|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Reklamacja obuwia - przekroczenie 14 dni na reklamacje. |
Autor |
Wiadomość |
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-06-2012, 09:48 Reklamacja obuwia - przekroczenie 14 dni na reklamacje.
|
|
|
Siema Pany, wiem że temat taki już był ale nie ukrywam sprawa pilna, wkleję wiadomość jaką wysłałem do rzecznika praw konsumenta, ale z racji że dziś niedziela, to raczej nie otrzymam odpowiedzi, a jeśli chcę coś uzyskać to muszę to załatwić jeszcze dzisiaj. Więc do rzeczy:
Witam.
Dnia 20.05.12 zareklamowałem obuwie w sklepie sportowym, z powodu pęknięć skóry oraz uszkodzeniach na pięcie, dziś jest 03.06.12 czyli 15 dzień od reklamacji, sprzedawca poinformował mnie że w ciągu tych 14 dni dostanę smsa z informacją czy buty sa do odbioru. Wczoraj postanowiłem podjechać do sklepu, pani poinformowała mnie że reklamacja nie została rozpatrzona, ale buty będą dopiero w poniedziałek lub wtorek. Moje pytanie brzmi - czy jeśli podjadę dzisiaj pod wieczór do sklepu a butów nadal nie będzie do odbioru to mogę zażądać zwrotu pieniędzy lub nowej pary butów? Czy lepiej podjechać jutro, czyli 15 dnia od daty reklamacji i nie przyjąć obuwia? Na karcie reklamacyjnej zaznaczyłem w żądaniach - Naprawa lub wymiana towaru. Dodam że na karcie reklamacyjnej jest wypisane: "Jeżeli sprzedawca nie ustosunkował się w terminie 14 dni do żądania, które otrzymał od kupującego, uważa się, że uznał je za uzasadnione" Czy w tym wypadku jeśli w ich systemie komputerowym widnieje że reklamacji nie uznano, ale ja nie dostałem butów w wyznaczonym terminie razem z informacją od rzeczoznawcy (która jest dostarczana w pudełku razem z butami), to mogę żądać nowej pary lub zwrotu pieniędzy ze względu na nie dotrzymanie terminu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzielenie informacji.
W skrócie, buty oddałem 20 maja na karcie reklamacyjnej pisze że dostane odpowiedź do 14 dni, dzisiaj jest 15 dzień od daty złożenia reklamacji. Jechać tam i rozmaiwac odrazu z kierownikiem? Co o tym myślicie. Jeśli pojadę jutro czyli 16 dnia to mogą kombinować że buty przyszły wcześniej tylko nie odebrałem. Byłem w sobotę po południu - jeszcze ich nie było, kurier juz raczej nie przyjechał, dzisiaj w niedziele tez pewnie nie więc na pewno nie ma ich jeszcze w sklepie. Co myślicie? |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 03-06-2012, 13:24
|
|
|
wszystko fajnie ,tylko mogą ci powiedzieć że chodzi o 14 dni roboczych ,nie wliczając sobót i niedziel,temu ci babka mówi poniedziałek, wtorek..... |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 03-06-2012, 13:26
|
|
|
Pisze wyraźnie 14 dni, nie ma na umowie zaznaczonego że roboczych więc 14 dni to 14 dni, zadzwoniłem do sklepu babka przeprosiła że jeszcze nie ma i kazała przyjechać we wtorek i wtedy się odwoływać, boje sie tylko że pojadę we wtorek a oni będą się wykręcać że buty byly wcześniej tylko ja sie nie zjawiłem. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-06-2012, 19:19
|
|
|
próbować możesz, postraszyć rzecznikiem praw konsumenta także. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-06-2012, 22:20
|
|
|
minęło dopiero 10 dni - okres 14 dni liczy sie tylko dniami roboczymi, czyli od poniedziałku do piątku. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
wiki1982
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 853 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-06-2012, 13:13
|
|
|
liczą się dni robocze. 15 dnia roboczego możesz pojechać do sklepu i powiedzieć że chcesz wymienić towar na inny lub poprosić pieniądze.muszą ci oddać.Ja tak sobie kiedyś kupiłem akumulator. |
_________________ Zapraszam do mojego nowego miejsca pracy:
Sklep motoryzacyjny EURO-FIAT
ul.Przędzalniana 20 tel 42 674-61-80 ; 42 676-31-24 ; 794 077 776 lub
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60 |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-06-2012, 14:58
|
|
|
I tu jesteście w błędzie, bo pani w sklepie sama mnie przepraszała że minęło już 14 dni. |
|
|
|
|
pawel200388
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 69 Skąd: Skierki
|
