|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tył TemprySW z plastiku? |
Autor |
Wiadomość |
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-07-2005, 17:09 Tył TemprySW z plastiku?
|
|
|
Nie śmiejcie się ze mnie, ale dowiedziałem się niedawno, że o ile tyłeczek Tempry Sedan jest wykonany z blachy ocynkowanej, to w modelach Station Wagon cały kuferek (od tylnych drzwi) to jakaś utwardzona masa plastyczna...
Pytam, bo za tydzień kupuję właśnie kombiaka i zastanawiam się, czy taki ma być tył Tempry SW z założenia (tak przynajmniej mówi sprzedawca), czy ktoś sobie dobudówkę po wypadku z plastiku sam zrobił
W oficjalnych materiałach Fiata nie mogłem nic na ten temat znaleźć - nawet na rysunkach szkieletów obu wersji nadwozia. Stąd prośba do właścicieli Temperówek SW - czy u Was też tak to wygląda?
Tak w ogóle, to chyba nawet lepiej - przynajmniej Rudy nie będzie żarł ogona jak w Skodach Felicjach |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 26-07-2005, 17:15
|
|
|
Są z tworzywa sztucznego. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Hemi
|
Wysłany: 26-07-2005, 17:16
|
|
|
Tipo też ma tylną klapę z "masy plastycznej". Moja tempra sedan ma plastik pod tylnymi lampami (między lampą a zderzakiem) oraz część karoserii nad tylnymi trójkątnymi szybkami. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-07-2005, 18:12
|
|
|
Ja mam pod lampami metal ponoć są met. lub plastik te klapki , ale to na słupkach tylnych mam plastik |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-07-2005, 18:27
|
|
|
W Tipo nie tylko klapa jest z tworzywa.
Małe wstawki nad szybą tylną (tą małą za drzwiami) a pod dachem jest także z tworzywa. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-07-2005, 13:48
|
|
|
ja mam wszędzie metal i to chyba dobrze :-)
jedyny plastik udający metal - ale to wwiadomo - to maskownica / 'atrapa' z przodu autka, ta z żebrem niby i paskami fiata |
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 27-07-2005, 14:26
|
|
|
unknown napisał/a: | ja mam wszędzie metal i to chyba dobrze |
Czy dobrze...?
Części z tworzywa sztucznego korozja nie dopadnie... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-07-2005, 19:58
|
|
|
Cytat: | W Tipo nie tylko klapa jest z tworzywa.
Małe wstawki nad szybą tylną (tą małą za drzwiami) a pod dachem jest także z tworzywa. |
W Temprach sedan rowniez nad ta mala trojkatną szybka jest plastik.
Ja akurat pod swiatlami tylnimi mam metal, ale byly tez Sedny z plastikami.
A o tym ze Tempra SW ma tyl z plastiku to sie na zlocie skapnelismy, gdy Dzejbi chcial przyczepic swojego koguta do boku swojego kombiaka... a tu zonk Nie trzyma! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-07-2005, 18:09 Jeszcze jedna sprawa...
|
|
|
Jedno mnie zastanawia - czemu Fiat nie chwalił się tym w żadnych materiałach oficjalnych (folderach reklamowych, danych technicznych itp.)
Bo jeśli ma to powstrzymać rdzę, to należało się chyba tym chwalić na wszystkie strony!
A jeśli z drugiej strony ma to być tandetne, to powinni robić tyłeczki SW-ółek normalnie - z blach ocynkowanych, a nie tak jakoś na odwyrtkę... Dziwne to wszystko.
Jeszcze jedna sprawa - czy powłoka lakierowa na fragmentach z masy plastycznej różni się u Was jakoś (barwą albo odcieniem) od tych stalowych? I gdzie łatwiej naprawić w razie porysowania powłokę - na blachach czy na plastiku? |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 28-07-2005, 19:23
|
|
|
Erewan napisał/a: | Jeszcze jedna sprawa - czy powłoka lakierowa na fragmentach z masy plastycznej różni się u Was jakoś (barwą albo odcieniem) od tych stalowych? |
Nie. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-07-2005, 23:53
|
|
|
kolorem się wcale nie różni, porównywałem np plastykową maskownicę z maską... nie zajarzysz jak nie wiesz, że nie metal... w zasadzie kto wie czy w wyp porysowania plastykowych elementów nie jest łatwiej poprawić...
temperki zbytnio nie malowałem, tylko drobne w sumie jakieś ubytki (po gradzie itp),
ale atrapę ciut też... jakoś na niej te ryski ciężej zrobić, lepiej tworzywa łapał się lakier (a normalnie by się łuszczył... jakiś podkład dobry dali), mniej się łuszczył/syał w przyp rysy, wiadomo... z blachy jak woda podmywa prędzej się złuszczy, tak mi się zdaje, choć polakierować może łatwiej... z tworzywa tak nie schodzi a ryski się mniejsze robią (obszar rysowania nie ściąga tak 'sąsiednich' obszarów) ale by przy malowaniu się nie złuszczył zaraz to dobre podkłady itp zabawa w różne warstwy... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|