umieszczony z przodu napędza za pomocą wału koła tylne. Oś tylna sztywna, zawieszona na półeliptycznych resorach piórowych. Oznaczenie samochodu 1300 lub 1500 oznaczało, że były w nim montowane dwa rodzaje silników o pojemności 1295 cm3 lub 1481 cm3.

Blok cylindrów silnika jest odlany z żeliwa, a w skrzyni korbowej ułożony jest w trzech głównych łożyskach stalowych wał korbowy. Tłoki wykonane są ze stopu aluminium i mają wypukłe denka. Wałek rozrządu umieszczony jest w kadłubie silnika i za pomocą długich popychaczy i dźwigienek zaworowych napędza on zawory umieszczone w układzie widlastym w aluminiowej głowicy. Napęd z wału korbowego do wałka rozrządu odbywa się za pomocą łańcucha rozrządu.

Zewnętrznie te dwa modele różnią się ze sobą drobnymi szczegółami:

* FIAT 1500 ma poziomą listwę dzielącą kratę wlotu powietrza, gumowe wkłady kłów zderzaków, gabarytowo większe tylne lampy i wlew do zbiornika paliwa z boku po lewej stronie,
* FIAT 1300 ma wlew w tylnej ścianie pod światłami.

FIAT 1500 kabriolet z roku 1965
FIAT 1500 kabriolet z roku 1965

Płytę podłogową FIAT-a 1500 z rozstawem osi 250,5 cm wykorzystano następnie w nowym włoskim modelu samochodu Fiat 125. Z kolei silnik 1300 i 1500, sprzęgło, skrzynię biegów, wał napędowy, tylny most, zawieszenie przednie i tylne, koła, czyli cały układ napędowy i jezdny FIAT-a 1300/1500, wykorzystano w produkowanej w Polsce uproszczonej licencyjnej wersji FIAT-a 125, czyli Polskim Fiacie 125p. Oprócz tego przeniesiono także m.in. instalację elektryczną, niektóre elementy układów sterowania oraz wyposażenie wnętrza nadwozia.

Dane techniczne FIAT-a 1300 (różnice dla 1500):
* Nadwozie samonośne, 4-drzwiowe, 4-5-miejscowe, całkowicie metalowe
* Silnik 4-suwowy, 4-cylindrowy rzędowy, chłodzony cieczą umieszczony z przodu pojazdu, napędzający tylną oś
* Moc maksymalna - 44,1 kW / 60 KM przy 5200 obr/min (55,2 kW / 75 KM)
* Skrzynia przekładniowa 4-biegowa, całkowicie synchroniczna, sterowana dźwignią umieszczoną przy kolumnie kierownicy
* Hamulce ze wspomaganiem (servo), przednie tarczowe i tylne bębnowe (tylne -> tarczowe z korektorem siły hamowania)
* Długość/szerokość/wysokość - 403 /154,5 /136,5 cm (od 1964 model 1500 ma długość 413 cm)
* Rozstaw osi - 242,5 cm (od 1964 model 1500 - 250,5 cm)
* Masa własna pojazdu - 960 kg
* Prędkość maksymalna - 140 km/h (155 km/h)
* Zużycie paliwa - 8,8 l/100 km (9,4 l/100 km) wg normy włoskiej CUNA
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

A jeżeli mam opisać tego pana ze zdjęcia :
Wiek 40 - 45 lat
i chyba czai jak gwiznąć tego fiacika :lalala:
To na tyle 8) Pozdrawiam ;)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-05-2007, 13:43   

no brawo... ciekawa ciekawostka faktycznie a brawa za wiedzę lub szybkie google, tak czy inaczej brawo :D 8)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 02-05-2007, 15:02   

unknown, wiedza większa niż google ;) 8)