Wysłany: 04-06-2012, 15:02
|
|
|
Przepraszać przepraszała, ale wynikało to z niewiedzy zapewne
Liczą się dni robocze, jak mówią koledzy wyżej Ale czasem niewiedzę można wykorzystać (w sensie wykorzystują, ja do niczego nie namawiam ) |
_________________ --------------------
Szukasz części do tempry? Sprawdź tu:
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568 |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-06-2012, 15:44
|
|
|
Dzwoniłem do rzecznika konsumenta, kazał we wtorek odebrać buty ale z zaznaczeniem przez sprzedawce że zostały dostarczone z jutrzejszą datą, po czym udać się do niego w celu złożenia wniosku do sądu. 14dni to 14 dni, nie żadne robocze, kiedyś sprzedawcy sami sobie ustalali termin realizacji usterki, na odzież i obuwie na 100% jest 14 dni na naprawę lub wymianę ewentualnie odrzucenie przez sprzedawce - 14 dni, nie roboczych, tylko kalendarzowych. Pozdr. |
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 04-06-2012, 16:05
|
|
|
Bdm, chce Ci się po sądach latać? Spróbuj jakoś załatwić to ze sklepem (najlepiej z jakimś kierownikiem, a nie zwykłym sprzedawcą, bo Ci zwykle nic nie wiedzą, albo mają Cię w nosie), rzuć im kilkoma paragrafami, niech zobaczą, że wiesz o co chodzi i znasz swoje prawa. Zawsze można ich postraszyć, że już rozmawiałeś z rzecznikiem praw konsumenta i jeśli nie wymienią butów/ nie oddadzą kasy to sprawe kierujesz do sądu. Jak wtedy nie zmiękną to ostatecznie można się bawić w sądy. Takie jest moje zdanie |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-06-2012, 16:20
|
|
|
shwax, gdyby to był salon danej firmy której sa buty to zapewne tak, w tym wypadku sklep ma spory sportowy asortyment z różnymi markami, jutro przy odbiorze będę coś kombinował, po sądach nie trzeba latać bo takie sprawy zazwyczaj odbywają się bez żadnej ze stron, a wszystko kierowane jest przez rzecznika praw konsumenta. |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-06-2012, 19:12
|
|
|
shwax napisał/a: | Bdm, chce Ci się po sądach latać? |
To akurat nie jest takie trudne, bo zajmuje się tym rzecznik praw konsumenta. Sąd najpierw wzywa listem poleconym obydwie strony do polubownego załatwienia sytuacji. Jeśli jesteś przekonany, że wina leży po stronie sprzedawcy, a Ty zrobiłeś wszystko zgodnie z zasadami kupującego, to nie ma on najmniejszych szans na wywalczenie czegokolwiek i po takim przedsądowym zawiadomieniu zmięknie. Oczywiście za listy polecone musisz zapłacić Ty (coś około 15zł z tego co pamiętam), możesz ubiegać się od strony przegranej o zwrot kosztów |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-06-2012, 19:47
|
|
|
najpierw postrasz Odbierasz buty i mówisz, co wolą sąd czy załatwiacie teraz tą sprawe.
Mówisz jakie masz dowody itd. Może od razu Ci wymienia |
|
|
|
|
shwax
|
Wysłany: 19-06-2012, 14:13
|
|
|
Bdm, jak tam sprawa z butami? Udało się coś załatwić? |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 19-06-2012, 14:48
|
|
|
buty w chiwili obecnej są 2 raz w reklamacji tym razem z pismem rzecznika, powody odrzucenia reklamacji świadczą dla mnie o profesjonalizmie firmy.
Było tam mniej więcej, pęknięcia skóry są długotrwałe i nie wystąpiły w terminie podanym przez użytkownika.
No kur** wiadomo że jak pęknięcie ma 1mm długości to nawet trudno w codziennym użytkowaniu zauważyć, dopiero jak się powiększyły to oddałem buty do reklamacji, pewnie jak bym zaniósł zaraz po pojawieniu się to by stwierdzili że to są rysy a nie pęknięcia. |
|
|
|
|
shwax
|
Wysłany: 19-06-2012, 15:25
|
|
|
A co w związku z niedotrzymaniem przez firmę terminu rozpatrzenia reklamacji? W tej sprawie jakoś się dogadaliście? Daj znać jak sprawa się zakończy.
Sam miałem kiedyś podobną sytuację i uzasadnienie odmowy naprawy było śmieszne jak dla mnie Wydaje mi się, że sprawa była do "wygrania", ale to były buty mojej dziewczyny a jej nie chciało się już toczyć tej batalii Wydaje mi się, że takie sklepy właśnie na to liczą, że klientowi nie będzie się chciało dochodzić swoich racji, dlatego gdyby to były moje buty (czy też jakakolwiek inna rzecz) to nie odpuściłbym aż tak łatwo. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|