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 00:13   

Wiedza... polemizował bym...pan ze zdjęcia ma 24 lata i jest moim kolesiem, a pozuje do fotki z namowy mojej... a autko jest z grubsza takie jak piszesz, tylko musisz wiedzieć jedno: Google swoje , ty swoje, a model jest troszkę inny, mianowicie FIAT 1100 i co głupio Ci? A gdybyś wpadł na pomysł obrażać się i próbować kłótni, to się zmityguj, bo mam jeszcze kilka fotek, które przynajmniej Cię zadziwią, a splendoru na pewno Tobie i Twojej wiedzy nie dodadzą...

grabarz 

Wysłany: 03-05-2007, 01:03   

saigon, Nie no pewnie wiedzy nie mam twoim zdaniem ,to masz fotkę fiata 1100 po której ma mi być głupio http://www.tempra.org/uploads/Fiat1100.jpg , a tu masz fotkę Fiata 1300/1500 http://www.tempra.org/uploads/Fiat1500.jpg ,i nie będę się z tobą kłócił i na żaden twój post odpisywał,chłopie ty nawet krytyki jak mężczyzna nie przyjmujesz, spójrz na zdjęcia jaka jest różnica między tymi autami ,to tak jak byś powiedział że Tipo to Tempra,gołym okiem widać że to 2 różne autka,co ty wypisujesz za pierdoły.Na prawdę saigon, ja jestem cierpliwy i wyrozumiały,ale ty bijesz we mnie wszystko,popełniasz błąd i mówisz jeszcze że ktoś niema wiedzy i czy mu głupio jest ,może zakup sobie książkę historia FIATA,a później zadawaj pytania co to za auto :red_kartka: ,ja sie z tobą nie kłócę,ale twoja wypowiedź czy mi głupio.... toś mnie trafił :evil: Pozdrawiam ozięble :(

KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-05-2007, 07:00   

saigon napisał/a:
pan ze zdjęcia ma 24 lata i jest moim kolesiem

GEY :?:

Bezsensownie sie sprzeczacie o taka głupote dlamnie napisalibyscie że to fiat 200 to i tak bym nioewiedział a wy tu tak gotujecie się :red_kartka:

unknown 

Wysłany: 03-05-2007, 08:29   

też coś nie rozumiem... było pytanie co to za autko, ktoś odpisał na ile mógł/wiedział a zaraz potem odpowiedź-zaczepka... o co chodzi? coś się komuś pomyliło chyba... albo źle rozumiem intencje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

polansky 

Wysłany: 03-05-2007, 09:18   

Ja popieram kolegę grabarz, aż z ciekawości sprawdzałem w książce Z. Podbielskiego "Pojazdy Włoskie", bo też mi się wydawało, że to na zdjęciu pokazanym przez Pana saigon, to Fiat 1300/1500,
no i w książce jest to właśnie opisane jako takowy model FIAT 1300/1500(podpieram się książką żeby mi zaraz ktoś nie pisał, że jestem za młody i się nie znam :D ). Także ja się zgadzam z kolegą grabarz.
A może ktoś sobie wsadził do tego fiacika silnik 1100 ew. nakleił znaczek 1100 i mówi, że to fiacik 1100, albo też sam nie wie co ma ??

A co do mylenia Tipo z Temprą to taka ciekawostka na wesoło, którą pewnie już wszyscy znają :D

Zdjęcia pochodzą z aukcji na allegro, dlatego jeśli kolega, którego zdjęcia wykorzystałem ma coś naprzeciwko to bardzo przepraszam.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

unknown 

Wysłany: 03-05-2007, 09:27   

o ja p... co ktoś stworzył.... oby tylko nie 'tylko na kleju z tesco'....

assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 03-05-2007, 09:30   

polansky, Ten koleś od tej skundlonej Tempry z Tipo ,dawał tu też ogłoszenie ,tylko nie miał zdjęć z przodu,moim zdaniem to jest profanacja auta,to tak jakby doga z jamnikiem zmieszać :red_kartka: ale to moje zdanie,choć jest i plus tego,jedziesz sobie ponad 100,pan władza na poboczu z suszarom cię łapie,ty sie nie zatrzymujesz a on przez papugę nie wie co nadać czy tipo mu śmigło czy tempra haha haha ,ale pozdrawiam pomysłodawce tego przedsięwzięcia ,bo na pewno go to trochę pracy kosztowało :zgoda: 8)

polansky 

Wysłany: 03-05-2007, 09:37   

Tak, pamiętam to chyba jeden z klubowiczów. Mnie osobiście też ta koncepcja się nie podoba. Oba autka są ładne, ale jakoś połączenie ich w jedno to jakieś takie dziwne :?
Tempra ma być temprą a tipo tipem :!:
A ten pomysł
grabarz napisał/a:
jedziesz sobie ponad 100,pan władza na poboczu z suszarom cię łapie,ty sie nie zatrzymujesz a on przez papugę nie wie co nadać czy tipo mu śmigło czy tempra
jak najbardziej haha haha haha Być może właśnie do takich celów zostało stworzone to Tipo+Tempra, bo nie wiem czy można to nazwać jednym modelem :D

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

KRT 

Wysłany: 03-05-2007, 11:30   

Mi sie np. Ta tempra podoba z przodem od tipka tylko jakby wszystko malnąć ze zderzakami w jednym kolorku :lalala:

saigon 

Wysłany: 03-05-2007, 12:01   

Grabarz widzę że jesteś mocno ograniczony co do percepcji...Wydaje Ci się że wszystkie rozumy pożarłeś, tylko ociupinkę się mylisz. Wiesz mało, bo w nogach śpisz... Z grubsza jest tak jak piszesz...model Fiata to 1300, tylko nie wiesz że są kraje, dla których się robi różne modyfikacje, dla dopasowanie produktu do potrzeb rynku lokalnego. Ten egzemplarz od nowości ma motor 1100, który potem był w Fiatach 124 i Zastawach. Robiono też z 900-ką, z taką jak potem były w 127. A tak na marginesie: w Egipskiej fabryce FIAT-a, skąd ten akurat pochodzi, produkcja owego modelu skończyła się w 1986r. masz coś jeszcze ciekawego, będziesz się mógł dalej elokwencją i chamstwem popisać:

http://www.tempra.org/uploads/100_2272.JPG

Moderowany:
sorry saigon, może ja jestem potrzaskany i przewrażliwiony, ale mam wrażenie, że zbyt czasem niemiło delikatnie pisząc najeżdżasz ostatnio na innych... kto i jaki by nie był i się z tobą nie zgadzał - tak czy siak może zmień trochę styl, ciebie by nie bawiło chyba jakby każdy do ciebie się zwracał 'z dodatkiem' jakimś wiadomo jakim... mmm? chyba wiesz o co chodzi;

grabarz 

Wysłany: 03-05-2007, 12:51   

saigon, elokwencją i chamstwem,to ty na razie na forum TTT się popisujesz, a jeżeli tekst typu cytuje " Wiesz mało, bo w nogach śpisz..." ma być śmieszny ,to wstawiaj takie swojej żonie,zadałeś proste pytanie odpowiedź uzyskałeś,cza było zwykły komentarz z uzasadnieniem wstawić że chodzi ci o Egipt, podeprzeć to nawet jakimś linkiem,i było by ok, nie to wstawki dajesz jakieś,nie wiem co bierzesz albo co wąchasz ale idź do lekarza bo niezłe dziury w mózgu masz , i nie wypisuj zaraz do mnie tak jak do kolegi Ninja tekst że twój adwokat pracuje już mimo wolnego na pełnych obrotach i że wyśle mi zaproszenie na spotkanie z tobą w sądzie , bo jaśnie pana czymś uraziłem,zamykam temat jesteś kolo dla mnie zwykły burak i Mc wiesiu.A i jeszcze jedno znajdź ścianę rozpędź sie i baranka szczel to niby pomaga na taka przypadłość :sciana:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi